x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sesizări, sugestii, reclamaţii: Stop risipei de materiale!

Sesizări, sugestii, reclamaţii: Stop risipei de materiale!

12 Ian 2009   •   00:00

Deunăzi ne-am aflat din nou pe şantierele ACI şi IACM. Am urmărit îndeaproape modul cum sunt utilizate şi gospodărite materialele la obiectivele şi capacităţile industriale aflate în curs de finalizare, la blocurile de locuinţe.



Şi am constatat că în general organizatorii activităţii de construcţii-montaj, conducă­torii locurilor de muncă înţeleg necesitatea înmagazinării co­respunzătoare a cimentului, materialului lemnos, bitumului, beto­nului, mortarului, cărămi­zilor, oţelului beton, a evitării degradă­rii bunurilor materiale. Am constatat cu satisfacţie că la noua piaţă a municipiului Slatina, la CET, la extinderile IPA, la Întreprinderea de ţevi, în baza de producţie, la staţiile de betoane, în depozitele slătinene, ale trusturilor antrepriză generală de instalaţii şi automatizări, de lu­crări speciale şi izolaţii tehnolo­gice, de montaj utilaj chimic Bu­cureşti, dăinuie ordinea şi curăţenia. Iar lucrurile se pre­zintă aidoma, semn că spiritul gospo­dăresc şi exigenţa se manifestă pregnant şi la IACM. Mai precis spus, la poligonul de prefabricate, la staţiile de betoane, în depozite, la blocurile ce se execută pe Bulevardul A. I. Cuza în cartierul Crişan II (în apropierea pieţei agroalimentare) din Slatina, pe Strada Nicolae Bălcescu din oraşul Balş, în zona centrală a oraşului Caracal.

Cu toate acestea, în discordanţă cu situaţia de ansamblu, se constată unele neajunsuri, asupra cărora insistăm, în speranţa că vor fi înlăturate prin intervenţia hotă­râtă a organizatorilor activităţii de construcţii-montaj. Urme ale ri­sipei şi neglijenţei se observă, e adevărat sporadic, ici şi colo, la CET Slatina. Nu la staţia de betoane a ACI, nu la lucrările mari executate de montori (brigada Energomontaj Olt – Porţile de Fier II), ci la unele obiective conexe. Astfel, la intrarea în incinta împrejmuită câteva agrafe din fier beton erau supuse unor ... grele încercări de roţile basculantelor şi ale altor mijloace de transport, în vreme ce pe drumul lateral, din apropiere, ce duce şi spre sediul beneficiarului (CET) se văd aruncaţi doi colaci de sârmă, lângă alte cantităţi de armături şi confecţii metalice, aflate într-o dezordine greu de calificat. De asemenea, mostre ale îngăduinţei şi risipei se întâlnesc şi în alte locuri (resturi din oţel beton lângă sediul CET), pe alte căi de acces, presărate cu relicve ale neglijenţei (cornier, armături, beton, etc.)

Aspecte de tipul celor semnalate îşi fac simţită prezenţa şi la IACM, la blocurile de pe strada Văilor, din zona Clocociov (Slatina), şi nu numai aici. Persistă – o spunem deschis – în mod surprinzător, practici de-a dreptul păgubitoare, cum ar fi bascularea şi nestivuirea cărămizilor şi a înlocuitorilor. Se perpetuează, sub priviri îngădui­toare, soluţii ineficiente, precum descărcarea mortarului nu în lăzi special amenajate, ci folosindu-se fel de fel de improvizaţii. Nu în­tâm­plător, după "plecarea" constructorilor, rămân în vecinătate grămezi de moloz, prefabricate fisurate materiale degradate, unele îm­prăştiate pe străzile de acces, altele înmagazinate necorespun­zător (plaselor sudate li se asigură securitatea prin aşezarea deasupra lor a unor planşee din beton).

Considerăm că este de datoria organizatorilor producţiei, a conducerilor ACI Slatina şi IACM să intervină prompt pentru înlă­turarea neajunsurilor semnalate, care umbresc activitatea de an­samblu a colectivelor de muncă. Intensificării muncii politico-educative, pentru a se combate şi preveni risipa, trebuie să i se adauge aplicarea de sancţiuni celor ce se fac vinovaţi de neajunsurile amintite.
Traian Georgescu Oltul, Anul XXII, Nr. 2706

×
Subiecte în articol: special