Poetul Adrian Păunescu consideră că în România ar trebui decretat doliu
naţional, pentru că moartea lui Grigore Vieru nu înseamnă doar moartea
sufletului Basarabiei, ci şi moartea unei importante părţi din sufletul
României.
"În mod normal, în România ar trebui să fie doliu naţional. Pentru că nu moare oricine. Moare nu numai sufletul Basarabiei, ci o parte importantă din sufletul României. Fac apel la autorităţi, la preşedinte şi la primul ministru să declare doliu naţional la moartea unui poet de geniu, la moartea unui poet care atât prin viaţa sa de până acum, cât şi prin moartea sa de azi noapte se aşează la temelia unităţiii naţionale. Noi vom fi ceva în lume dacă o să ştim să ne păstrăm sensibilitatea şi legămintele faţă de cei care ne-au premers. Iată, Grigore Vieru intră în rândul celor care ne-au premers!", a declarat, duminică, într-o intervenţie televizată, poetul Adrian Păunescu.
Păunescu a spus că Vieru era un militant, dar era fragil, avea bun simţ, ''dar nu era retras'' şi că acest poetul a fost şi va rămâne în literatura română 'poetul mamei'.
"Puterea sa venea din credinţă. Era profund credincios şi credea că are o datorie şi o misie în naţia sa. Şi s-a purtat ca atare, ca purtător al unui mesaj divin. (...) Pentru el, mama a fost şi mama adevărată, dar şi România întreagă. Grigore Vieru a reuşit să ne sensibilizeze şi asupra ideii de mamă, şi asupra ideii de ţară. El a fost şi rămâne în literatura română poetul mamei. Lacrima mea pentru el pică pe o întreagă substanţă umană care ne-a legat. Vieru nu a plecat împăcat dintre noi, pentru că idealul lui, care era unitatea tuturor românilor, nu s-a realizat. Dimpotrivă, a observat în fiecare clipă istorică pe care a trevarsat-o dezunire, încăierare între fraţi, zâzanie, neputinţa de a ne înţelege, neputinţa de a găsi un drum pentru acest popor trist. El nu putea fi împăcat şi era foarte, foarte trist. Dar îşi omora tristeţea prin activitate şi activism. Era un militant'', a spus Păunescu.
In opinia acestuia, neaprecierea valorilor în România reprezintă un handicap de fond, atrăgând atenţia că valorile clasice de care avem nevoie trebuie privite cu atenţie şi grijă.
"Am crezut, într-o vreme, că neaprecierea valorilor este doar un atribut al socialismului primitiv din anii de până în 1964-1965. Credeam că este o chestiune politici, dar nu e aşa. Nici Caragiale nu a murit acasă, nici Bălcescu, nici Eliade, nici Cioran şi atâţia oameni de valoare, care - în mod fatal - au fost îndepărtaţi de ceea ce puteau să primească aici - recunoaşterea şi coagularea idealului naţional în jurul lor. Nu este un lucru cu care să ne lăudăm. Avem un handicap de fond. Credinţa că putem discuta orice, că putem combate orice, că libertatea la care am ajuns ne dă dreptul de a ponegri, de a murdări - aceste lucruri nu trebuie oprite la un singur nume. Lui Vieru i-au fost făcute cele mai urâte vexaţiuni, dar şi altora", a spus Adrian Păunescu.
El a adăugat că aceste valori clasice de care avem nevoie şi care ne vor lumina viitorul trebuie privite cu atenţie şi grijă şi a atras atenţia că sunt atâţia alţi scriitori îndepărtaţi de centrul vital.
"Trebuie să ne apărăm valorile pentru că altfel ajungem în situaţia de a nu fi reprezentaţi de nimeni. Puterea de a fi reprezentaţi în bătăliile spiritului(...) ar trebuie să se bazeze neapărat pe o selecţie curată şi dreaptă a valorilor şi pe aprarea lor. Nu pe rănirea lor. (...) În anumite situaţii de viaţă şi de operă trebuie să acţionăm când omul mai poate să se bucure şi mai poate produce. Nu se poate ca toţi să fie egali în faţa noroiului", a adăugat poetul Adrian Păunescu. AGERPRES
Citește pe Antena3.ro