x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ce este importantă acreditarea laboratoarelor medicale 

De ce este importantă acreditarea laboratoarelor medicale 

de Monica Cosac    |    13 Iun 2024   •   07:20
De ce este importantă acreditarea laboratoarelor medicale 

Pacienții români trebuie să se asigure că laboratoarele de analize medicale au acreditare RENAR, pentru a avea garanția că rezultatele sunt corecte și recunoscute oriunde în Europa, au subliniat medici și pacienți, deopotrivă, la un eveniment organizat de Asociația de Acreditare din România - RENAR, cu ocazia Zilei Mondiale a Acreditării.

Conform regulamentelor europene, acreditarea înseamnă „o atestare de către un organism național de acreditare a faptului că un organism de evaluare a conformității îndeplinește cerințele stabilite prin standarde armonizate”, iar „RENAR este desemnat unic Organism Național de Acreditare al României”.  

În Sănătate, „este crucială”

În domeniul Sănătății, spre exemplu, Corneliu-Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, spune că acreditarea reprezintă mai mult decât o recunoaștere formală: „este un angajament pentru excelență, pentru siguranță și pentru încredere”. 

„Acreditarea unităților medicale este crucială pentru a asigura faptul că serviciile oferite au cele mai înalte standarde. Trebuie făcuți pași spre această direcție, astfel încât informarea populației, informarea beneficiarilor asupra drepturilor pe care le au să capete tot mai multă greutate”, a spus medicul Corneliu-Florin Buicu. 

„Acreditarea oferă mai multe beneficii: îmbunătățirea calității serviciilor medicale, siguranța pacienților, încredere și transparență și, nu în ultimul rând, dezvoltare profesională. Pentru că procesul de acreditare include, adesea, formarea și evaluarea continuă a personalului medical, ceea ce contribuie la dezvoltarea profesională și menținerea unui anumit nivel de competență”

Dr. Corneliu-Florin Buicu, deputat PSD. 

Analize inexacte pot duce la diagnostice eronate

La rândul lor, reprezentanții pacienților consideră că o acreditare RENAR reprezintă o garanție că investigațiile sau analizele respective sunt exacte și asta ajută și medicul să pună un diagnostic corect. 

„Dacă o analiză medicală importantă pentru precizarea diagnosticului este făcută pe o aparatură sau de către un furnizor neacreditat, există riscul să apară tot felul de efecte adverse dacă terapia nu este țintită. Și acum, tot mai mult, se aplică tehnologii medicale precise”, a explicat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, adăugând că exactitatea rezultatelor acestor analize și investigații sunt deosebit de importante în special în tratarea afecțiunilor oncologice. 

Trebuie precizat, de altfel, că investigațiile și analizele medicale acreditate RENAR sunt singurele recunoscute la nivel internațional. Practic, un pacient se poate adresa unui furnizor de servicii medicale de peste hotare doar cu astfel de investigații realizate în laboratoare acreditate. 

Din păcate, în țara noastră, nu toate laboratoarele medicale sunt acreditate RENAR, aceasta fiind o condiție doar pentru ca analizele sau investigațiile medicale (RMN, CT etc.) să poată fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

„În România - spre deosebire de alte țări, unde acreditarea este condiție pentru a fi autorizat ca laborator -, acreditarea este condiție de a intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat prof. dr. ing. Fănel Iacobescu, preşedintele Asociației de Acreditare din România - RENAR.

La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Acreditării, președintele RENAR a anunțat că, date fiind noile tehnologii pentru care s-au dezvoltat anumite standarde, RENAR și-a planificat să dezvolte noi scheme specifice de acreditare, ca, spre exemplu: securitatea cibernetică, accesibilitatea site-urilor, verificarea monitorizării emisiilor de carbon provenite din instalații staționare, transport maritim și aviație; promovarea utilizării combustibililor alternativi cu emisii reduse de carbon.

Nu există o evaluare unitară a produselor de construcții

Reprezentanți ai organismelor de certificare a produselor de construcții atrag atenția că, în prezent, în acest domeniu, nu există o evaluare unitară la nivel național. 

„Din constatările noastre, la nivel național, nu există o evaluare unitară. Nu a organismelor, autorităților. (…) Un  produs evaluat de un organism de certificare acreditat nu poate fi blocat pe nicio piață europeană. Atunci este foarte important ca evaluatorii să aibă întâlniri periodice, sistematice, la schimbarea standardelor armonizate, deoarece producătorii noștri ne lansează diferite semnale din piață că aceste concepte nu sunt stăpânite, înțelese”, a spus Daniela Trif, director All Cert Product, un organism de certificare a conformității produselor de construcții și a sistemelor de management, subliniind că sunt necesare întâlniri între reprezentanții acestor organisme de evaluare, RENAR și Ministerul Dezvoltării pentru rezolvarea acestor probleme și stabilirea unui mod comun de evaluare. 

×