x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Prelucrarea informaţiilor pentru mesaje cu structură complexă

Prelucrarea informaţiilor pentru mesaje cu structură complexă

18 Aug 2009   •   00:00

CÂND SĂ CITEZI?
Constrâns astfel, arta ziaristului de a mânui citate se reduce la a şti când să citezi, când să parafrazezi, când să laşi baltă totul. Uneori alegerea este simplă. (...)

Dar majoritatea citatelor nu sunt pitoreşti. Când ele coboară sub un anumit nivel, o parafrază succintă este o soluţie mai bună:
- "Senatorul a spus că în această perioadă de timp, care a durat şase ani, acest subcomitet a avut în total şase zile de audieri".
- Senatorul a spus că subcomitetul a avut şase zile la audieri în tot atâţia ani.
Principala diferenţă constă în numărul mai mare al cuvintelor declaraţiei senato­rului.
Citatele bune rezumă ce este în mintea unei persoane, cristalizează o emoţie sau o atitudine, oferă o perspectivă individuală de un anumit fel - de preferat într-un mod concis şi interesant. (...)

Iată un fragment dintr-un articol despre închisoarea Maza din Irlanda de Nord, unde oamenii IRA erau lăsaţi să moară de foame:
"Când ajung aici nu mai este nici urmă de luptă, a spus un însoţitor de la spitalul de un etaj, cu zece paturi. Sunt foarte politicoşi şi gata să coopereze în această fază finală. Pur şi simplu stau, mor fără zarvă".
O parafrază ar fi fost un păcat.

Când ghilimele, cu mica lor darabană inconştientă, semnalează o voce omenească, cititorul aşteaptă un ton diferit de prezentare uscat a faptelor. Nimic decât dezamăgire în articolul următor:
"Miami - Mai bine de 6.300 de păsări exotice, de la micuţii cintezoi la papagalii mari, valorând 5.000 de dolari bucata, au fost distruse la un centru de importare din cauza iz­bucnirii unei epidemii cu boala Newcastica, un virus care omoară pă­sările domestice", au spus re­pre­zen­tanţii federali.
"Toate păsările de aici au fost distruse şi suntem în plină activitate de curăţare şi dezinfectare a zonei", a spus Connis Crunkelton, purtătoare de cuvânt a Departamentului Agiculturii SUA.
Domnişoara Crunkelton a spus că reprezentanţii federali s-au temut că păsările infectate au fost expediate în ultimele 30 de zile de Pet Farms Inc., compania importatoare.
"Am anunţat responsabilii cu sănătatea animalelor din diferite state, despre care se ştia că au pri­mit transporturi de păsări", a spus ea. "Ei vor merge să vadă dacă se află păsări infectate. Dacă acestea vor trebui distruse şi proprietarilor li se vor plăti daune pentru pierderi."
Se numărau 123 de specii şi subspecii între cele 5.300 de păsări distruse de Pet Farms, a spus dom­ni­şoara Crunkelton. Proprietarii vor primi despăgubiri, a spus ea.
Nu avem încă o estimare în dolari a păsărilor, dar aşteptăm ca aceasta să sosească mai târziu, a spus dra Crunkelton.
Punerea unor astfel de informaţii co­mune în citate directe asemenea încercării de a pune cartea de telefon pe muzică. Câteva cuvinte de parafrazare ar fi redat detaliile.
Fragment din "Tehnica scrisului", Caiet Documentar editat de Catedra de teoria şi practica presei a Academiei de Studii Social-Politice, p. 121-122

×
Subiecte în articol: special