x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special România – Bulgaria 1-0, în preliminariile CM 1990

România – Bulgaria 1-0, în preliminariile CM 1990

de Marius Mihalcea    |    14 Mai 2009   •   00:00
România – Bulgaria 1-0, în preliminariile CM 1990
Sursa foto: /Revista Sport

O partidă-cheie pentru "Italia ’90". Astfel a fost catalogată de presa vremii confruntarea dintre primele reprezentative ale României şi Bulgariei, de la jumătatea lunii mai a anului de graţie 1989, din preliminariile Campiona­tului Mondial.



"Echipa României, dacă va reedita partida de la Sofia, şi-ar păstra şan­sele intacte. Şi vrem să credem că după meciul de la Atena, mai puţin «legat» ca ansamblu, tricolorii îşi vor da seama că această întâlnire cu Bulgaria e la fel de importantă ca şi turul sau returul partidei cu Danemarca, pentru simplul fapt că de re­zul­tatul ei depinde întreaga încăr­cătură psihică a toamnei", nota co­ti­dianul Sportul.

Foarte important pentru tricolori, jocul de la Bucureşti nu mai avea însă nici o încărcătură pentru ve­ci­nii de la sud de Dunăre, ieşiţi deja din cărţile calificării. Mărturie în acest sens a stat decizia selec­ţio­nerului Bulgariei, Dimităr Penev, aceea de a veni la Bucureşti cu o cu totul altă echipă faţă de cea care pierdea la Sofia cu Danemarca. "Am deplasat o echipă remaniată la Bu­cu­reşti. Subliniez că din formaţia pre­zentată în partida cu Danemarca au mai rămas, pentru meciul cu România, doar trei jucători: Vâlov, Docev şi Stoicikov", spunea Penev în avancronica întâl­nirii.

Unul dintre jurnaliştii din ţara vecină a ţinut totuşi să-i avertizeze pe elevii lui Emeric Ienei: "Echipa Bulgariei nu este dispusă să facă un joc de apă­rare, dovadă şi faptul că jucătorii cei mai valoroşi şi cei mai tineri sunt în linia de atac: Kostadinov - 21 de ani, iar Stoicikov, remarcat în ultimele partide interna­ţio­nale şi, mai ales, în cele cu FC Bar­celona, are 22 de ani".

A doua zi, în faţa a 15.000 de spectatori, tricolorii şi-au respectat blazonul şi nu le-au dat nici o şansă bulgarilor, pe care, cel puţin în prima repriză, i-au dominat categoric. Rând pe rând însă, Hagi, Gică Popescu, Cămătaru, Mateuţ, Rednic şi Lă­cătuş nu l-au putut învinge pe portarul Vâlov. Asediul total la poarta bulgarilor avea totuşi să dea roade până la pauză. "Vine (totuşi!) şi golul în min. 35: Hagi e faultat pe dreapta, Lăcătuş execută înalt lovitura şi Gh. Popescu, proiectat spre minge deasupra tuturor jucătorilor din careul supraaglomerat al oaspeţilor, tri­mite în stânga lui Vâlov, în plasă", a descris Sportul, cu lux de amănunte, faza în urma căreia România avea să deschidă scorul.

În partea secundă, ceva mai anostă decât prima, Hagi şi compania au păstrat iniţiativa, însă fără să mai reuşească să finalizeze vreo ocazie, în vreme ce bulgarii au ales să riposteze pe contraatac, cea mai periculoasă incursiune a lor în­registrându-se în minutul 69, când Stoicikov, bine servit de Kosta­dinov, a nimerit transversala por­ţii lui Stelea. S-a terminat 1-0, rezultat care menţinea România în cursa pentru calificare înaintea "dublei" decisive cu Danemarca.  

"În prima repriză am jucat mai bine. Apoi, cam la un sfert de oră după pauză ne-am «tăiat», cum se spune la fotbal. Important este că am câştigat. E o performanţă să câştigi trei puncte din patru, cum s-a în­tâmplat în această primăvară, când nu ne-a prea mers jocul", a declarat, la vremea respectivă, fun­daşul Ştefan Iovan, actualul antr­e­nor secund al na­ţionalei. "Nu credeam că va fi chiar atât de greu. Bulgarii au făcut, zic eu, antijoc. Au abundat faulturile. Cele două punc­te recompensează efectiv echipa mai bună", a spus Cornel Drăguşin. "Am câştigat. Asta-i tot!", a conchis Hagi.

"Am întâlnit o echipă perfect motivată dintr-un punct de vedere: cel care vizează regruparea. Am jucat destul de bine în prima re­priză, dar am ratat enorm. Asta a dat curaj oaspeţilor. Cu alte cuvinte, le-am împrumutat din dezinvoltura care ar fi trebuit să ne aparţină. Sper să încheiem cu bine această campanie", a opinat Ienei. "Mi-au plăcut la dumneavoastră fundaşul Iovan şi libero-ul Rednic, care au ştiut să «ţină» în final, când contraatacurile noastre deve­niseră mai ascuţite", a remarcat Penev.

CLASAMENT
1. România    4    3    1    0    7-1    7p
2. Danemarca    4    2    2    0    11-3    6p
3. Grecia    4    0    2    2    2-11    2p
4. Bulgaria    4    0    1    3    2-7    1p

România - Bulgaria 1-0

Stadion: Steaua; teren foarte bun, timp căduros; spectatori - cica 15.000; Şuturi: 15-4 (pe poartă: 6-2); Cornere: 17-1. A marcat: Gheorghe Popescu
(min. 35).
● ROMÂNIA: Stelea - Iovan, Bum­bescu, Rednic, Rotariu - Sabău (min. 83 Ilie Dumitrescu), Gh. Popescu, Mateuţ (min. 64 Klein), Hagi - Lăcătuş, Cămătaru.
● BULGARIA: Vâlov (min. 46 Doncev) - Doncev, Ivanov, D. Mladenov, Vasev - Bakalov, Tencev, Balakov, St. Mladenov - Kostadinov, Stoicikov.
● A arbitrat: S. Husainov (URSS)
● Cartonaşe galbene: Lăcătuş, Kostadinov

×
Subiecte în articol: special romania