x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 2005 - File de Jurnal: Secretele Mafiei din New York

2005 - File de Jurnal: Secretele Mafiei din New York

de Victor Ciutacu    |    28 Dec 2005   •   00:00

Jurnalul National este prima publicatie din Romania care a oferit cititorilor sai amanunte privind structura, functionarea si picanteriile Mafiei italiene din America.

In vara acestui an, sub titlul "In inima Mafiei", ziarul nostru a realizat, cu sprijinul National Geographic Chanel (NGC), doua interviuri exlusive cu personaje adanc implicate in activitatea si, respectiv, taierea bratelor temutei organizatii criminale (http://www.jurnalul.ro/articol_361/in_inima_mafiei.html).

SOLDATUL. Dominick Montiglio, soldat in slujba celebrului mafiot Paul Castellano, a rememorat, in atmosfera calda a unui restaurant italian din Manhattan, episoade memorabile dinaintea arestarii sale intr-o actiune de amploare condusa de fostul procuror Rudolf Giuliani, devenit ulterior primar al New York-ului. A avut o trupa de jazz, a ucis ca lunetist pentru guvernul american (in cele trei stagii petrecute in Vietnam), insa pozitia unchiului si mentorului sau Nino Gaggi in ierarhia Familiei Gambino (mana dreapta a lui Paul Castellano) si tentatia banilor castigati cu nemiluita l-au facut sa aleaga Mafia. Dupa arestare, si-a recunoscut vinovatia, a pledat vinovat in proces, Fiscul i-a confiscat absolut tot (bunuri in suma de 4 milioane de dolari realizate din venituri ilicite), a incheiat o intelegere cu FBI in urma careia toti fostii sai camarazi au fost condamnati la recluziune pe viata (plus diverse adaosuri de genul a 168 de ani de puscarie) si a intrat in programul de protectie a martorilor.

Dupa ce a scapat de puscarie si de contractul de un milion de dolari pus de Familie pe capul sau, a fost plimbat prin toata America si, intr-un final, a ales sa traiasca din arta. Acum are o galerie si un site propriu (www.dominicks-lair.com), vinde tablourile pe care le face, spune ca traieste bine si priveste pictura atat ca pasiune, cat si ca terapie.

RISC. Frank Panessa a lucrat 30 de ani sub acoperire

DETONATORUL. Agent al brigazii antidrog (DEA), pentru care a lucrat mai mult de 30 de ani, o mare parte din ei sub acoperire, Frank Panessa si-a riscat viata infiltrandu-se printre contrabandistii sicilieni de heroina, in mafia din Philadelphia si in cartelurile columbiene. Spumosul dialog cu Panessa, purtat in restaurantul spaniol pe care-l frecventeaza de zeci de ani, a relevat un om extrem de placut si de relaxat, care dupa retragere a aparut intr-un rol in Nasul III, iar acum detine o companie privata de investigatii, participa la emisiuni de televiziune si modereaza un show radio. Foarte greu de apucat, indiferent de tehnica jurnalistica folosita, Panessa a declarat, pentru cititorii Jurnalul National, fix cate amanunte a dorit sa ofere din epopeea marelui sau success profesional: detonarea din interior a faimoasei retele Pizza, de traficanti de heroina, a fratilor sicilieni Giovanni si Paolo LaPorta.
×
Subiecte în articol: special