Producătorul de televiziune român Valeriu Lazarov a murit ieri dimineaţă, la Madrid, la vârsta de 73 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale la colon.
Conform fiului acestuia, Roberto Lazarov, operaţia era una de rutină şi în prima fază reuşise; ulterior însă au intervenit complicaţii care au dus la decesul românului. Trupul neînsufleţit al producătorului de televiziune a fost transportat ieri la un serviciu de pompe funebre din localitatea Tres Cantos, urmând ca trupul să fie înhumat zilele viitoare la Madrid. De asemenea, în România se va ţine o slujbă de comemorare joi sau vineri.
Biografie
Valeriu Lazarov, unul dintre cei care au revoluţionat divertismentul de televiziune românesc, şi-a dedicat peste 50 de ani din viaţă pentru a produce programe pentru televiziuni din Spania, Italia şi România, numele lui fiind legat şi de cea mai longevivă producţie românească, "Surprize, Surprize".
Cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuţi producători de televiziune din România şi Spania s-a născut la 20 decembrie 1935, la Bârlad. Între 1953 şi 1957 a studiat regia la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. (IATC). Totuşi, principala lui profesie a fost nu de actor, ci de om de televiziune. Astfel, în 1966 a participat la Festivalul de televiziune de la Monte Carlo, cu filmul "Omul şi camera". În 1968 a înregistrat emisiuni la TVE, postul public de televiziune din Spania, la invitaţia directorului general al postului, Juan Jose Roson. Tot în 1968, Lazarov a avut primul succes la TVE, cu spectacolul muzical "El irreal Madrid", cu care a obţinut Nimfa de Aur, la festivalul de la Monte Carlo.
Ulterior, Valeriu Lazarov s-a stabilit în Spania, fugind de regimul comunist român. A muncit peste 10 ani în domeniul televiziunii din Spania, iar în 1979, Lazarov a început colaborarea la televiziunea naţională italiană, RAI, pentru a realiza o serie de programe - "Tilt". Imediat a început să lucreze pentru Silvio Berlusconi, la Canale 5, unde a ajuns director de producţie, preşedintele Consiliului de administraţie şi director al centrului de producţie Videotime.
În 1989, Lazarov a revenit în Spania, unde a condus postul Tele 5, controlat de Silvio Berlusconi, până în 1994.
Valeriu Lazarov - sau Valerio cum i se spunea în Spania - a fost director general şi consilier al televiziunii Telecinco din 1985 până în 1994 şi un celebru realizator al televiziunii spaniole în anii 1970.
În 1995, Valeriu Lazarov şi-a înfiinţat compania de producţie, Prime Time Communications. Valeriu Lazarov este cunoscut ca fiind omul care a revoluţionat divertismentul românesc de televiziune, după anii '90. Astfel, în 2005, el a realizat "Genialii", iar în 2007, serialul "Chiquititas", producţii difuzate şi de televiziunile din România.
Este cunoscut ca "părintele" celei mai longevive emisiuni, "Surprize, Surprize" (difuzată timp de nouă ani la TVR), dar şi al altor emisiuni de succes, precum "Din Dragoste", "Iartă-mă", "Ploaia de stele", "Babilonia", "Noaptea erorilor", "Ciao Darwin" etc. De asemenea, lui Lazarov îi aparţine proiectul primei telenovele româneşti, difuzată de Antena 1 - "Secretul Mariei".
El s-a căsătorit cu Augusta Lazarov, în 2004, la Madrid. Lazarov era tatăl a cinci copii.
"A fost dragoste la prima vedere!"
"Primesc noul an de viata cu naturalete si cateva fire de par alb in plus. Ziua mi-o voi petrece la birou, la telefon, citind scenariile episoadelor telenovelei, care se vor filma in ianuarie, o reuniune de productie pentru televiziunea spaniola si seara o cina cu Augusta si copiii. Am aceleasi perceptii asupra timpului.
N-am destul pentru tot ceea ce imi propun sa fac. Dragostea pentru televiziune a inceput absolut din intamplare, ca intr-o melodie cunoscuta de muzica usoara. Terminasem IATC (Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica), la Buftea se faceau doar doua filme pe an, eu eram tanar si nelinistit, iar la televiziunea experimentala din Strada Moli"re erau posturi libere pentru regizori. A fost dragoste la prima vedere!
Cea mai mare satisfactie a vietii mele pe plan profesional este sa fi avut inspiratia de a alege o meserie extraordinara, plina de dificultati si pe care totusi am reusit s-o profesez cu succes in Romania, Spania si Italia. Planul personal vorbeste de la sine: cinci copii minunati, iar in prezent Augusta, o poveste de dragoste adevarata, un premiu al destinului. Nu obisnuiesc sa-mi umplu sufletul de regrete. Regretele sunt o povara. Privesc la viata mea prin oglinda retrovizoare numai strictul necesar. Marele regizor italian Pier Paolo Pasolini spunea: «Cele mai bune lucruri din viata sunt trecutul, prezentul si viitorul».
Viata mea are o arhitectura care poarta semnatura destinului. Nu indraznesc sa-l corectez pe autorul proiectului. Daca sunt genul care-si face planuri la praguri ale varstei? Intrebarea asta imi aminteste de o fraza a regretatului John Lennon: «Viata este tot ceea ce ti se intampla in timp ce tu te incapatanezi sa-ti faci alte planuri». Cel mai bun sfat l-am primit de la Silvio Berlusconi: «Think big». Daca sunt impacat cu varsta mea? Nu numai ca sunt impacat, suntem chiar prieteni. Daca as putea sa va invit in sufletul meu, v-ati convinge cat de tanar ma simt."
Valeriu Lazarov - 20 decembrie 2005
"Am luat totul de la capat... de doua ori"
"Cea mai mare izbanda de-a lungul timpului este faptul ca am luat totul de la capat, cu succes, de doua ori. Prima oara in Spania, si a doua oara in Italia. Sunt multumit si de realizarile pe plan personal. Cum as putea sa nu fiu multumit daca am cinci copii sanatosi, frumosi, muncitori si chiar destepti. Si, in plus, o nevasta minunata si tanara. N-as putea spune ca este mai usor sa-ti imparti bucuriile si necazurile cu un om a carui cariera este tot in televiziune. Bucuriile si necazurile se impart bine cu cine are sensibilitate si bun-simt. Cea mai grea decizie pe care am luat-o vreodata a fost sa abandonez regia si sa accept functia de director general pentru toate productiile lui Silvio Berlusconi.
Nu toti oamenii cu talent merita sa investesti in ei. M-am mai inselat si eu din cand in cand. Talentul nu e totul. Ma uit de obicei la profilul lor moral, la cantitatea de ambitie sanatoasa pe care o au, la puterea lor de munca si la dorinta de a invata, de a se perfectiona. Visurile lui Valeriu Lazarov in adolescenta sunt aceleasi cu visurile lui Valeriu Lazarov de acum: sanatatea, puterea de munca, dragostea si o familie plina de armonie."
Valeriu Lazarov - 20 decembrie 2006
Citește pe Antena3.ro