x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “1 Decembrie, cea mai indicată să fie considerată ziua noastră naţională”

“1 Decembrie, cea mai indicată să fie considerată ziua noastră naţională”

15 Noi 2010   •   22:04
“1 Decembrie, cea mai indicată să fie considerată ziua noastră naţională”
Sursa foto: Ilie Bumbac/Agerpres

137733-ilie-bumbac-agerpres-1505468.jpgFostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat pentru Jurnalul Naţional că 1 Decembrie este cea mai potrivită dată pentru a sărbători ziua naţională a României şi nu crede că este nevoie de un alt criteriu sau alt moment al istoriei naţionale pentru a marca această zi.

 

• Jurnalul Naţional: Credeţi că data de 1 Decembrie este cea mai potrivită pentru a fi ziua noastră naţională?

Ion Iliescu: Bineînţeles că ziua care marchează unirea tuturor provinciilor istorice româneşti într-un stat naţional unitar este cea mai indicată să fie considerată ziua noastră naţională. Nu întâmplător, după prăbuşirea dictaturii lui Ceauşescu, în mod spontan, participanţii la Revoluţia din decembrie 1989 au optat pentru adoptarea cântecului “Deşteaptă-te, române!” ca imn naţional şi pentru proclamarea zilei de 1 Decembrie ca zi naţională. Această opţiune a întrunit, de asemenea, nu întâmplător, cel mai mare consens în societatea românească. Această opţiune exprimă, totodată, încrederea că şi în viitor nu ne vom putea afirma şi impune interesele naţionale – ca interese ale marii majorităţi a populaţiei – decât în condiţiile unei solidarităţi naţionale similare celei care a făcut posibilă Marea Unire din Decembrie 1918.

 

• Dacă nu, ce propunere aveţi? (de exemplu, Portugalia îşi omagiază de ziua naţională poetul naţional Camoes)

Nu cred că e nevoie să apelăm la alt criteriu sau la alt moment al istoriei naţionale. Nu înţeleg de ce trebuie să punem acum în discuţie ziua naţională! Pe cine deranjează ziua de 1 Decembrie?

 

• De 1 Decembrie simţiţi mai intens ca de obicei sentimentul de mândrie că sunteţi român?

În mare măsură, da. Nu poţi să nu fii emoţionat şi mândru, atunci când te gândeşti ce au înfăptuit înaintaşii, în condiţii mult mai vitrege, nu poţi să nu admiri înţelepciunea lor şi spiritul lor de sacrificiu.

Însă mândria de a fi român nu trebuie să se manifeste doar cu prilejul zilei naţionale. Ea trebuie să fie intrinsecă trăirii intime a fiecăruia şi să se exprime mai ales prin înţelegerea datoriei fiecăruia de a sluji ţara, de a sluji imaginea ei în lume, prin tot ceea ce face fiecare, de la cei învestiţi cu răspunderi în stat până la fiecare cetăţean în parte. Aşa cum ne provoacă amărăciune cei care prin comportamentul şi faptele lor aduc prejudicii imaginii ţării şi fiecăruia dintre noi, cu toţii ne mândrim când un sportiv fruntaş face ca drapelul ţării să fluture la mari competiţii internaţionale, când elevii noştri olimpici înregistrează performanţe internaţionale care fac cinste şcolii româneşti, când interpreţi valoroşi fac să fie preţuită peste hotare arta noastră muzicală, când cercetători în diferite domenii ale ştiinţei şi oameni cu spirit inventiv în domenii ale tehnicii şi ale tehnologiei fac să fie preţuit spiritul creator românesc, când reprezentanţii noştri la reuniuni internaţionale fac să fie cunoscute şi respectate opiniile noastre, când oameni simpli, anonimi, prin hărnicia şi spiritul lor gospodăresc protejează şi pun în valoare bogăţiile şi patrimoniul ţării, când concetăţeni de-ai noştri dau dovadă de spirit activ, angajat, cetăţenesc, de solidaritate umană şi, când e cazul, de spirit de sacrificiu pentru a-şi ajuta semenii şi a-i salva pe cei aflaţi în pericol etc. etc. Asemenea fapte, toate, sunt prilejuri de satisfacţie şi de încredere că, în ciuda greutăţilor prin care trece ţara, există şanse şi oameni de ispravă care să asigure un viitor mai bun societăţii româneşti. Cultivarea acestei încrederi şi încurajarea unor astfel de oameni reprezintă, în sine, un act de patriotism.

 

Trei întrebări pentru a afla care este starea la zi a conştiinţei noastre istorice
Jurnalul Naţional invită cititorii şi personalităţi ale vieţii publice să răspundă cu o deplină libertate în gândire la următoarele întrebări despre Ziua Naţională:
1. Consideraţi 1 Decembrie cea mai potrivită zi pentru a fi sărbătoarea naţională?
2. Dacă nu, la ce altă zi din istorie vă gândiţi?
3. De 1 Decembrie, sentimentul de mândrie că sunteţi român îl simţiţi mai puternic decât de obicei?

×