x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Acrobatii aviatice pe salarii mici

Acrobatii aviatice pe salarii mici

06 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Pe Aerodromul Strejnic din Ploiesti au avut loc Cupa Romaniei si Campionatul National la parasutism. Daca ai ocazia, ca profan, sa asisti la o demonstratie de acrobatie aviatica si parasutism, poti spune ca ai luat parte la un spectacol absolut fascinant. Din pacate, maestrii aerului sunt platiti mai mult decat umilitor.
HORATIU TUDOR

In perioada 27 august-5 septembrie au avut loc pe Aerodromul Strejnic din Ploiesti Cupa Romaniei si Campionatul National la parasutism. Este interesant sa vii in contact cu aceasta lume aparte, deoarece ai prilejul sa cunosti oameni care sunt devotati trup si suflet meseriei lor. La aceste concursuri a asistat celebra aviatoare Nina Ionita, singura vice-campioana mondiala din istoria Romaniei la acrobatie aeriana. Acest titlu, obtinut in 1984 la Beckcsaba, Ungaria, nu a fost doborat pana in prezent de nici un aviator roman, in cei 20 de ani scursi de la realizarea lui.

SCOALA DE PILOTAJ. La decernarea premiilor au mai participat instructori cunoscuti cum ar fi Dobre Tone, antrenorul lotului de inalta acrobatie aeriana, si Gheorghe Uta. Acesta are o echipa formata din: Postolache Ion, Borzea Vlad, Tatu Lucian, Cristea Radu si singura femeie-pilot acrobat, Marandiuc Vanda. Ne-au marturisit ca un pilot are un salariu de pana la sase milioane de lei si este platit la un zbor cu infima suma de 20.000 (douazeci mii de lei!). Pentru un singur salt, fireste. Un amator care vrea sa zboare cu un avion plateste pentru o ora de zbor o suma cuprinsa intre 120 si 395 de euro, in functie de cat de performant este aparatul. Cei care vor sa demonstreze ca au sange rece si se aventureaza sa faca un salt cu parasuta platesc 18 euro. Din aceasta categorie face parte Remus Truica, secretarul de stat din cancelaria primului ministru. De curand tata a doua gemene, Remus Truica, in varsta de 34 de ani, ne-a marturisit ca a facut pana in prezent 13 salturi, dintre care doua la liber. Pentru a va forma o idee, sa spunem ca acest salt inseamna ca parasuta este deschisa de cel care sare si, bineinteles, gradul de risc este ridicat.

ABSENTA. Din pacate, publicul nu s-a ingramadit sa vada demonstratia de virtuozitate, deoarece aceste sporturi nu sunt indeajuns mediatizate in Romania. In ciuda acestei deficiente mediatice, trebuie apreciata munca instructorilor de pilotaj, multi dintre ei fiind selectati in compania Tarom. Trebuie spus ca la aerocluburile din tara se inscriu la cursuri in jur de 300 de candidati. Cei care sunt selectati isi pot continua scoala de zbor gratuit. Brevetul de parasutist poate fi obtinut dupa ce elevul are la activ 25 de salturi.

Acest reportaj nu ar fi fost posibil fara implicarea Georgetei Dinu, pilot-instuctor, care a avut initiativa sa invite mass media la acest eveniment in ideea ca astfel de concursuri acrobatice vor starni interesul publicului din Romania si, de ce nu, al sponsorilor.

CURAJ

Nu lipsit de importanta este faptul ca cea mai performanta parasuta din Romania, si anume Manta, costa in jur de 3.500-4.000 de dolari, la ora actuala existand aproximativ 50 de astfel de parasute. In prezent, campionul national absolut al Romaniei este buzoianul Ramiro Nicolau, cu 5.800 de salturi la activ. Din tanara generatie de parasutisti face parte si junioara Szekely Timeea, in varsta de numai 17 ani. Componenta a Aeroclubului din Deva, pustoaica are 224 de salturi in palmares. De altfel, a ocupat si locul I la recentul concurs incheiat. In toate aerocluburile din tara se fac cursuri gratuite de parasutism si zbor pentru tinerii cu varste cuprinse intre 17 si 26 de ani.

×
Subiecte în articol: special