x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

de Florina Zainescu    |    15 Oct 2005   •   00:00

ULTIMA ORA

Virusul descoperit la pasarile din Ceamurlia si transmis spre analiza in Marea Britanie este H5N1, a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.
Virusul descoperit la pasarile din Ceamurlia si transmis spre analiza in Marea Britanie este H5N1, a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.
"Cei din Marea Britanie ne-au confirmat virusul H5N1 si noi ne-am intrunit in sedinta pentru a lua in perioada urmatoare toate masurile necesare conform legislatiei. Omenii trebuie sa fie atenti la indrumarile pe care le dam si trebuie sa fie calmi, pentru ca situatia o gestionam, dar trebuie sa asculte indrumarile pe care le dam noi si medicii", ne-a declarat ministrul Flutur.

H5N1 este cea mai periculoasa tulpina a virusului gripei aviare deoarece in contact cu virusul gripei umane sufera mutatii si da cele mai multe combinatii devenind periculos pentru om.

Pentru om H5N1 este la fel de periculos indifrent daca este puternic sau slab patogen.

La aceasta ora, Comitetul pentru Situatii de Urgenta s-a reunit pentru a stabili masurile care vor fi luate in acest caz. "In continuare lucram pentru regionalizarea Dobrogei cu bariere naturale", a mai spus Flutur.

Autoritatile au decis sa introduca masuri de dezinfectie la iesirea din Dobrogea. De asemenea, s-a creat o zona tampon formata din patru judete (Braila, Ialomita, Galati, si Calarasi) unde se vor supraveghea clinic pasarile. La iesirile din aceste judete catre restul tarii se vor lua masuri de dezinfectie a autoturismelor. A fost interzis si transportul de pasari vii din Dobrogea catre celelalte judete ale tarii, iar toate targurile si oboarele din tara unde se comercializau pasari si porci au fost inchise.

OBRETINUL MIC. In acesta dupa-amiaza laboratorul sanitar veterinar din Tulcea a depistat anticorpi specifici gripei aviare si la probele prelevate de la 15 lebede de pe lacul Obretinul Mic situat in apropiere de comuna Maliuc. Analizele vor fi refacute de laboratorul Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti pentru a confirma rezultatele obtinute la Tulcea si daca suspiciunea se va adeveri se va trece la izolarea virusului. Virusii identificati la Maliuc si la Obretinul Mic vor fi trimisi si ei laboratorului comunitar din Marea Britanie.

INALT PATOGEN. Sambata dupa-amiaza laboratorul comunitar de referinta pentru influenta aviara de la Weybridge Marea Britanie a trimis autoritatilor romane rezultatele oficiale ale analizelor. Virusul identificat la Ceamurlia de Jos este de tip H5N1, la fel cu cei descoperiti in Asia si Turcia, iar gradul de patogenitate al acestuia este foarte ridicat.

Va prezentam comnicatul transmis de Ministerul Agriculturii:
„Astazi, 15.10.2005, in jurul orei 16:30, Institutul de Diagnostic pentru Sanatate Animala din Bucuresti a primit o informare prin fax, direct de la laboratorul Weybridge din Marea Britanie, trimisa de dr. Ian Brown.
Conform acestei informari, virusul H5N1, care a fost trimis ieri dupa amiaza in Marea Britanie, a fost identificat ca fiind inalt patogen, similar celor recent identificati in Asia Centrală si Turcia.

Biroul de Presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale"

×
Subiecte în articol: eveniment Marea Britanie