x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, ­reclamaţii: Veterinarul din Darova lăsa ­animalele să moară

Sugestii, sesizări, ­reclamaţii: Veterinarul din Darova lăsa ­animalele să moară

17 Ian 2009   •   00:00

... "A murit o vacă... Asta a fost toată întâmplarea. Ei, şi? Ce mai puteam face – de diagnostic întrebaţi? Echinococoză. O boală care, odată instalată, nu mai cedează. Oricum ar fi murit" – zice indiferent Gh. Pascu. "Ori­cum?! Chiar şi dacă animalul ar fi fost tratat profilactic?", îl în­trebăm pe Gheorghe Pascu, nu altul decât medicul veterinar la dispensarul din Darova.



Continuăm să insistăm, intrigaţi de blazarea nejustificată a "specia­listului": "Nu obişnuiţi să vizitaţi periodic gospodăriile popula­ţiei? Doar sunteţi răspunzător de starea de sănătate a animalelor, de creşterea efectivelor! Este de datoria dumneavoastră să o faceţi!".

... Discuţia cu medicul veterinar Gheorghe Pascu am purtat-o la sediul Primăriei, în prezenţa unor reprezentanţi ai organelor locale.

Dar să vedem faptele. Familiei Şerban, din satul Hodoş nr. 45, i s-a îmbolnăvit vaca. Femeia a bă­tut drumul Darovei patru zile la rând, cerând medicului veterinar Gheorghe Pascu să-i trateze animalul. Boala se agrava de la o zi la alta. Medicul n-a venit nici măcar să vadă vita. A pretextat că fe­meia apelase la un coleg de-al său din altă parte, iar el, în con­diţiile acestea (!!), vezi, Doamne, jignit, nu vine. Aşa cum era de aşteptat, animalul a murit. Boala era gravă – ne mărturisea medi­cul veterinar Adam Dumescu, şeful circumscripţiei vete­rinare Lugoj, de care aparţine dispensarul din Darova – şi, în astfel de cazuri, cea mai bună soluţie ar fi fost ca proprie­tarului să i se eli­bereze certifica­tul legal în ve­derea valori­ficării prin sacrificare.

Desigur, abaterea de la disciplina muncii prin abdicarea de la elementare norme de etică profesională va constitui un subiect de analiză exigentă în biroul exe­cutiv al consiliului popular co­mu­nal, cât şi la Inspectoratul sa­nitar-veterinar judeţean. Cu atât mai mult cu cât cazul amintit nu este singular. Lui Ioan Magheţ i s-a îmbolnăvit un porc. L-a che­mat pe acelaşi medic Pascu să-i trateze animalul. N-a venit, deşi omul l-a rugat în repetate rân­duri. Drept urmare, ca şi în cazul relatat mai sus, animalul a murit. La fel a păţit Ioan Iancu­lescu, tot din Sacoşu Mare, căruia medicul Pascu i-a spus că pentru un porc bolnav nu se cade să fie deranjat (?!). Cetăţeanul Romulus Roşu, din aceeaşi localitate, nr. 389, l-a anunţat că vaca sa, pare-se, a avortat. "Ce crezi c-aş fi putut să-i fac eu?", i-a replicat "specia­listul". Nu s-a sinchisit nici măcar s-o vadă. Încă două bovine, din Sacoşu Mare de la nr. 432, proprietar Ioan Boncilă, şi nr. 183, Ro­mulus Indru, au murit ca urmare a faptului că nimeni de la dispensarul veterinar din Darova nu i-a aplicat tratamentul corespunză­tor. Tuturor celor care i-au bătut la poarta casei, tuturor acestora, consăteanul lor şi medicul veterinar Gheorghe Pascu le "rea­mintea" că... la el acasă nu-i dispensar!?

Dincolo de neomenia acestei replici, se regăsesc indisciplina şi lipsa de răspundere ce domnesc la dispensarul veterinar din Darova. Drept dovadă, cele 20 de mortalităţi în gospodăriile populaţiei înregistrate în 1988. Aşa stând lucrurile, cazul medicului veterinar Pascu trebuie urgent "tratat"!
Constantin Jichiţă - Drapelul roşu, nr. 13.724 din 1989

×
Subiecte în articol: special veterinar