x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adrian Cioroianu: "Popoarele latine au Ziua Naţională în cursul verii"

Adrian Cioroianu: "Popoarele latine au Ziua Naţională în cursul verii"

24 Noi 2010   •   21:03
Adrian Cioroianu: "Popoarele latine au Ziua Naţională în cursul verii"

Părerea mea este că data de 1 Decembrie nu este potrivită pentru Ziua Naţională a României. Şi asta nu din punct de vedere istoric, pentru că istoriceşte această dată are o mare însemnătate. Mă refer la faptul că popoarele latine au Ziua Naţională în cursul verii. Or, decembrie este o lună în care stai în casă la o ţuică fiartă, nu prea îţi vine să ieşi cu tricolorul...

Sigur că, gândindu-mă la un anotimp mai cald şi la evenimentele importante care s-au întâmplat pe parcursul său, mă opresc la Ziua Independenţei, care e mult prea aproape de 10 Mai, ziua monarhiei. O dată care oricum generează pro­bleme printre republicani.
Aşa că nu o sugerez nici pe aceasta. Ar trebui aleasă o zi din mai-iunie, din punct de vedere meteo. Cât despre mândria de a fi român, aceasta ar trebui, în mod normal, să fie re­simţită zi de zi, nu numai de 1 Decembrie.

Sigur că la această dată te gândeşti mai mult la stat şi la românitate. Dar, încă o dată, nu cred că această zi accentuează mai puternic mândria de a fi român.

×