x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adulatorii intunericului

Adulatorii intunericului

de Ana Maria Luca    |    20 Sep 2004   •   00:00

Cand oamenii se gandesc la crestinism, islam, iudaism sau alte religii, ei au cel putin o idee generala despre ce implica acea religie. Satanismul este o exceptie. Nimeni din afara cultului nu stie ce este de fapt. Satanismul este considerat de unii religie, de altii o secta.



Satanistii sunt cei care il venereaza pe Satan. Sunt mai multe definitii pe care satanismul le-a primit. Satanisti au fost numiti la inceput toti cei care nu sunt crestini conservatori. Acestia cred ca, daca ceilalti oameni nu cred in Dumnezeu tot asa cum cred ei si nu au acelasi ritual, atunci ceilalti trebuie ca-l venereaza pe Satan. Din acest punct de vedere, satanistii sunt 90% din populatia lumii.

Cei mai multi istorici crestini vad satanismul chiar asa cum il vad satanistii: un grup mic, care nu are legatura cu nici o alta religie si ai carui membri se simt liberi sa-si satisfaca nevoile in chip liber, sa fie blanzi cu prietenii lor si sa-si atace dusmanii. Din acest punct de vedere, doar in America de Nord sunt aproximativ 10.000 de satanisti. Dar membrii cultului sunt imposibil de numarat cu acuratete, spun specialistii.

SATANISTII. Satanistii il divinizeaza pe Satana intr-o forma sau alta. Un satanist este o persoana care se inchina la diavolul pe care il pomeneste Biblia crestina sau care crede ca diavolul este o existenta precrestina, un principiu al vietii. Acestia sunt satanistii religiosi, care urmeaza un numar de traditii religioase si au o organizatie numita "Biserica lui Satan". Dintre multele culte care exista, Biserica lui Satan este cea mai mare, cu toate ca nu-si dezvaluie niciodata numarul de adepti.

Satanistii folosesc precum simbol al cultului Sigiliul lui Baphomet: un cap de capra, desenat in cadrul unei stele in cinci colturi inclusa intr-un cerc.

AMATORII. Satanistii amatori nu au o ideologie consistenta, ci aduna elemente din satanismul religios, magie, cultul Wicca sau alte culte neo-pagane, traditii oculte si alte ritualuri pe care adeptii le gasesc "utile". Foarte frecvent, romanele despre satanisti scrise de autori crestini sunt adaugate la ritualul cultului. Aceasta pentru ca adeptii sunt adolescenti influentabili, care se indeletnicesc cu satanismul pentru o scurta perioada de timp. De obicei sunt autorii unor gesturi criminale, precum vandalizarea de cimitire sau picturile satanice pe peretii cladirilor.

CREDINTE SI RITUALURI. Satanistii spun ca nu-l divinizeaza pe Satan si nu-l lauda intr-un ritual. "Satanismul este satanism nu pentru ca noi credem intr-o anumita zeitate, ci pentru filosofia pe care o urmam. Noi ne recunoastem pe noi drept zei si avem propria perspectiva asupra vietii si ne referim la experienta noastra ca la unicul adevar pe care il stim", scria Vexen Crabtree, unul dintre adeptii satanismului.

"Satanismul este respingerea caii spirituale a religiilor theistice si admiterea cinstita ca noi suntem doar animale care evolueaza ca orice alt sistem complex."

ORIGINI. Satanismul modern este atribuit lui Aleister Crowly (1875-1947). El era de fapt un magician ceremonial care isi baza ritualurile in parte pe principii iudeo-crestine. Dupa ce a absolvit universitatea, a intrat in Ordinul Zorilor Aurii, pe care l-a parasit pentru o alta fratie, Ordo Templi Orientis, care se baza pe magia sexului si fiinta ca un ordin al masonilor. A ramas la conducerea ordinului din 1922 pana in 1947. El a creat o noua religie, Thelema. Povestea lui a aparut in doua tabloide care l-au numit "cel mai rau om din lume" si "fiara 666 a revelatiei". A fost acuzat ca a sacrificat cel putin un animal.



GALAXIENII DIN KIEV IN ROMANIA

Primul val de expansiune a satanismului in Est (1990) l-a constituit formarea, pe filiera germana, a unor grupari sataniste in Ungaria, Polonia si Cehia (Moravia). Urmarirea dinamicii consumului de droguri in aceste tari si, in special, compararea datelor pentru anii 1990-1991 cu cele din anii 1995-1996 pot da o imagine sintetica asupra eficientei pretextului "ritual" in promovarea, printre adeptii satanismului, a consumului de droguri.

Al doilea val de expansiune a inceput inca din 1991, cand, cu sprijinul satanistilor polonezi, iau nastere in Ucraina grupuri de aceasta factura, mai intai in randurile minoritatii poloneze (la Lvov), apoi extinzandu-se in randul tineretului din Kiev, Cernauti si Tiraspol, ajungand in Rusia si Basarabia, o data cu prabusirea URSS si consolidarea noilor rute transcontinentale de trafic cu droguri, din Asia Centrala ex-sovietica spre pietele de desfacere din Vest.

Este inexact faptul ca "satanismul a intrat in Romania pe filiera ungara". Prima grupare satanista care a "sondat" in 1992 posibilitatea extinderii in Romania a fost grupul asa-zisilor "galaxieni" din Kiev. ("Fenomenul satanist: evolutie si situatie actuala", raport SRI)

Continuare: Antihristii

×
Subiecte în articol: special satanismul satanistii