x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Abatorul clandestin

Abatorul clandestin

de Diana Rucinschi    |    24 Mai 2006   •   00:00
Abatorul clandestin

Jurnalul National a descoperit un e-lement care scoate si mai mult in e-videnta subrezenia sistemului vete-rinar: abatorul firmei de la Codlea nu aparea, la momentul in care a fost semnalat focarul in evidentele autoritatii veterinare centrale.

Jurnalul National a descoperit un element care scoate si mai mult in evidenta subrezenia sistemului veterinar: abatorul firmei de la Codlea nu aparea, la momentul in care a fost semnalat focarul de la Drakom, in evidentele autoritatii veterinare centrale. Aceasta, in ciuda faptului ca detinea autorizatie de functionare si marca de sanatate, emise de Directia Sanitara Veterinara de la Brasov.

Nu gripa aviara a imbolnavit sistemul veterinar. Acesta era virusat de mult timp, dar autoritatile erau preocupate sa tina murdaria sub pres si nu s-o rezolve.

ABATOR "FANTOMA". Jurnalul National a descoperit un element care pune in evidenta, dincolo de orice dubiu, haosul din sistemul veterinar: abatorul de pe platforma Codlea nu aparea, la momentul in care a fost semnalat focarul de la Drakom, in evidentele autoritatii veterinare centrale. Aceasta ar fi trebuit sa fi fost incadrat intr-una dintre cele patru categorii de unitati, in functie de stadiul de indeplinire a conditiilor impuse de Uniunea Europeana: A - unitatile care indeplinesc conditiile impuse de UE, B - unitatile care nu indeplinesc conditiile, dar au un plan de modernizare si s-au angajat ca se vor pune la punct pana in decembrie 2006, C - unitatile care beneficiaza de o perioada de tranzitie pana la sfarsitul lui 2009 si D - cele care vor fi inchise.

Abatorul de pe platforma Codlea nu aparea pe niciuna dintre aceste liste, care sunt, de altfel, si in posesia Uniunii Europene. Culmea este ca acesta detinea autorizatie de functionare si marca de sanatate, emise de Directia Sanitara Veterinara de la Brasov.

RAPOARTELE SECRETE ALE UE. Este un element care demonstreaza, asa cum spuneam o data in plus, dezastrul din sistemul veterinar, dar care nu ii surprinde cu nimic pe oamenii din interior. Haosul nu a aparut insa peste noapte iar expertii europeni ne-au atras atentia in numeroase rapoarte.

Tot Jurnalul National a prezentat, in toamna lui 2005, un articol avand la baza rapoarte cu caracter confidential ale expertilor europeni. Unele dintre constatarile lor priveau chiar unitatile de productie si demonstreaza fara dubiu ca situatia era si este in continuare dezastruoasa: ANSVSA a prezentat trei statistici diferite cu unitatile de prelucrare. Va prezentam paragraful din acel articol: "«ANSVSA a informat echipa de experti ca lista de unitati din categoria C (unitatile care beneficiaza de o perioada de tranzitie pana in 2009 pentru a se pune la punct cu cerintele UE - n.r.) este o lista inchisa." Pana aici totul ar fi clar. Dar nu este, pentru ca, mai departe, inspectorii europeni afla ca «ANSVSA estimeaza ca o serie de unitati din categoriile B si D ar putea fi trecute in categoria C». Situatia devine oarecum ilara, daca tinem cont de faptul ca europenii au primit trei liste privind numarul de unitati, toate trei diferite. Motivele? De exemplu, o unitate vizitata care fusese promovata nu era listata, codul judetului nu era precizat, mai multe judete au acelasi cod, in cadrul fiecarui judet, unitatile similare au acelasi cod, unele activitati au fost incorect listate sau nu au fost listate deloc. Cat despre medicii veterinari din unitatile care vor fi inchise, "ANSVSA nu are inca o politica clar definita".

DEZINFORMARI PE BANDA. In ciuda numeroaselor semnale ale Uniunii Europene, Executivul a preferat sa ia doar masuri de fatada. Chiar si acum, in plina criza aviara, singura preocupare a Guvernului este sa mute Autoritatea Veterinara sub "pulpana" Ministerul Agriculturii. Ministrul Gheorghe Flutur are sanse mari sa-si indeplineasca visul chiar azi, cand este programata luarea unei decizii de catre Guvern.

Ministrul s-a plans de nenumarate ori in ultimele zile ca a trebuit sa suporte toate criticile presei fara a avea parghii asupra Autoritatii Veterinare. Gheorghe Flutur "uita" insa ca parghiile si le-a creat chiar el si inca de la primele semne ale virusului H5N1 pe teritoriul Romaniei. Aceste parghii poarta numele de Comandamentul Central Antiepizootic, structura care a dictat toate masurile luate pentru combaterea gripei aviare. Comandamentul a fost infiintat la 10 octombrie 2005 prin HG 1218, presedintele lui fiind chiar ministrul Gheorghe Flutur. Este adevarat ca aceasta structura este subreda, dar acesta este un argument pus in sprijinul teoriei ca specialistii lipsesc sistemului veterinar si nu "obladuirea" ministerului Agriculturii.

Mai precis, presedintele Comandamentului Central Antiepizootic nu are baza legala pentru a emite decizii. Ministrul Flutur are, prin OUG 11/ 2006, pentru masurile de actiune in ceea ce priveste gripa aviara, acoperire legala doar in ceea ce priveste interzicerea vanatorii. Restul deciziilor sunt inexistente. Potrivit legii, Comandamentul ar trebui sa aiba doar rol de analiza si de a propune masuri care sa fie adoptate prin acte normative.

INCOERENTA
"ANSVSA a informat echipa ca lista de unitati din categoria C este o lista inchisa... dar ca o serie de unitati din categoriile B si D ar putea fi trecute in categoria C"
Raport UE pe 2005
SOLUTIE
"Este clar ca sistemul are probleme, dar nu trecerea autoritatii veterinare la ministerul Agriculturii este solutia, ci numirea unor profesionisti in fruntea ANSVSA"
Kelemen Attila
deputat

"NU ACEASTA ESTE SOLUTIA!"
OFICIAL. Deputatul Kelemen Attila, medic veterinar
O delegatie a medicilor veterinari formata din deputatul Attila Kelemen, din vicepresedintele Colegiului Medicilor Veterinari, doctorul Olaru (din partea Asociatiei Medicilor Veterinari), doctorul Sever Putin, fostul sef al Autoritatii Veterinare Viorel Andronie si reprezentantul medicilor concesionari, Iancu Musan, a fost ieri la ministrul Gheorghe Flutur pentru a discuta situatia sistemului veterinar si pentru a propune solutii. Intr-o declaratie facuta Jurnalului National, deputatul Kelemen a apreciat ca transformarea Autoritatii Veterinare in simpla Directie a Ministerului Agriculturii nu este neaparat dezideratul ministrului Flutur, ci este o intentie la nivelul Guvernului: "Si nu aceasta este oricum solutia, ci numirea unor profesionisti in fruntea Autoritatii Veterinare". Cat priveste raportul Serviciului Roman de Informatii, Kelemen considera ca are foarte multe lacune si este extrem de hazardat, putand genera probleme diplomatice: "In Ungaria nu exista in nici un caz focare de gripa aviara. Cei de la Budapesta au sunat chiar azi (n.r. ieri) pentru a informa despre acest lucru."

INFLUENTA POLITICULUI
Una dintre sursele relelor a reprezentat-o numirea pe criterii politice iar uneori la grupurile de interese a conducerii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Criza aviara a generat caderea presedintelui ANSVSA, Ion Agafitei (PD). Acesta fusese numit in toamna lui 2005, prin decizie a primului-ministru, Calin Popesc Tariceanu. Ca si vicepresedintii Ion Marcu si Constantin Lupescu. Motivul oficial al numirii lui Agafitie il reprezenta nemultumirea Uniunii Europene privind stadiul integrarii sistemului veterinar. Motivul real era insa mult mai pragmatic: banii. La data numirii lui Ion Agafitei, controversatul contract pentru identificarea caprinelor, suinelor si ovinelor, in valoare de 100 de milioane de euro, era blocat in instanta. Iar Agafitei si-ar fi luat angajamentul ca va incepe efectuarea platilor. Acesta a fost se pare si singurul lucru pe care Ion Agafitei l-a facut in calitate de presedinte, dar pana la data actualei crize nimeni nu s-a plans. Nici premierul Tariceanu, care l-a numit in functie si nici ministrul Gheorghe Flutur. Nici despre conducerea interimara a ANSVSA nu se cunosc foarte multe lucruri de bine. Constantin Lupescu este din iulie 2005 unul intre vicepresedintii autoritatii, fiind numit in aceasta functie tot de premierul Taricenu. Inainte Lupescu a fost director in cadrul Autoritatii Veterinare, la Directia Inspectie, Control si Coordonare Posturi de Inspectie la Frontiera. De remarcat ca nici pana in prezent, PIF-urile (punctele de inspectie frontiera - una dintre conditiile importante ale Bruxellesului) nu au fost finalizate. Inainte de a ajunge la Autoritatea Veterinara, Lupescu a fost director al Farmavetului iar in 2002, Lupescu, a ajuns Director General si presedinte al Consiliului de Administratie al Institutului de Cercetare si Productie pentru Cresterea Pasarilor si a Animalelor Mici (ICPCPAM ) Balotesti. Surse bine informate sustin ca sub conducerea sa institutul a fost pus pe butuci fiins scos la privatizare. Foarte interesati de institut erau chiar fostii sai patroni, proprietarii Farmavetului (dar si a altor unitati strategice Institutul Pasteur si Protanul). Doar interventia de ultim moment a serviciilor secrete a zadarnicit intentia.
×