x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Poporul român nu mai este dator decât faţă de el însuşi!

Poporul român nu mai este dator decât faţă de el însuşi!

22 Apr 2009   •   00:00
Poporul român nu mai este dator decât faţă de el însuşi!
Sursa foto: Viorel Lăzărescu/Agerpres

După ce vestea plăţii datoriilor externe fusese anunţată "insti­tu­ţii­lor superioare de partid şi de stat", so­sise vremea ca bucuria să fie îm­părt­ăşită cu "oamenii muncii".



Câ­te­va zile, pe adresa lui Nicoale Ceau­şescu de la Comitetul Central au so­sit sute de telegrame de la instituţii din Capitală şi din ţară, dar şi de la cetăţeni obişnuiţi. Desigur, textele fuseseră compuse şi "aranjate" de oficialii partidului, atât de la centru, cât şi din teritoriu.

"Colectivele de oa­meni ai muncii", "organizaţiile de­mo­craţiei muncitoreşti, revo­lu­ţio­na­re din Municipiul Bucureşti" au avut iniţiativa convocării unui miting în Piaţa Republicii din Capitală (actuala Piaţă a Revoluţiei), spunea propaganda. 120.000 de bucu­reş­teni au participat la mitingul din Pia­ţa Republicii, au aplaudat, au scan­dat şi-au manifestat bucuria. Cel puţin asta a văzut Ceauşescu, aşa au scris ziarele.

Organizarea "mani­festaţiei spontane" aparţinea co­mi­te­telor de partid din întreprinderi şi instituţii bucureştene. Dar despre "ţes­ătura organizatorică" din spa­te­le unei astfel de "spontanee" nu se vorbea. Cu greu se poate afla cine avea în realitate astfel de "iniţiative". Do­ritori să intre în graţiile cuplului prezidenţial se găseau destui. Ori­cum, grija pentru aspectele formale era maximă, "iniţiativele" zeloşilor că­pătând forma scrisă. În astfel de con­diţii, cum să nu fi crezut Ceau­şescu, până în clipa morţii, că dr­a­gos­tea populaţiei este certă, iar do­ve­zile de simpatie - sincere?
Vă pre­zen­tăm în continuare fragmente din cuvântarea ţinută la Nicoale Ceauşescu la mitingul din Piaţa Republicii din Capitală.
Doresc, în primul rând, să vă adre­sez dumneavoastră, parti­ci­pan­ţi­lor la această grandioasă manifes­ta­re, tu­tu­ror locuitorilor municipiului Bu­cu­reşti, un salut călduros, împreună cu cele mai bune urări (Aplauze puterni­ce, prelungite; se scandează în­de­lung: "Ceauşescu, România - stima noastră şi mândria!") De la această mare manifestare adre­sez întregului nostru popor un sa­lut călduros şi cele mai bune urări de succese tot mai mari în toate do­me­niile de activitate (Aplauze puternice, prelungite; se scandează înde­lung: "Ceauşescu şi poporul!")

Această grandioasă manifestare are loc la puţin timp după Plenara Co­mi­te­tu­lui Central al Partidului şi se­siu­nea Marii Adunări Naţionale, care au marcat plata întregii datorii externe şi adevărata independenţă economi­că şi politică a României socialiste. (Aplauze şi urale puternice, prelungite; se scandează îndelung: "Ceau­şescu, PCR! Ceauşescu şi poporul!")

Cred că puţine ţări din lume pot să pre­zinte realizarea, în 45 de ani, a creş­terii industriei de 135 de ori, din care nu­mai după Congresul al IX-lea, din 1965, de 120 de ori. Aceasta reprezintă o uriaşă realizare a unui popor stăpân pe destinele sale, care a lichidat asu­pri­rea, exploatarea capitalistă şi îşi fău­reşte în mod liber şi independent, vii­torul său - socialismul şi comunismul! (Aplauze şi urale puternice, pre­lun­gite; se scandează îndelung: "Ceau­şescu, România - stima noastră şi mândria!").

Vă mulţumesc mult pentru această grandioasă manifestare, pentru cuvintele şi urările ce mi le-aţi adresat în calitate de secretar general al partidului şi preşedinte al României socialiste. Consider, însă, că toate acestea sunt adresate partidului nostru, forţei sale organizatorice şi politice, care a condus şi conduce poporul nostru pe calea minunată a socialismului şi comunismului. (Aplauze şi urale puternice, prelungite; se scandează îndelung: "Ceauşescu, PCR! Ceauşescu să trăiască, România să-nflorească!").

Doresc ca, de la această mare adu­nare populară, să adresez tuturor oamenilor muncii din Capitala patriei noastre, întregului nostru popor, cele mai calde felicitări pentru minu­na­tele realizări obţinute în anii socialismului, pentru îndeplinirea cu succes a planului pe primii ani ai actualului cin­cinal, precum şi urarea de a în­cheia acest an şi întregul cincinal cu rezultate cât mai bune, punând astfel o bază trainică pentru noi şi noi reali­zări ale naţiunii noastre pe drumul spre comunism (Aplauze şi urale pu­ternice; se scandează îndelung: "Ceau­şes­cu şi poporul! Ceauşescu Ro­mâ­nia!").

Consider că această grandioasă ma­nifestare, legată de toate ho­tă­râ­rile adoptate la Plenara Comitetului Cen­t­ral al partidului şi de legile adop­tate de Marea Adunare Na­ţio­na­lă, ca expresie a unităţii oameni­lor muncii din Capitală, a întregului po­por în jurul Partidului Comunist Ro­mân, a hotărârii de a înfăptui nea­părat obiectivele de dezvoltare ge­nerală a patriei noastre şi de ridicare a gradului ei de civilizaţie, de a asigura întărirea necontenită a in­dependenţei şi suveranităţii Româ­niei. (Aplauze şi urale puternice; se scandează "Ceauşescu - PCR", "Ceau­şes­cu şi poporul")

Sunt multe probleme de soluţionat în lumea contemporană, sunt multe de făcut pentru a elimina pericolul de distrugere a înseşi civilizaţiei lumii. Sunt multe probleme privind apă­ra­rea mediului înconjurător şi crearea cond­iţiilor necesare ca omenirea să poată trăi şi respira un aer mai curat, şi, mai cu seamă, generaţiile viitoare să fie sigure că vor putea trăi în con­diţii mai bune, în condiţii de pace, de se­curitate din toate punctele de ve­dere. (Aplauze puternice, prelungite; se scandează îndelung: "Ceauşescu - pa­ce!").

Doresc, în încheiere, să urez tutu­ror participanţilor, tuturor oamenilor muncii şi locuitorilor din Capitala patriei noastre socialiste, întregii naţiuni noi şi noi succese în toate domeniile, să întâmpine 1 Mai, cea de-a 45-a aniversare a revoluţiei de eli­berare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă şi Congresul al XIV-lea al Partidului cu rezultate tot mai bune în toate domeniile.

Vă doresc multă sănătate şi multă fericire! (Aplauze puternice, prelungite; se scandează îndelung: "Ceau­şes­cu, PCR!", "Ceauşescu şi poporul!", "Ceau­şescu - pace!" într-o atmosferă de puternic entuziasm, de strânsă uni­tate, toţi cei prezenţi la Marea Adu­nare Naţionale ovaţionează mi­nute în şir pentru Partidul Comunist Român - forţa politică conducătoare a întregii naţiuni -, pentru secretarul ge­neral al partidului, preşedintele Re­publicii Socialiste România, tovarăşul N­icolae Ceauşescu.)

×