x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 2 martie 1989

Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al CC al PCR din ziua de 2 martie 1989

02 Mar 2009   •   00:00

Şedinţa a fost prezidată de to­va­ră­şul Nicolae Ceauşescu, secretar gene­ral al Partidului Comunist Român, pre­şedintele Republicii Socialiste România.



Raportul privind pregătirea şi desfăşurarea în bune condiţiuni a lucrărilor din campania agricolă de primăvară 1989.
Nicolae Ceauşescu: La problemele privind agricultura aţi văzut programul. Noi am discutat cu tovarăşii de la agricultură. După-amiază trebuie să fie dezbătut foarte serios, inclusiv învăţămintele care trebuie să fie trase privind producţia şi predarea la fondul de stat, de a nu se mai repeta în nici un fel situaţia din anul 1988.
Deci trebuie să se discute foarte serios.
Ploile care au căzut acum au creat condiţii bune pentru lucrările agricole şi ploile vor continua. Trebuie să însămânţăm la timp, să folosim umi­di­tatea pe care o avem ca, realmente, să putem să obţinem o recoltă cores­pun­zătoare. Trebuie să realizăm cel puţ­in 1 mil. ha la porumb irigat şi în­trea­ga suprafaţă irigată la legume, în toa­te judeţele. Trebuie să se discute foar­te serios această problemă. Trebu­ie să avem o abundenţă de produse. De altfel, nici în 1988 şi nici acum nu avem probleme cu legume, dar să avem abundenţă şi să avem şi surse mai bune pentru exportul de legume.
Programele sunt clare, s-au discutat.
Dacă aveţi ceva de spus sau de întrebat?

Nicu Ceauşescu: Termenele sunt cam scurte.

Nicolae Ceauşescu: Se mai pot scurta!

Nicu Ceauşescu: Ce facem cu temperatura în sol?

Nicolae Ceauşescu: Acolo unde condiţiile nu vor permite, vom vedea. Eu am fost duminică în agricultură şi în sol temperatura era de 8-9 grade.
Aveţi ceva în plus de spus, tovarăşi? (Nu.)

Raportul cu privire la recen­să­mâ­ntul animalelor pe anul 1989; programul de dezvoltare a zo­o­teh­niei.
Nicolae Ceauşescu: De fapt, rezultatele recensământului le-am mai discutat o dată în Comitetul Politic Exe­cu­­tiv. Ele nu sunt bune.
Aţi văzut programul propus aici, cu măsurile ce se impun şi ce trebuie dezbătute astăzi foarte serios.
Practic, trebuie să cumpărăm, în întregime, toate bovinele şi toţi viţeii de la gospodăriile populaţiei, care nu sunt reţinuţi pentru reproducţie. Şi această problemă trebuie discutată de judeţe. Trebuie să luăm şi măsurile necesare pentru asigurarea montei şi să nu se mai taie nici o viţea din sectorul de stat şi cooperatist, aşa cum se prevede. Cred că aţi văzut raportul. Trebuie să asigurăm totul aşa cum este stabilit. De fapt, am stabilit şi până acum şi în Comitetul Politic Executiv să importăm şi anul acesta, şi, poate, şi în viitor numai carne de bovine. Deja suntem în tratative pe această problemă, pentru că trebuie să avem o siguranţă în plus. Adică trebuie să asigurăm toată carnea de bovine în raport cu cantitatea prevăzută, dar să şi importăm o parte din carne, ca să reducem tăierile cu 500.000-600.000 de capete. Vom face aceasta şi pentru anul acesta, şi pentru anul viitor – ca să asigurăm, pe această cale, un plus de siguranţă în realizarea planului. La celelalte animale nu este necesar.
Fiecare judeţ, fiecare comună, în raport cu programele care sunt, trebuie să aibă planul său şi să ştim pe fiecare întreprindere de stat, pe fiecare cooperativă şi pe fiecare comună câte bovine şi câte oi trebuie să fie.
Există prevederea să facem şi ferme noi la stat şi în cooperative. Pentru acestea trebuie, bineînţeles, să fie asigurate furajele, păşunile, adică totul aşa cum este cunoscut. Trebuie dezbătută foarte serios în consfătuire şi această problemă.
Avem în vedere ca, după con­s­fă­tu­i­re, când tovarăşii vor merge acasă, să se stabilească programe pe fiecare judeţ, până în comună şi apoi să se centralizeze aceste programe. Desi­gur, trebuie să fie acordate tot spriji­nul şi ajutorul necesar. După aceea vom organiza şi o consfătuire cu zoo­teh­niştii, însă trebuie să luăm de acum toate aceste măsuri.
Dacă la acest program aveţi ceva de spus?

Nicu Ceauşescu: Noi avem programe. Până acum tăiam bovinele la greutatea de 400 kg, dar acum se prevede să crească această greutate.

Nicolae Ceauşescu: De aceea am şi propus să reducem tăierile şi atunci să importăm ceva carne de bovine.

Nicu Ceauşescu: Dar specialiştii spun că peste greutatea de 400 kg bovinele iau greu în sporul de greutate.

Nicolae Ceauşescu: Greşesc cei de la agricultură. Între 400 şi 600 kg, bovinele iau cel mai uşor în greutate şi este foarte avantajos. Pe specialiştii de la tine din judeţ trebuie să-i mai trimiţi să înveţe.

Nicu Ceauşescu: Nu sunt de la mine. Aşa spun specialiştii din toată ţara.

Nagy Ferdinand: În legătură cu sporul de greutate, de la 400 kg în sus sporul poate să fie de 1.000-1.200 grame pe zi.

Nicolae Ceauşescu: De la 300 până la 500 kg este creşterea cea mai bună.

Nagy Ferdinand: Dar trebuie să se asigure şi furajele, pentru ca să se poată realiza acest spor. Însă, bineînţeles, concepţia noastră este să realizăm cea mai mare greutate, şi în nici un caz sub 400 kg.

Nicolae Ceauşescu: Rasa Băl­ţata, trebuie să ajungă la 700-800 kg. Aceasta este capacitatea ei biolo­gi­că, aşa este şi în ţările care au această ra­­să.
Şi aceste probleme trebuie să le discutaţi, ca să înţeleagă toţi şi să nu mai umble cu teorii şi cu justificări.
Sunteţi de acord?
(Toţi tovarăşii sunt de acord.)
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR – Secţia Cancelarie, dos. nr. 11/1989, vol. 1

×
Subiecte în articol: special nicolae ceausescu nicolae ceausescu