x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Acţiunea ghiozdanul politic

Acţiunea ghiozdanul politic

de Gabriela Mladin    |    15 Sep 2009   •   00:00
Acţiunea ghiozdanul politic
Sursa foto: Gabriela Mladin / Dan Tomozei/Jurnalul Naţional

În două şcoli din judeţul Gorj, liberalii au împărţit ieri 250 de ghiozdane, deşi sindicatele din Educaţie le-au cerut politicienilor să stea deoparte la manifestările prilejuite de începerea noului an şcolar. Reprezentanţii PNL nu au fost singurii care au spus prezent în prima zi de şcoală. Toţi parlamentarii, inclusiv cei PSD şi PD-L, şi-au luat liber şi au plecat în ţară să împartă noi promisiuni.



Ghiozdanul liberal din acest an s-a diferenţiat de cel de anul trecut. Dacă în 2008, la începerea anului şcolar, elevii au primit ghiozdane cu însemnele liberale, acum însă au fost oferite ghiozdănele viu colorate, cu fotografii ale diverselor personaje din desene animate. Iniţiatorul acţiunii "Ghiozdanul" a fost Dan Ilie Morega, lider al PNL Gorj şi deputat. "Noi am luat o hotărâre ca să nu participăm la deschiderea anului şcolar, dar în acelaşi timp eram într-o situaţie foarte dificilă şi, între a nu veni ca o hotărâre a noastră şi a refuza unele cadre didactice, am ales să venim. Am venit cu un strop de fericire şi le-am adus şi un calculator şi, pentru cei din clasa I, câte un ghiozdan. Am spus foarte clar că nu facem politică la şcoală. Poate îmi mai face DNA un dosar penal", a declarat Dan Ilie Morega.

Cele 250 de ghiozdane au fost împărţite în Balta şi Padeş, la Cloşani. Anul trecut, pentru o astfel de acţiune, Dan Ilie Morega s-a ales cu dosar penal. Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu, iar la sfârşitul anului trecut l-au trimis în judecată pe liderul PNL Gorj. Atunci liberalii au împărţit rechizite şi dulciuri. Iniţiatorul campaniei, Dan Ilie Morega, anunţa că banii au fost strânşi din cotizaţiile membrilor de partid. Anchetatorii au declarat că facturi pentru rechizitele, dulciurile şi ghiozdanele de anul trecut erau înregistrate la Direcţia Agricolă Gorj, condusă la acea vreme de un liberal. Dosarul se află la Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie.


Deputaţi norocoşi, deputaţi ghinionişti
Deputatul Raluca Turcan, vicepreşedinte PD-L, a participat ieri la festivitatea de deschidere de la Şcoala nr. 11, din colegiul 2 din Sibiu. Turcan le-a spus copiilor, profesorilor şi părinţilor că nu o să le ţină discursuri politice şi că mesajul său a fost unul de încurajare a bobocilor din clasa I şi a profesorilor. Cu toate acestea, Raluca Turcan le-a dăruit copiilor din clasa I rechizite, susţinând că, în calitate de deputat, are "posibilităţi reduse" pentru a ajuta o şcoală. "Anul trecut am fost la Şcoala 13 şi, printr-un amendament, am reuşit să deschidem o linie de finanţare, să îi ajutăm. Este foarte posibil ca şi anul viitor să deschidem o linie de finanţare pentru Şcoala 11", a precizat vicepreşedintele PD-L. Nu la fel de norocoşi au fost primarul din Dr. Tr. Severin, Constantin Gheorghe, şi deputatul PD-L Doiniţa Chircu, care nu au putut participa la festivităţile de deschidere a anului şcolar de la Colegiul Naţional Traian. Asta din cauză că la ora la care au fost anunţaţi de conducerea liceului că au loc manifestările acestea deja se încheiaseră. Cei doi veniseră pentru a participa la deschiderea anului şcolar şi, deşi festivitatea era anunţată pentru ora 10:00, politicienii au avut surpriza să găsească această manifestare încheiată de câteva minute, acest lucru fiindu-le comunicat chiar de directoarea unităţii de învăţământ, Manuela Praja. (Dan Tomozei)
Nu ajung la şcoală din cauza taxei de pod
Elevii din zona Feteşti-Ţăndărei nu pot ajunge la şcoală din cauză că microbuzele care îi duc la cursuri trebuie să achite zilnic 140 de lei - taxa de pod de la Feteşti pentru cele patru drumuri dus-întors. În acest sens, deputatul PNL Cristina Ancuţa Pocora a cerut într-o scrisoare deschisă miniştrilor Transporturilor şi Educaţiei desfiinţarea acestei taxe pentru microbuzele şcolare. "Concret, prin taxa de pod instituită recent, orice microbuz care trece podul Feteşti-Ţăndărei trebuie să achite 35 de lei. Ordinul prevede şi scutiri de la această taxă, dar, din nefericire pentru copiii din Feteşti, nu este prins la excepţii şi microbuzul şcolar", se arată în scrisoarea deschisă. Astfel, copiii din Feteşti, de la fermele din Baltă (peste braţul Borcea), nu mai pot ajunge la şcoală. Microbuzul care îi prelua dimineaţa şi îi aducea înapoi ar trebui să facă două drumuri dus-întors pe zi.

Prin urmare, ar trebui să plătească taxa de pod 35 lei de patru ori. Potrivit lui Pocora, aceşti bani nu au fost prevăzuţi în nici un buget, nici în al şcolilor, nici în al primăriei. "Deşi suma pare mică, în condiţiile în care administraţia locală se confruntă cu mari probleme bugetare, banii necesari plăţii taxei sunt, pur şi simplu, imposibil de acoperit", a completat deputatul.


Flori şi felicitări de la Geoană la Alba-Iulia

Peste 200 de tineri din PSD Alba au împărţit ieri tuturor cetăţenilor întâlniţi pe străzi, în centre comerciale sau în staţiile de autobuz câte o floare în semn de preţuire şi o felicitare din partea preşedintelui Mircea Geoană. În jurul orei 11:00, mai multe grupe de tineri, elevi şi studenţi care cred în valorile promovate şi susţinute de PSD i-au întâmpinat pe toţi trecătorii din întregul oraş reşedinţă de judeţ, în încercarea de a aduce o rază de optimism în prima zi de şcoală, împărţind peste 6.000 de flori. Liderii PSD Alba au sprijinit această acţiune, preşedintele Ioan Dîrzu declarând: "M-a bucurat foarte mult o asemenea acţiune la care am contribuit cu toţii. Doamnelor şi domnişoarelor le-am oferit câte o floare, iar domnilor câte o felicitare semnată de preşedintele partidului nostru, domnul Mircea Geoană. Practic, în această zi, în care tinereţea şi bucuria unui nou început au fost găzduite de curtea şcolilor şi a grădiniţelor, am preferat să nu rostim în Alba-Iulia discursuri plictisitoare, în care să ne lăudăm realizările sau să ascundem insuccesele administraţiei publice locale, ci am preferat să ieşim într-adevăr în întâmpinarea tuturor celor care sunt implicaţi în sistemul educaţional: elevi, părinţi, bunici". (Lucian Dobrater)


Grădiniţa de week-end
Trecând la viitorii şcolari, grădiniţa de week-end este un proiect al Primăriei Sectorului 1 prin care copiii pot rămâne la grădiniţă, la sfârşitul săptămânii, fiind supravegheaţi de sâmbătă, de la ora 8:00, până duminică, la ora 18:00. "Vrem să extindem acest proiect pentru a veni în sprijinul părinţilor care nu au posibilitatea să-şi supravegheze copiii în timpul week-end-ului", a spus Andrei Chiliman. În această vară, administraţia locală de sector a alocat pentru lucrările de reamenajare a instituţiilor de învăţământ peste 140 de milioane de lei. (M.A.C.)

×
Subiecte în articol: special