x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Abuz - Hotie predata de italieni

Abuz - Hotie predata de italieni

de Alexandra Chivu    |    Veronica Micu    |    27 Sep 2006   •   00:00

Cu doua luni inainte de expirarea termenului de executie, groapa de gunoi de la Feteni este terminata in proportie de 10%. Timp de mai bine de un an, firma italiana, castigatoarea licitatiei, "a papat" 500.000 euro pentru niste decapari si sapaturi. Pentru ca Primaria Rm. Valcea inchide ochii, prefectul a solicitat controlul MAI la Feteni si a semnat propunerea de reziliere a contractului cu constructorul tepar.

DEZINTERES. Groapa de gunoi de la Feteni este terminata in proportie de doar 10%, valoarea pagubelor acumulate pana acum depasind 800.000 de euro

Cu doua luni inainte de expirarea termenului de executie, groapa de gunoi de la Feteni este terminata in proportie de 10%. Timp de mai bine de un an, firma italiana, castigatoarea licitatiei, "a papat" 500.000 euro pentru niste decapari si sapaturi. Pentru ca Primaria Rm. Valcea inchide ochii, prefectul a solicitat controlul MAI la Feteni si a semnat propunerea de reziliere a contractului cu constructorul tepar.

O comisie a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) va verifica, la cererea Anutei Handolescu, prefectul de Valcea, modul in care s-au cheltuit fondurile europene pentru constructia gropii de gunoi de la Feteni. Suspiciunile au aparut din cauza intarzierilor nejustificate in ceea ce priveste derularea lucrarilor. Desi au trecut 16 luni din cele 18 prevazute ca termen de executie, depozitul arata exact ca la inceput, pentru ca este terminat numai in proportie de 10%. In consecinta, valoarea pagubelor acumulate pana in luna august depaseste 800.000 euro.

PROIECTUL-MINUNE. In anul 2000, Primaria municipiului Ramnicu Valcea a promovat la Uniunea Europeana proiectul "Sistem Integrat de Management al Deseurilor Municipale in Ramnicu Valcea". Un an mai tarziu, Uniunea Europeana a aprobat prin Programul ISPA asistenta financiara nerambursabila in valoare de 11,04 milioane de euro, iar in august 2002, ministrul Integrarii Europene, in calitate de coordonator national ISPA, a semnat memorandumul de finantare pentru acest proiect. Ulterior, a fost ratificat prin Legea nr. 126 din 11 aprilie 2003. Obiectivul general al proiectului a fost imbunatatirea conditiilor de mediu in Ramnicu Valcea si, implicit, in Romania, in scopul indeplinirii obligatiilor prevazute in acordul de aderare. Proiectul a avut patru componente: inchiderea depozitului de deseuri de la Raureni, realizarea unei statii de compost, construirea depozitului ecologic de deseuri de la Feteni si introducerea unui nou sistem de colectare selectiva.

PAGUBE DE PESTE 800.000 DE EURO. In urma licitatiei internationale organizate la 19 iunie 2004 de Ministerul Finantelor Publice si de reprezentantii Comisiei Europene din Romania, partea cea mai mare de fonduri alocate proiectului a fost directionata catre firma italiana Monticava Strade SRL, castigatoarea licitatiei. Societatea mai derulase proiecte similare in Italia, dar la un nivel mult mai redus, valoarea contractelor primite osciland intre 360.000 si 1,5 milioane de euro. La vremea respectiva, Adrian Mihailescu, reprezentantul delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a declarat ca motivul pentru care au fost alesi italienii, desi la licitatie au mai fost prezente firme din Germania si Belgia, a fost ca "au venit cu oferta cea mai buna". Termenul stabilit pentru realizarea lucrarilor a fost de un an si cinci luni de la semnarea contractului. Mai precis, la sfarsitul acestui an, groapa de gunoi de la Feteni ar trebui sa fie data in exploatare. Un obictiv imposibil de realizat, dat fiind faptul ca groapa ecologica de gunoi este gata in proportie de numai 10%, pagubele acumulate depasind 800.000 euro.

PAGUBA. Prefectul de Valcea sustine ca buna de plata pentru "lenea" constructorului italian va fi Primaria Rm. Valcea

HAOS. Firma italiana Monticava Strade, castigatoarea licitatiei internationale, care s-a laudat cu peste 40 de ani de experienta in domeniu, nu a schitat nici un gest pentru a recupera timpul pierdut. "Au existat grave incalcari ale contractului. De la demararea lucrarilor, firma nu a dovedit capacitate tehnica si resurse umane pentru indeplinirea obligatiilor. Este o lucrare de pomana pe bani europeni. Pana acum s-au cheltuit 500.000 euro si s-a facut minimum de lucrari. Am cerut o analiza la Ministerul Administratiei si Internelor, avand in vedere modul defectuos de derulare a proiectului finantat de UE, prin program ISPA", ne-a declarat prefectul Anuta Handolescu.

VINOVATII. Depozitul de gunoi de la Feteni trebuia finalizat, in conditiile in care rampa pentru deseuri de la Raureni trebuia inchisa demult, in lipsa avizelor de functionare de la Ministerului Mediului, capacitatea acesteia de depozitare fiind epuizata. Prefectul sustine ca buna de plata pentru "lenea" constructorului va fi Primaria Ramnicu Valcea. "Am cerut demararea unei licitatii noi, pentru ca banii de la ISPA pot fi folositi pana in 2009. Prin urmare, Primaria va plati aferent acestui contract TVA de peste 1 milion de euro", a afirmat Anuta Handolescu. Viceprimarul Constantin Monceanu nu stie el prea bine cum stau lucrurile, dar arunca pisica in alta ograda. "Primaria este beneficiarul final al lucrarii. Cu intarzierile... nu noi putem lua masuri, ci Ministerul Finantelor si alte institutii ale statului." Pe scurt, in ultimul ceas, lucrarea a fost stopata undeva la punctul opt de pe lista, desi el este urmat de alte sute de puncte ce trebuie atinse. Printr-o adresa oficiala adresata MAI, avocatul firmei italiene incearca sa dreaga busuiocul. "Constient de problema cauzata la nivelul comunitatii prin intarzierea lucrarilor, contractorul propune aducerea din Italia a unei statii mobile de sortare-procesare, care sa fie utilizata gratis", se arata in raspunsul formulat de Mario Montinaro, avocatul special al Monticava Strade Monteco.

DATE PROIECT
  • Valoarea totala a proiectului: 14,06 milioane de euro
  • Fonduri ISPA: 11,04 milioane de euro
  • Bugetul de stat: 2,5 milioane de euro
  • Bugetul local: 1,1 milioane de euro
  • Perioada de contractare: 29 martie 2005-septembrie 2006. La vremea respectiva, primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, a declarat ca perioada se va prelungi cu cel putin trei luni
  • Autoritatea contractanta: Ministerul Finantelor Publice
  • Angajatorul: Oficiul de Plati si Contractare PHARE
  • Proiectant: IDOM Spania - Fichtner Germania - Topnet
  • Constructor: Monticava Stade & Monteco Italia
  • Licitatia: organizata la Bucuresti la data de 19 iunie 2004 cu participarea a opt firme din UE
  • Suprafata: au fost alocate 9 hectare pentru groapa ecologica, la 9 km de centrul orasului, in Feteni.
  • ×
    Subiecte în articol: special valcea ramnicu valcea feteni