Cine nu face asta, este bun să plătească o amendă cuprinsă între 5.000 la 10.000 de lei. Așa a stabilit Guvernul, la propunerea ministrului Mediului, Tánczos Barna, dar asta demonstrează încă o dată că la noi legile sunt făcute după ureche, să bifăm directivele Comisiei Europene, după care, Dumnezeu cu mila. Ministrul UDMR Tánczos Barna pune România în mișcare, milioane de români din zona rurală, dar nu numai, sunt trimiși, zilele acestea, la primării să declare ceea ce oricum primarii știu. În comuna lor nu există rețea de canalizare, așa că WC-urile din fundul curții și haznalele sunt mijloacele de epurare a dejecțiilor și apelor uzate. Cât despre WC-ul din fundul curții pe care ministrul Tánczos Barna îl redescoperă doar când statisticile ne arată că suntem codașii UE, acesta este omniprezent în zona rurală și chiar în unele zone urbane. Dacă pentru nedeclararea în registrul haznalelor se lasă cu amenzi foarte mari, în schimb ministrul Barna nu mai suflă o vorbă când vine vorba despre incompetența istorică a guvernelor succedate la Palatul Victoria în ultimii 30 de ani de a conecta satele României la rețeaua de canalizare.
Toți proprietarii de fose septice, haznale și WC-uri în curte, persoane fizice și juridice, au obligația de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, conform Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022. Cei care dețin un astfel de sistem trebuie să facă acest lucru în termen de 120 de zile de la conectarea locuinței la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate. În cazul în care sistemul există cu mult înainte ca legea să intre în vigoare, atunci românii au la dispoziție 180 de zile pentru a se înscrie în registrul electronic, dată care se calculează de la momentul intrării legii în vigoare, termen care expiră la sfârșitul acestei luni. Problema este că cea mai mare parte a populației din zona rurală nu știe nimic despre această obligație, așa că nu va declara nimic la expirarea termenului-limită. Ce va face Guvernul? Își va permite să treacă la aplicarea amenzilor de până la 10.000 de lei unor persoane care oricum trăiesc, în mare parte, la limita sărăciei sau chiar mai jos?
„Se interzice evacuarea directă a apelor uzate neepurate din sistemele individuale adecvate de colectare și epurare ape uzate, în apele de suprafață, apele subterane sau pe terenuri, fără asigurarea epurării corespunzătoare a acestora, astfel încât să fie respectate limitele indicatorilor de calitate la evacuare prevăzuți în Hotărârea de Guvern nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condițiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările și completările ulterioare”.
din HG nr. 714/2022
Primăria Dor Mărunt, din județul Călărași, trezită din somn de ziariștii de la Jurnalul
Nu toate primăriile s-au îngrijit să ofere posibilitate depunerii declarației și online. De exemplu, în comuna Dor Mărunt, din județul Călărași, aflată la o aruncătură de băț de București, responsabilii primăriei nu făcuseră nimic. Contactat telefonic, Vătafu Constantin Alecsandru, purtătorul de cuvânt al primăriei, a părut chiar surprins că este deranjat cu asemenea probleme. Inițial a susținut că se poate depune online declarația pe site-ul primăriei, dar rugat să ne indice link-ul care trebuie accesat, responsabilul cu presa a început să se eschiveze. „Se poate depune online declarația, dar nu este încărcată pe site-ul primăriei. Oricum, o puteți descărca de oriunde”, ne-a transmis acesta. Primăriile care le au disponibile pe site-uri le au cu antetul lor, deci nu poți descărca de oriunde această declarație. Pe de altă parte, primăria din Dor Mărunt nu indică pe site-ul său nicio adresă unde declarația poate fi trimisă. Deși mai sunt câteva zile până la expirarea termenului de transmitere, purtătorul de cuvânt al primăriei nu știa nimic despre această hotărâre a guvernului și cu atât mai puțin cu cât sunt amendați cei care nu o depun. Totuși, la puțin timp după discuția noastră telefonică, Primăria Dor Mărunt afișa declarația pe site și indica un link unde se poate depune online.
Epurare, pentru toată lumea
Administrațiile publice locale sunt obligate să întocmească un registru al „sistemelor individuale adecvate de epurare”. Cei care le deţin trebuie să obţină în următoarele luni şi un aviz de la Gospodărirea apelor prin care să dovedească faptul că fosa nu poluează. Apoi, în momentul în care în localitate va exista o reţea de canalizare, cetăţenii au obligaţia să se racordeze la ea în cel mult un an. O cerință impusă de UE, numai că la noi vorbim despre o zonă rurală cu o populație majoritar îmbătrânită și cu foarte puține resurse financiare. Pe de altă parte, există o populație din ce în ce mai numeroasă care trăiește în mediul rural doar în anotimpul călduros, din primăvară până în toamnă, în general pensionari de la oraș. Ei au un minim confort în aceste case, moșteniri de familie, în general, și nu sunt dispuși să investească în conectarea locuințelor la rețelele de gaze și apă-canal. Motivul este costul ridicat al lucrărilor de conectare, iar ulterior, costurile lunare mari ale serviciilor furnizate de companiile specializate sunt o altă piedică.
Primăriile se întrec în aberații
Cum instituțiile statului sunt în plină eră a digitalizării, nici marea epurare a apelor uzate nu putea rata ocazia de a se manifesta în acest mediu. Multe primării din țară au lansat în online posibilitatea completării formularului prin care persoanele să-și declare ceea ce pompos Guvernul numește „sistemele adecvate de epurare”. De exemplu, persoanele sunt puse să descrie (pe un singur rând) sistemul de evacuare a apelor menajere. Și pentru ca primăria să aibă toate informațiile pentru a le raporta ministrului Tánczos Barna, oamenii sunt puși să descrie și modul în care se realizează epurarea apelor uzate. Cum ar putea suna această explicație pe înțelesul creierelor de la Ministerul Mediului nu știm, dar așteptăm cu interes o conferință de presă organizată de ministrul Barna în care să ne prezinte statisticile rezultate din declarațiile completate de milioane de români.
Ești sărac? Statul îți dă ceva, dar prea puțin
Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat lansarea programului Prima Conectare, prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar. Primii bani vor putea fi accesaţi începând cu data de 1 noiembrie. Maximum 1.900 de euro va deconta statul pentru racordarea fiecărei gospodării în parte. Banii nu vor ajunge direct la proprietari, ci vor fi decontaţi de stat companiilor care vor efectua lucrările. De asemenea, nu oricine poate beneficia de finanţare. Sunt eligibile persoanele singure sau familiile cu venituri modeste. Programul este din start un eșec, pentru că aceste persoane nu au banii necesari să completeze finanțarea. Prin PNRR statul are la dispoziţie 168 de milioane de euro pentru lucrări de racordare a gospodăriilor la sistemul public de alimentare cu apă şi la cel de canalizare. Potrivit INS, 40% din populaţia României nu e conectată la sistemul de canalizare.
Intre linii
În anul 2021, în mediul urban populaţia conectată la canalizare a fost de 9.714.592 de persoane, reprezentând 94,3% din populaţia rezidentă urbană a României, iar în mediul rural un număr de 1.297.595 de persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentând 14,6% din populaţia rezidentă rurală a României.
Guvernul nu vrea să lase românii să se plictisească
De la 1 ianuarie, instituțiile de stat nu mai au voie să le ceară românilor copii după documente emise de alte instituții ale statului, potrivit unei legi votate de Parlament și promulgate de președinte. Despre ceva similar vorbim și în cazul de față. În teorie, primăriile știu foarte bine câte case sunt branșate la sistemul de canalizare, în cazul în care acesta există în comunele lor, iar dacă nu există, atunci lucrurile devin și mai simple. În plus, și Institutul Național de Statistică publică periodic datele legate de conectarea locuințelor la rețele de apă și canal. De exemplu, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, colegul de partid al ministrului Tánczos Barna, declarat în primăvară că aproape 28% din populaţie nu este deservită de reţea de apă şi 44% - de reţea de canalizare. De ce era nevoie ca fiecare proprietar de casă să-și declare sistemul de epurare sau, mai pe românește, WC-ul din fundul curții? Cei de la Ministerul Mediului închid, în schimb, ochii când vine vorba despre jaful din păduri, despre gropile de gunoi care răsar precum ciupercile după ploaie, despre ratarea tuturor obiectivelor de reciclare, dar inventează ținte false.