x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: Cooperativa Ceramica din Horezu lua banii, dar nu repara frigiderele

Sugestii, sesizări, reclamaţii: Cooperativa Ceramica din Horezu lua banii, dar nu repara frigiderele

21 Ian 2009   •   00:00

"Citind gazeta Orizont din 25 decembrie 1988 şi observând că i-aţi ajutat pe cetăţenii din Titeşti şi Gali­cea să-şi repare frigiderele la atelierul de profil al Cooperativei Me­talo-Chimica, vin cu rugămintea de a interveni şi în cazul meu, care este asemănător, dacă nu chiar mai du­reros".



Aşa îşi începe scrisoarea Pe­tre P. Bădulescu, din Polovragi, care din vara anului 1986(!) a pornit să-şi repare frigiderul din atelierul Coo­pe­rativei Ceramica Horezu. E drept că "reparaţia" s-a făcut între timp, omul a plătit 2.585 lei, dar degeaba; fiindcă în cinci zile a trebuit să se întoarcă cu aparatul la atelier. De atunci, frigiderul se află (unde cre­deţi?) la Rm. Vâlcea, la unul dintre atelierele Cooperativei Metalo-Chi­mice. De ce? Aflăm de la Mihai Caliciu, şeful atelierului din Horezu: "Neavând piese şi aparatura necesară, ducem frigiderele în munici­piu, cel în discuţie fiind la atelierul condus de Ion Ion". Nu l-am mai în­trebat pe responsabilul Ion Ion de ce delegatul de la Horezu, care s-a dus să ridice frigiderul în termen, i s-a răspuns "nu sunt piese". Între­băm acum: dacă între Ceramica şi Metalo-Chimica există contract pen­­tru transfer de lucrări? Dacă co­ope­ra­tiva din Rm. Vâlcea are "bună­voinţa" să repare frigiderul în cau­ză? Când are de gând cooperativa din Horezu să se doteze cu cele necesare (staţie de încărcat etc.) în aşa fel încât comenzile să nu mai fie "pa­sa­te"? Aşteptăm răspunsurile cuvenite.


La Maternitatea Horezu, medicul de gardă a "ratat" o naştere

Nicăieri nu se poate face rabat de la disciplina muncii, dar cu atât mai mult într-o maternitate. Reamintim acest adevăr întrucât o scrisoare pri­mită la redacţie şi verificată la faţa locului ne-a pus în situaţia să constatăm că scrisoarea este semnată de o mamă al cărei copil a decedat îna­inte de naştere. Examenul me­dico-legal scoate în evidenţă că fătul a încetat din viaţă încă înainte de a veni pe lume şi, din nefericire, ar fi avut aceeaşi soartă indiferent câtă îngrijire medicală i s-ar fi acordat. Subliniem deci că personalul maternităţii nu se face vinovat de situaţia dramatică petrecută. Cu toate acestea, pornind de la cercetarea cazului, am putut constata anumite nereguli în calitatea actului medical, pe care le semnalăm în speranţa că nu se vor mai repeta. Pe scurt, este vorba de faptul că sora de obstretică-ginecologie Maria Frigură nu l-a chemat pe medicul de gardă, Constantin Ploscaru, în momentul când s-a declanşat ultimul moment al naş­terii. Mai mult, sora, care a asistat pacienta în tot timpul travaliului, afirmă că a lipsit în acest moment important, fiind înlocuită de o co­legă, ea mergând să facă "tratamentul de la ora şase". Deci naşterea nu a fost urmărită de medic, ceea ce demonstrează şi foaia de observaţie a evoluţiei naşterii, rămasă necompletată. Pe de altă parte, dr. C. Plos­caru afirmă: "... sora trebuia să mă cheme, dar nu o învinuiesc", ceea ce înseamnă că nici medicul de gardă – care ştia că o naştere se află în curs de desfăşurare – nu cunoaşte foarte bine care sunt responsabilităţile într-o asemenea situaţie. Pentru faptul că o femeie a născut fără me­dic, contrar regulamentelor în vi­goare, se face vinovat şi dr. Ioan Picu, în calitatea sa de şef de secţie, de specialist care trebuia să atragă atenţia că este vorba de o mamă care năştea pentru prima oară, cu un făt dezvoltat, ceea ce intră în categoria sarcinilor problemă. Şi, de asemenea, trebuia să instruiască bine personalul medical asupra îndatori­rilor. De altfel, dr. I. Picu, secretar al organizaţiei de partid, a recunoscut deschis că avem de a face cu un caz de indisciplină faţă de care vor trebui luate cele mai adecvate măsuri. Adăugând că şi la Direcţia Sanitară s-au înţeles corect cele arătate mai sus şi se va pune cazul în discuţia Colegiului de disciplină, încheiem arătând că cele întâmplate constituie un caz singular, ele nu caracte­rizează personalul medical de la Spitalul Horezu, de la maternitatea acestui spital, unde sunt create toate condiţiile pentru ca femeile să aducă pe lume copii în cea mai de­plină siguranţă.
Gheorghe Smeoreanu - Orizont, jud. Vâlcea, nr. 2441 din 1989

×
Subiecte în articol: special horezu