● Funcţii deţinute în 22 decembrie 1989: membru CC al PCR (din 1979), membru al Secretariatului CC al PCR (din 1986); deputat în Marea Adunare Naţională (din 1969).
● Decoraţii: "Erou al muncii socialiste" (1972); Ordinul "23 August", clasa I (1984).
● Construcţia dosarului: În arhivele CC al PCR, informaţiile despre Vasile Bărbulescu se regăsesc în dosarul întocmit pe numele soţiei sale, Elena (sora lui Nicolae Ceauşescu). Tocmai de aceea, informaţiile referitoare la Bărbulescu sunt sumare.
● Date biografice: Fişa de cadre a lui Vasile Bărbulescu (foto) a fost întocmită în 1974. Din aceasta aflăm că începuse "de jos", lucrând în perioada 1942-1949 ca muncitor la o moară din Scorniceşti.
După război, urmând exemplul consăteanului său, s-a înscris în Uniunea Tineretului Comunist, iar în 1947 a fost numit secretar al organizaţiei UTC din comuna Scorniceşti.
Din dosarul său de cadre rezultă că a fost un comunist "conştiincios", fiind promovat pe linie de partid în conformitate cu vârsta şi vechimea sa. Astfel, în 1949 a fost desemnat instructor la Comitetul UTC al plăşii Potcoava.
După satisfacerea stagiului militar (1949-1950), Vasile Bărbulescu a fost promovat activist la Comitetul raional Slatina, în funcţia de instructor. Ulterior, partidul l-a trimis instructor la Comitetul regional UTC Argeş, în perioada 1952-1954. La finalul acestui stagiu a primit carnetul de membru al Partidului Muncitoresc Român, întorcându-se în satul natal, unde a lucrat la CAP.
După doi ani, în 1958, Vasile Bărbulescu a fost numit preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular comunal Scorniceşti.
A deţinut această funcţie până în 1960, când a fost desemnat preşedinte al CAP Scorniceşti.
Despre familia lui Vasile Bărbulescu, dosarul de cadre oferă puţine informaţii. Părinţii săi au fost membri ai CAP-ului din Scorniceşti. În 1974, când i s-a întocmit fişa de cadre, erau decedaţi. Avea cinci fraţi: un frate profesor suplinitor, membru de partid; un frate şi două surori lucrau în CAP Scorniceşti, membri de partid; o soră era maistru zootehnist, membră de partid. Avea trei copii: două fete şi un băiat.
● Studii: Şcola de partid de şase luni - 1950; Academia de Studii Social-Politice "Ştefan Gheorghiu" din Bucureşti, Facultatea de Economie - 1974.
● Moment-cheie în ascensiunea politică: Alegerea cumnatului său în fruntea Partidului l-a ajutat pe Bărbulescu să promoveze. În 1968 a fost ales membru al Comitetului judeţean de partid Olt şi apoi deputat în Marea Adunare Naţională (1969).
● Carieră politică: În noiembrie 1982, Nicolae Ceauşescu l-a impus pe fratele soţiei în funcţia de prim-secretar al Comitetului judeţean de partid şi preşedinte al Comitetului Executiv al Consiliului popular al judeţului Olt, funcţie pe care a deţinut-o până în 1986. În perioada 2 martie 1983-29 octombrie 1987 a fost membru al Consiliului Silviculturii.