x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 56% au optat pentru retragerea lui Iliescu

56% au optat pentru retragerea lui Iliescu

05 Iun 2005   •   00:00

Mai mult de jumatate dintre romani cred ca fostul presedinte Ion Iliescu ar trebui sa se retraga din viata politica. Aceasta este concluzia unui sondaj CURS, comandat de Jurnalul National si realizat in perioada 24-31 mai.



  • de MONICA IORDACHE

  • DEDICATII. Pe cartea lansata, Ion Iliescu a dat doua feluri de autografe: pentru privilegiati "cu afectiune", iar pentru restul "cu prietenie"
    La o luna dupa Congresul PSD din 20 aprilie, CURS a realizat, la cererea Jurnalului National, o cercetare sociologica referitoare la schimbarile din acest partid. Din sondaj reiese ca romanii s-au pus la curent cu numele care apar in noua conducere a fostului partid de guvernamant. Intrebati daca stiu cine este actualul presedinte al PSD, 64% au indicat corect numele lui Mircea Geoana, dar 32% au refuzat sa raspunda la intrebare sau au spus ca nu stiu. 2% l-au indicat pe Adrian Nastase, 1% pe Ion Iliescu, iar 1% au indicat alte persoane.

    BINE PENTRU TARA. Cat priveste soarta fostului presedinte Ion Iliescu, aproape jumatate dintre romani au apreciat drept pozitiv faptul ca nu mai este presedinte al partidului. La intrebarea: "Credeti ca este un lucru bun sau rau pentru tara faptul ca nu a mai fost ales Ion Iliescu presedinte al PSD la congresul partidului?", romanii au raspuns astfel: 47% au spus ca este un lucru bun, 24% au apreciat ca nu este nici bine, nici rau, iar 13% ca este un lucru rau.

    RETRAGERE. Mai mult decat atat, peste jumatate dintre romani sunt de parere ca fostul presedinte Ion Iliescu ar trebui sa paraseasca viata politica. Chestionati despre "cum ar fi mai bine...", intervievatii au raspuns: 56% ca Iliescu ar trebui sa se retraga din viata politica, 12% ca ar trebui sa ramana in PSD si sa-si mentina sau sa primeasca o functie importanta, iar 9% ca ar trebui sa ramana in PSD fara nici o functie. In conditiile in care zvonurile despre posibilitatea ca Ion Iliescu sa infiinteze o alta formatiune politica s-au intensificat, doar 6% au spus ca ar fi mai bine ca acesta sa-si faca un alt partid pe care sa-l conduca. 17% au refuzat sa raspunda la intrebare sau au spus ca nu stiu.

    DATE. Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) a realizat sondajul pe un esantion de 2.000 de subiecti cu varste de peste 15 ani, in perioada 24-31 mai 2005. Interviurile s-au desfasurat la domiciliile subiectilor, eroarea maxima fiind de +/ - 2,2% la o probabilitate de 0,95. Tipul esantionului este probabilist, selectia aleatoare a punctelor de esantionare si a subiectilor. In analiza prezentata s-a tinut cont de nivelul de educatie al respondentilor (studii: sub liceu, liceu, peste liceu), de categoriile de varsta (15-30 de ani, 31-55 de ani, 56 de ani si peste), de venitul gospodariei, media fiind de 7,8 milioane de lei pe fiecare gospodarie. S-a mai tinut cont de mediul rezidential al respondentilor (urban sau rural) si de regiunile in care domiciliaza (Est - Moldova, Vest - Transilvania, Banat, Crisana-Maramures, Sud - Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Bucuresti).

    Dumneavoastra stiti cine este actualul presedinte al PSD?

    Dvs. cum credeti ca ar fi mai bine…

    Dvs. credeti ca este un lucru bun sau rau pentru tara faptul ca nu a mai fost ales Ion Iliescu presedinte al PSD la congresul partidului?

    SEMNE DE PLECARE
    Ion Iliescu aproape ca si-a luat la revedere de la PSD, sambata, la prima sa aparitie publica de dupa operatie, la lansarea ultimei sale carti. Aici el a facut anunturi bomba: se gandeste serios sa plece din partid, iar azi paraseste functia de lider al grupului PSD din Senat. La finalul lansarii, Iliescu a ramas la masa la care a dat autografe, a acceptat ca toti ziaristii sa se stranga in jurul sau si a explicat din proprie initiativa de ce ar vrea sa paraseasca PSD. "Imi pare rau ca mi-am schimbat o decizie luata mai demult", a inceput el, aratand ca, in 2002, declara ca la finalul mandatului de sef al statului nu ar mai vrea sa ocupe nici o functie executiva: "Nici in structurile statului, nici ale partidului". A venit insa Congresul Extraordinar al PSD din 2004, cand a fost rugat sa candideze pe listele partidului si sa revina in conducere. "Imi pare rau ca am acceptat", marturiseste, adaugand ca la intoarcerea in PSD a fost intampinat cu o "atitudine necolegiala". "Toata miscarea aceasta, care s-a desfasurat in pregatirea si apoi in desfasurarea Congresului, m-a dezgustat", arunca Iliescu un comentariu socant, adaugand ca aceia care au apelat la "manevrele incorecte" din cadrul Congresului nu mai pot reprezenta pentru el parteneri, nici macar de dialog politic. Voia sa plece mai devreme, dar a ramas datorita "bazei partidului", de care a fost "bombardat" cu scrisori de simpatie. Iliescu a mai spus ca are statutul sau de fost sef al staului, deci nu ii trebuie mai mult, aratandu-se nehotarat in privinta infiintarii unui nou partid: "Astea sunt teme asupra carora inca ma mai gandesc".
    ×
    Subiecte în articol: special psd presedinte iliescu ion