MISTER ● Peste 100 de hectare de teren au migrat de la stat spre Gigi Becali
Stirea ca Gigi Becali a mai dat o lovitura imobiliara cumparind de la
Dumitru Bucsaru societatea Comaico din comuna 1 Decembrie cu doar 9,2
milioane de dolari, in conditiile in care societatea are in proprietate
peste 100 de hectare de pamint, a facut furori in presa, mai ales ca
Bucsaru cumparase societatea de la SIF Muntenia in anul 2006 cu suma de
peste 17 milioane de euro. Mai sa fie!
MISTER ● Peste 100 de hectare de teren au migrat de la stat spre Gigi Becali
Ştirea că Gigi Becali a mai dat o lovitură imobiliară cumpărînd de la Dumitru Bucşaru societatea Comaico din comuna 1 Decembrie cu doar 9,2 milioane de dolari, în condiţiile în care societatea are în proprietate peste 100 de hectare de pămînt, a făcut furori în presă, mai ales că Bucşaru cumpărase societatea de la SIF Muntenia în anul 2006 cu suma de peste 17 milioane de euro. Măi să fie!
Trebuie să recunoaştem că, la prima vedere, afacerea miroase a spălare de bani între cei doi oameni de fotbal (Bucşaru – patron la FC Urziceni, Becali – la Steaua). Dar asta este treaba autorităţilor abilitate, în primul rînd a Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi a DNA. Altceva ne-a sărit nouă în ochi, şi anume, de unde atîta teren în proprietatea SC Comaico, în condiţiile în care, pentru terenurile din jurul Bucureştilor, există sute şi mii de cereri de retrocedare nerezolvate din... "lipsă de teren". Am făcut o scurtă investigaţie de presă şi iată ce am aflat.
"N-AM NIMIC DE DECLARAT". Iniţial, dl Dumitru Bucşaru a refuzat categoric să vorbească cu noi despre "afacerea Comaico". "Nu am ce discuta cu dvs., cu nimeni, nu vă dau nici o declaraţie." După ce i-am atras atenţia că, deşi Comaico este o firmă privată, ea are în administrare şi teren care aparţine statului, şi, deci, potrivit Legii nr. 544/2001 cu privire la accesul la informaţiile de interes public, are obligaţia să ne răspundă la unele întrebări, dl Bucşaru s-a mai înmuiat şi ne-a cerut să-i trimitem întrebările pe un anumit fax, la o societate al cărei nume nu a dorit să ni-l dezvăluie, ceea ce am şi făcut. Am formulat doar două întrebări: 1. Care era situaţia terenurilor SC Comaico în anul 2006, moment în care aţi preluat pachetul majoritar de acţiuni de la SIF Muntenia (suprafaţa totală, din care, în proprietatea SC Comaico cu acte legale de proprietate, în arendă – concesiune etc.)? şi 2. Care este situaţia terenurilor în momentul de faţă?.
JONGLERII CU TERENUL STATULUI. Dl Bucşaru, mai exact un angajat al acestuia, care semnează simplu "administrator", ne-a răspuns că "suprafaţa totală în incinta SC Comaico la momentul preluării pachetului de acţiuni era de 1.037.523 mp" şi că, "în prezent, suprafaţa de teren aflată în proprietatea societăţii este de 710.816 mp". Ce s-a întîmplat cu diferenţa de 326.707 mp nu ni s-a mai spus, rămîne un mister. În schimb, dl Bucşaru, pardon, dl "administrator", a ţinut să mai precizeze două lucruri. Unu: că "au fost emise trei certificate de atestare a dreptului de proprietate, şi anume, M07 nr. 0734/1994 pentru suprafaţa totală de 1.099.628 mp, M07 nr. 1539/1995 pentru suprafaţa totală de 252.687 mp şi M07 nr. 1619/1996 pentru suprafaţa totală de 833.055 mp. Doi: că la momentul cumpărării SC Comaico de către Bucşaru, erau vîndute următoarele suprafeţe – 21.294 mp, 8.481 mp, 163,39 mp, 29.871, 94 mp – şi că 1.076 mp au fost retrocedaţi ANCA (Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă – n. r.).
Desigur, am încercat să aflăm de la instituţiile abilitate ale statului care este situaţia terenurilor de la Comaico, cum se face că în proprietatea acestei societăţi au ajuns milioane de mp de pămînt, în timp ce la Primăria din comuna 1 Decembrie zac nerezolvate zeci de cereri de retrocedare ale unor cetăţeni îndreptăţiţi prin lege să-şi primească pămîntul înapoi. De la AVAS (fosta FPS), care a avut societatea în portofoliu pînă în 1998, cînd a cedat-o către SIF Muntenia, prin "compensare, cu acţiuni la alte societăţi", ni s-a spus că "nu mai există nici un fel de date despre situaţia terenurilor societăţii". Aşadar, cineva a avut grijă să şteargă urmele celor trei certificate de proprietate, eliberate pe perioada în care societatea Comaico se afla în portofoliul AVAS (FPS – AVAB), instituţia statului avînd, conform legii, chiar un reprezentant în CA sau în AGA la această societate, fără aprobarea căruia nu se putea mişca un metru de teren.
ADS TACE. De la Agenţia Domeniului Statului – instituţie care a avut şi ar trebui să aibă în continuare în administrare suprafeţele aflate în proprietatea publică a statului, deci nu numai serele, ci şi o parte din terenurile de la Comaico neocupate de clădiri, depozite, alte mijloace fixe etc. – nu am putut afla mai nimic, preşedintele ADS, dl Daniel Drăgan, dîndu-se "lovit" patru zile la rînd. "O să vă sunăm noi, o să vă trimitem răspunsul în scris" – ni s-a spus mereu fie de la cabinetul preşedintelui, fie de la Biroul de Presă. Într-un final, chiar înainte de închiderea ediţiei am reuşit să aflăm prin Biroul de Presă doar atît: "ADS a concesionat, prin încredinţare directă, unei firme numite SC Microbit SRL (a lui Bucşaru? – n.r.) 10 din cele 13 ha de sere de la Comaico, celelalte 3 hectare, nu ştim ce statut mai au, iar valoarea redevenţei nu o putem spune". Atît. Întrebăm: Ce are de ascuns ADS? Cînd şi în ce condiţii, din administrarea ADS au trecut în proprietatea Comaico sute de hectare de pămînt?
SIF SE SPALĂ PE MÎINI. Şi cei de la SIF Muntenia, care i-au vîndut SC Comaico lui Dumitru Bucşaru în 2006, ne-au plimbat de la Ana la Caiafa vreo patru zile. Cînd, în sfîrşit, l-am "prins" pe vicepreşedintele Petru Szel, acesta ne-a luat tare: "Mă (?! – n.r.), cînd am vîndut Comaico, aceasta avea în proprietate tot terenul, mai puţin serele, adică vreo 100-110 hectare. Altceva nu am ce să vă spun". În fine, am mai reuşit să aflăm de la "sociabilul" domn Petru Szel că, iniţial, Comaico a avut în proprietate 130-140 de hectare, dar că "între timp s-au mai vîndut, s-au mai retrocedat unele suprafeţe". Cît priveşte preţul cu care SIF i-a vîndut lui Bucşaru bunătate de societate, acesta este tabu: "Atîta cît a reieşit în urma licitaţiei", ne-a
tăiat-o scurt dl Szel.
UN PRIMAR NERVOS. Şi primarul comunei 1 Decembrie, Stan Ilie, a reacţionat foarte dur atunci cînd l-am rugat frumos să ne ajute cu unele informaţii legate de situaţia terenurilor de pe raza comunei. Parcă l-am fi înjurat, nu alta: "Nu discut eu despre terenurile de la Comaico, nu mă interesează". Întrebat, pe de-o parte, dacă ştie cum a reuşit Comaico să-şi treacă în proprietate peste două milioane de metri pătraţi de teren din proprietatea publică sau privată a statului – din care, iată, cea mai mare parte a ajuns în proprietatea lui Dumitru Bucşaru şi apoi a lui Gigi Becali – şi, pe de altă parte, dacă mai sînt cereri de retrocedare a unor suprafeţe pe raza comunei, nerezolvate din lipsă de teren, dl primar ne-a răspuns ofticat: "Nu mai avem nici o cerere, e bine?, şi nu mai am nimic de spus. La revedere" – şi ne-a închis telefonul. Comentariile să le facă oamenii din comună şi membrii comisiei judeţene pentru retrocedarea terenurilor. În ce priveşte situaţia terenurilor, "migrarea" lor din proprietatea publică/privată a statului, deci de la ADS la Comaico via FPS, şi de aici la SIF Muntenia, apoi la Bucşaru şi acum la Gigi Becali, aceasta este de competenţa autorităţilor.
Citește pe Antena3.ro