x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adevaratul "creier" al gruparii Brancusi

Adevaratul "creier" al gruparii Brancusi

10 Feb 2005   •   00:00

SPECIAL / DEZVALUIRI
"ALTRUISM" - Adrian Bogza sustine ca a sponsorizat "brancusiada" in "folosul general" Strategul "Gruparii Brancusi", Adrian Bogza, proprietarul grupului de firme Delta Group, face in momentul de fata subiectul unor investigatii financiar-fiscale de mai bine de doi ani. Garda Financiara impreuna cu inspectorii fiscali au prins la vremea respectiva unul dintre firele afacerilor pe care acesta le facea prin firmele sale pe baza operelor de arta atribuite lui Constantin Brancusi. Deocamdata, concluzia finala a cazului aflat in investigare nu a fost trasa. In schimb, actiunea institutiilor de control a fost un real semnal de alarma in legatura cu afacerile cu brancusei care se fac in Romania, dar si in lume. Subiect care va urma sa fie prezentat pe larg de altfel si in anchetele viitoare ale Jurnalului National. Pentru ca, dupa cum ne-a precizat (obisnuieste sa fie o persoana discreta), Bogza s-a limitat doar la a raspunde intrebarilor telefonic, interviu in care da replica gravelor acuzatii facute de celalalt membru "marcant" al gruparii Brancusi, expertul de arta Radu Lucian Stanciu.

DANIELA DUMITRESCU, EUGEN CIUFU, GABRIEL BURLACU

EVIDENTA. Desi sustine ca nu avea interese de profit, Bogza s-a interesat de soarta statuetei "Narcis"
Jurnalul National: Domnule Bogza, apropiatii dvs. sustin faptul ca inainte de 1989 ati fi activat intr-unul dintre serviciile de informatii ale tarii. Este adevarat?
Adrian Bogza: Inainte de ’89, personal nu am avut de-a face cu nici una dintre structurile de informatii ale Romaniei.

Unde ati lucrat inainte de ’89?
Domnule, eu sunt inginer. Am lucrat ca inginer intr-o intreprindere de electronica.

Domnul Radu Stanciu, fostul dumneavoastra partener de afaceri, va acuza in momentul de fata ca sunteti un fost securist care ati facut numai si numai afaceri ilegale cu opere de arta ale lui Brancusi. Zice ca ar fi prins in perioada in care a fost aproape de dumneavoastra cateva fire care ar fi dus la deductia ca ati fi avut si legaturi cu celebrul KGB...
Domnule, da, de ce sa consideram aceste lucruri exagerate? Da, am colaborat cu KGB si cu CIA si daca mai gasiti vreo trei-patru servicii puteti sa le puneti pe toate pe lista...

Deci, ati fost cvadruplu agent...
Ce sa mai zic, domnule, daca veniti si spuneti ca am lucrat in Securitate si eu am fost un simplu inginer in cercetare...

Ati fost partener de afaceri cu Lucian Stanciu?
Stati putin, ca noi doi nu am fost niciodata parteneri in vreo activitate, de orice fel. Mai ales de afaceri. Stanciu s-a ocupat de activitatea de cercetare stiintifica aplecata pe opera lui Constantin Brancusi, in timp ce eu, atat cat am putut, in anumite momente, am oferit o mana de ajutor.

In perioada in care sustineati activitatea de cercetare pe Brancusi, ati sustras vreodata documentatie si piese atribuite lui Brancusi din camera de lucru a echipei Stanciu?
(Reticent)... Ihm... Ca de exemplu...

Disparitia misterioasa a austriacului

In cadrul unui interviu pe care Stanciu ni l-a acordat, sustine ca ati fi ajutat un cetatean de origine austriaca sa iasa din tara cu dovezile existentei a mai multor piese Brancusi descoperite in Romania... Stiti despre ce este vorba?
Stiu despre ce este vorba, dar nu e cum interpretati dumneavoastra sau cum afirma domnul Stanciu...

Noi nu dam nici o interpretare. Va intrebam doar...
Sa sustrag documentatie... In ce scop? Documentatia in sine ce poate sa faca?! Poate proba un lucru sau un altul. Documentatia fara piesa nu are nici o valoare.

Sa revenim. Nu ne-ati clarificat. Ce s-a intamplat atunci cu documentatia pe care Stanciu sustine ca a avut-o in urma muncii depuse ani la randul?
Nu stiu. De ce nu il intrebati pe Stanciu? Domnule, orice acuzatie venita pe calea asta este lipsita de absolut orice temei. Cand am avut eu vreodata posibilitatea, sau chiar si intentia, sa ii sustrag rezultatele cercetarii pe care a facut-o? Nici nu stiu daca am demonstrat vreodata intentia in acest sens. Stau si ma intreb de unde toate aceste acuze...

Revin. Domnul Stanciu sustine faptul ca fostul dumneavoastra partener, cetateanul austriac, a plecat cu o geanta plina cu documentatie Brancusi, dar si cu piese mai mici atribuite marelui sculptor. Acesta trebuia sa se intalneasca cu alti experti in brancusologie din Franta si din Germania. Numai ca pe drum, pe teritoriul Ungariei, sustine domnul Stanciu, acesta ar fi disparut fizic in conditii misterioase.
Nu a fost vorba despre nici o disparitie misterioasa, domnule! Respectiva persoana a suferit un accident rutier, intr-adevar, in Ungaria. Exista, din cate am aflat si eu, chiar si concluzia in procesele-verbale ale autoritatilor maghiare ca respectivul cetatean maghiar ar fi fost de vina in producerea accidentului.

Cele mai multe puncte de vedere ale fostului dumneavoastra colaborator, Radu Stanciu, din cate am inteles, vi le-a prezentat chiar si dumneavoastra in cadrul unei notificari... Ati primit asa ceva?
Aah! Acum catva timp, dansul mi-a trimis prin fax o notificare de acest gen despre care pot sa zic ca are niste puncte de opinie efectiv rupte de realitate.

Din cate ati vazut, Radu Lucian Stanciu va acuza in principal ca nu ati binevoit sa-l remunerati pentru munca prestata.
Stati putin, ce munca depusa, ce? Este in favoarea mea? Scrie pe undeva ca tot ce a facut a facut in favoarea mea?

Pai, nu ati contractat credite gajate cu opere atribuite lui Brancusi, expertizate de Stanciu, nu ati lasat in garantie la partenerii de afaceri sculpturi pentru datorii?
Da, nu are nici o banca comerciala nici o intalnire cu nici o opera, cu nici un gaj, cu nici un credit... Nu sunt decat aberatii!

N-ati lasat gaj la partenerii dumneavoastra statuete in afacerea de import de grau din rezerva nationala a Bulgariei?
Ce treaba are graul cu subiectul pe care-l discutam!? Deci, am avut o operatiune comerciala cu un partener cu care aveam un contract de asociere, potrivit caruia nu trebuie sa-i cotizez absolut nici o garantie pentru ca intrasem intr-o afacere in care amandoi castigam, amandoi pierdeam. Numai ca el, sa se simta mai confortabil, mi-a cerut statuetele de Brancusi. Asta a fost pur si simplu solicitarea facuta de Donaluci SA. N-am propus eu absolut nimic. Ca operatiunile derulate impreuna nu au adus profit sau ca au adus profit, asta este o alta problema.

Cand ati intrat in afaceri cu opere de arta atribuite lui Constantin Brancusi?
Care afaceri? Care opere de arta? Unde ati vazut vreo afacere? Dati-mi si mie exemplu de una si dupa aia sa vorbim...

Pai, nu sunteti in prezent proprietarul a doua piese marca Brancusi, printre care una care poarta si nume recunoscut deja: Negrese…
Ba da! Si ce? Asta inseamna ca achizitionarea ei este o operatiune de comert?

Domnul Lucian Stanciu va acuza de dubla gajare a Negreselor.
In aceasta privinta, nu putem vorbi nici despre o simpla gajare, daramite despre o dubla gajare a piesei. Negrese nu este gajata nicaieri. Nici domnului Stanciu nu am gajat-o. Piesa aceasta trebuia sa suporte niste reparatii pe care un cunoscut de-al lui Stanciu trebuia sa le faca. De fapt, a fost vorba despre soclul acestei lucrari, care avea o mica defectiune, ca sa zic asa, pentru ca este din material ceramic. Este ca o caramida arsa. Daca dansul afirma ca este lasata in gaj, probabil ca trebuie sa faca si dovada acestui fapt.

La cat estimati valoarea Negrese in proprietatea careia va aflati?
In acest caz sunt multe pareri. Depinde unde se face evaluarea. Parerea mea de proprietar este ca eu cred in valoarea acestei statuete si sper ca vreodata va ajunge sa fie cunoscuta la adevarata ei valoare. In orice caz, la Bucuresti poti avea parte de un pret, iar in afara, in Occident, de un alt pret, mult mai mare. Un pret exact nu stiu sa vi-l precizez. Ce ma face pe mine sa cred in valoarea acestei piese este o certificare de la Antonovici, care este urmasul si discipolul recunoscut de Brancusi in ale sculpturii. Am o copie a interviului luat lui Antonovici la New York. Am participat la intalnirea cu maestrul Vlaicu Ionescu, cand a vazut operele si si-a exprimat parerile despre ele. Am considerat ca sunt niste pareri care ma incurajeaza sa cred in valoarea acestor opere pe care le am.

Sustinere din interes pentru valoarea operelor

PROPRIETATE. Statueta "Negrese" se afla in seiful lui Adrian Bogza

In acest moment, dupa ce domnul Stanciu a lansat seria de acuzatii la adresa dvs., mai credeti in calitatea sa de brancusolog?
Domnule, pana la urma, trebuie sa recunosc treaba asta. Stanciu a desfasurat o munca laborioasa. Ceea ce trebuie sa spun este ca el are niste puncte de vedere in acest domeniu pe care deocamdata nu au reusit sa i le contrazica alti experti. Decat sa i le comenteze, cum sa va spun eu, asa, in maniera asta de discutii la colt de strada. Balcanisme dintr-astea, nimic stiintific. Inclusiv cand am vazut interviul domnului Susara la dumneavoastra in ziar. Tot ce apare in ziar sunt niste comentarii, niste pareri, nimic stiintific. Pana una-alta, Stanciu are niste aparitii, niste publicatii.

Nu sunt aceleasi carti pe care si dumneavoastra le-ati finantat?
Da, si eu am participat cu finantarea la aparitia acestor carti, nu in folosul meu, ci in folosul general.

Sunteti cunoscut cu domnul Bassam al Razem?
Nu, nu-l cunosc, dar stiu ca si el a participat la aparitia uneia dintre carti. Dar nu il cunosc personal.

Dar cu SC Dunarea sau cu SC ROMSIT nu ati derulat nici o operatiune comerciala cu opere de arta atribuite lui Brancusi?
Eu nu am derulat nici o operatiune comerciala legata de opere de arta cu aceste doua firme.

De fapt, cand l-ati cunoscut pe Radu Lucian Stanciu?
Pe domnul Stanciu l-am cunoscut cand dansul deja avea o colaborare cu ROMSIT.

Stanciu spune ca dumneavoastra l-ati fi introdus in relatia cu ROMSIT.
Da? Inseamna ca sta prost cu memoria.

Pana la urma, de ce nu l-ati platit pe Radu Lucian Stanciu pentru munca de cercetare pe care spune ca a facut-o?
Domnule, nu inteleg care este importanta nationala a acestui lucru! Ca i-am dat sau nu i-am dat un salariu pe care oricum nu aveam de ce sa i-l dau. Care este tragedia nationala? Scrie pe fruntea mea responsabil cu brancusologia in Romania... Am avut vreun contract incheiat cu Stanciu in acest sens? Poate ne spune dansul care trebuia sa fie profitul pentru mine, pentru care trebuia sa il platesc pe Stanciu.

Nu Stanciu a descoperit Negresse?
Vreti sa insinuati faptul ca el ar fi descoperit piesa si mi-ar fi propus mie sa o achizitionez? Nu, nu el a descoperit Negrese! De fapt, este singura piesa care a fost destul de mult expertizata si nu numai de catre Stanciu.

Avand la baza expertizele privind atribuirea lui Brancusi pe piesele dvs., nu credeti ca astfel se realiza cresterea valorii sculpturii?
Munca de cercetare a domnului Stanciu s-a desfasurat pe foarte multe piese. Eu am doar doua. Munca de expertizare nu este in folosul meu, ci in folosul general. Aici am participat, ajutand si eu cat am putut, fara sa ma gandesc ca as avea 5% sau 10% castig.

Ancheta penala, fara final

Operatiunea de control financiar facuta de Garda Financiara nu a surprins faptul ca, pana la urma, Delta Telecom a derulat operatiuni de gajare cu opere de arta? Care a fost finalitatea acestui control?
Domnule, chestia asta nu este decat o investigare in curs. S-a facut o expertiza la ceea ce au constatat organele de control, iar treburile stau un pic altfel si o sa vedem care va fi rezultatul. Acum sunt analizate contestatiile facute de mine. Pot sa spun ca inclusiv cu domnul Curelaru, de la Barlad (n.r., partener cu Bogza in afacerea importului de grau de la bulgari), pot sa zic ca toata treaba se va termina cu rezolvarea problemelor comerciale, ceea ce va insemna si inapoierea statuetelor care sunt acum la dansul.

Domnul Curelaru nu a facut plangere penala impotriva dumneavoastra?
A facut el multe. A facut de toate, mai putin o actiune in justitie pe comercial, unde nu ar fi avut absolut nici o sansa impotriva mea, va spun eu! Pana la urma, noi vom termina toata treaba intr-un mod amiabil, indiferent ca el este acum un pic cam infierbantat si nervos.

"PARTENERI"

"Pot sa spun ca inclusiv cu domnul Curelaru, de la Barlad (n.r., partener cu Bogza in afacerea importului de grau de la bulgari), pot sa zic ca toata treaba se va termina cu rezolvarea problemelor comerciale, ceea ce va insemna si inapoierea statuetelor care sunt acum la dansul"

SUSTINERE

"Stanciu s-a ocupat de activitatea de cercetare stiintifica aplecata pe opera lui Constantin Brancusi, in timp ce eu, atat cat am putut, in anumite momente, am oferit o mana de ajutor" - Adrian Bogza, membru al Gruparii Brancusi

NU RATATI!
In numarul de maine alte dezvaluiri incendiare din interiorul gruparii Brancusi privind afacerile cu opere de arta.
×