x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Victoria Bucureşti, la ultima apariţie în Europa

Victoria Bucureşti, la ultima apariţie în Europa

de Mihai Igirosanu    |    Daniel Stan    |    27 Feb 2009   •   00:00

"Dubla" cu Dynamo Dresda din sferturile de finală ale Cupei UEFA a fost finalul de drum european pentru Victoria, după 1-1 la Bucureşti, în prima manşă, est-germanii impunându-se cu 4-0 la Dresda. Dacă reuşeau victoria, bucureştenii se calificau în semifinale.



Înaintea primei manşe, antrenorul Florin Halagian declara în ziarul Sportul: "Aşa cum se întâmplă în asemenea meciuri de calificare, Dynamo Dresda va veni la Bucureşti hotărâtă să se apere, cu dorinţa limitării scorului. Noi vom pune mare preţ pe ofensivă".

A ieşit exact invers, cu toate că est-germanii au rămas cu un jucător mai puţin încă din minutul 2, după eliminarea celui mai bun atacant, Ulf Kirsten, care ulterior avea să fie unul din oamenii de bază în naţionala Germaniei unificate. Nici în această situaţie favorabilă, scria presa vremii, Victoria nu prea a contat în ofensivă, scorul fiind deschis de oaspeţi, prin Gutschow, bucureştenii egalând după pauză prin Costel Solomon. Abia din acest moment s-au trezit oamenii lui Halagian, însă scorul a rămas 1-1.

Partida s-a disputat pe actualul teren Florea Dumitrache, din complexul sportiv Dinamo, iar ca tribunele să fie pline, soldaţii din cadrul Ministerului de Interne au primit o "permisie" de câteva ore. "Îmi amintesc un episod foarte interesant, despre care nu s-a scris nimic la vremea respectivă", relatează actualul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir, pe atunci conducătorul grupării care re­pre­zenta Securitatea. "La meciul de la Bucureşti a venit toată conducerea MI. Cu o zi înainte, zăpăda era de 20-30 de centimetri, dar în ziua jocului a fost o căldură neobişnuită pentru acea perioadă, 10-12 grade, iar zăpada aproape s-a topit. Ţin minte că arbitru era un ex-iugoslav. Când a ieşit să vadă dacă min­gea poate sări pe gazon, condiţie esenţială pentru ca meciul să poată avea loc, a vrut să ne ajute. Dădea cu piciorul apa la o parte de pe o bucăţică de teren şi chiar acolo arunca mingea, ca să o facă să sară. Soldaţii au curăţat terenul, dar la pauză, din cauza căldurii persistente, suprafaţa de joc a fost iar inundată. M-a chemat generalul Nuţă şi mi-a ordonat să băgăm 200 de oameni să usuce gazonul cu cârpe. I-am spus că oameni găsim, dar nu avem atâtea cârpe. «Luaţi toate cearşafurile din cazărmile clubului. Dacă nu ajung, luaţi şi păturile. Le cumpăraţi a doua zi şi le puneţi la loc!», mi-a cerut. Am făcut aşa, militarii au uscat terenul şi repriza secundă s-a putut des­fă­şura. Am făcut 1-1, dar dacă aveam teren bun îi băteam.

Oricum, la Dresda ne-au omorât, dar aveau super-echipă, cu Magath, cu Sammer", a mai rememorat "Corleone".  Înaintea plecării spre Dresda, cei de la Victoria susţineau că mai existau şanse de calificare, însă liderul detaşat al campionatului fostei RD Germane nu a avut probleme, iar pentru Victoria era ultima apariţie în Europa din scurta sa istorie.

Tot Dumitru Dragomir povesteşte şi un episod haios care l-a avut ca protagonist pe Florin Halagian: "La întoarcerea de la Dresda, «Armea­nul» cumpărase din aeroport cred că vreo doi saci de cafea. Toţi adu­ceam acasă ţigări, whisky, aşa erau vremurile, la noi nu se găseau. Numai că, dintre toţi, doar pe Halagian l-au oprit la graniţă şi i-a fost confiscat tot ce cumpărase din Germania. S-a su­părat rău şi a doua zi s-a dus la ge­neralul Nuţă. «Hai, tovarăşe gene­ral, sunt antrenorul echipei, mi-au oprit tot», i-a spus Hala. Nuţa l-a pus să facă o listă cu tot ce cum­pă­rase şi a doua zi i-au adus acasă ţi­gă­rile şi tot".

×
Subiecte în articol: special