x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 15 Romica Puceanu, aceasta Cesaria Evora a Romaniei

15 Romica Puceanu, aceasta Cesaria Evora a Romaniei

28 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Aruncata de comunisti in umbra celor ce cantau ode partidului, Romica Puceanu a fost recompensata de occidentali cu laurii pe care-i merita.
TATIANA DABIJA

Romanii o ascultau pe ascuns. Studentii americani invata despre ea, iar un profesor de antropologie din SUA o compara cu Cesaria Evora.

Tiganii lautari din Romania au daruit lumii, in 1928, o cantareata considerata de specialisti drept fara rival: Romica Puceanu, tiganca de Bucuresti. Avea numai 14 ani cand a urcat pe scena. Cariera si-a cladit-o cu greu. Partidul nu lasa muzica lautareasca, si mai ales pe cea cantata de tigani, sa patrunda in casele romanilor. In anii ’60-’70 Romica era neintrecuta la melodiile de pahar si voie buna. Profesorul de antropologie Robert Garfias, de la Universitatea Irvine din California - SUA le vorbeste astazi studentilor sai despre muzica Romicai Puceanu, "o combinatie de elemente turcesti si romanesti interpretate intr-un stil tiganesc unic".

Regina muzicii tiganesti

Favoritele ei erau baladele triste, pe care facea improvizatiile lente, cu unduiri ale vocii si multe ornamente. "Ooof, oooof, geaba mai ma duc acasa/ Mi-e inima franta, varza/Of, neicuta, sufletul mi-e ca pamantul/ Dupa tine-mi zboara gandul" (Geaba ma mai duc acasa", 1976/’77).

Profesorul Garfias o considera pe Romica Puceanu reprezentanta, prin excelenta, a muzicii tiganilor din Romania. Avea o voce cu un spectru foarte larg si interpreta melodiile cu sensibilitate si profunzime. Vocea ei carismatica si ritmul care variaza in permanenta au creat momente magice celor ce-o indrageau.

Moartea ei ne-a adus-o mai aproape

Intr-o noapte a lui 1996 Romica Puceanu se intorcea de la o nunta la care cantase. Un accident de masina a redus la tacere poate cea mai iubita lautareasa a noastra. Si Romania a ramas mai saraca.

Garfias este convins ca, daca statul roman i-ar fi permis guristei sa inregistreze in strainatate, "Romica ar fi atins aceeasi popularitate si ar fi fost la fel de indragita ca Cesaria Evora".

Lautarii din ziua de azi vorbesc aproape cu evlavie despre Romica Puceanu sau Gabi Lunca. Cand cantau la nunti, se juca pana ramaneau domnii fara pantofi si cucoanele fara tocuri.

SUMAR - EDITIE DE COLECTIE - Lautarii romanilor

Barbu Lautarul s-a lepadat de starostie

Zece Prajini - satul cu cinci fanfare si-un taraf

Zavaidoc, patru camasi in fiece noapte

Romica Puceanu, aceasta Cesaria Evora a Romaniei

Taraful din Clejani - Nunta dintre muzici

Siminica, la inregistrari cu satra dupa el

Faramita Lambru - "cainele fidel" al Mariei Tanase

"Fata care vindea flori" s-a pocait

Naistul din Ploiesti, zeul Pan la Paris

Televiziunea boierilor

"Nu cant manele!"

Chetris pentru Goran Bregovic

Mambo Siria - din papusoi, la televiziune

"Din spagi mi-am crescut cei cinci copii!"
×