x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afaceri gri cu buline rosii

Afaceri gri cu buline rosii

de Adrian Mogos    |    18 Ian 2006   •   00:00
Afaceri gri cu buline rosii

BANU"" TAU -ANCHETA
Bucurestiul e plin de cladiri care stau sa se prabuseasca la un cutremur mai puternic. Primaria Generala a demarat timid o campanie de consolidare a acestora. Proiectele si executia lucrarilor se fac din bani publici. Licitatiile au fost castigate de firme controversate, in timp ce pe santiere abunda molozul.
ANCHETA
Bucurestiul abunda de blocuri gata sa se prabuseasca la o zguduitura mai zdravana de pamant. Li s-a pus bulina rosie si s-a demarat timid o campanie de consolidare a lor. Pe hartie situatia poate ca arata bine, dar realitatea este cu totul alta.

Firma care a castigat din plin proiectarea si asistenta tehnica pentru consolidarea mai multor cladiri cu bulina rosie din Bucuresti este SC PACIC SRL. Cele mai recente cladiri pentru care urmeaza sa se faca proiectul de consolidare de catre PACIC sunt: blocul din Bd. Nicolae Balcescu 32-34, unde valoarea contractului este de aproape 1,5 miliarde; Armeneasca colt cu Semilunei pentru care Primaria a platit aproape 980 de milioane; Ion Campineanu 9 pentru care bucurestenii au scos din buzunare putin peste 830 de milioane, ultima locatie fiind cladirea de pe Strada Elefterie 11 pentru care firma a incasat aproape 300 de milioane. Ion Filip Theodoru, presedintele asociatiei din Elefterie 11, spune ca a durat ceva timp pana cand a primit promisiunea ca lucrarile de consolidare vor incepe la 1 martie 2006.

PROIECTARE. PACIC SRL a devenit cunoscuta in urma scandalului iscat in jurul proiectului de renovare a cladirii Palatului de Justitie, lucrare pe care statul roman a garantat-o din bugetul statului. Imediat dupa inceperea lucrarilor, constructorii au realizat ca proiectul facut de PACIC nu corespundea cu ceea ce exista pe teren, fiind un proiect, asa cum s-a aratat intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Patronatului Roman - UNPR , facut de mantuiala, care nu avertiza constructorul in legatura cu obstacolele pe care le-ar fi putut intalni in timpul lucrarilor. Aceasta a insemnat cheltuirea unor alti bani pentru lucrari suplimentare. In urma scandalurilor din presa legate de proiectarea cladirii, Uniunea Nationala a Patronatului Roman a promis Comisiei Europene ca va monitoriza activitatea Ministerului Justitiei si a contractelor in domeniul constructiilor pe care acesta le va incheia. Asociati la PACIC sunt Emilian Petrosanu, Maria Augustin si Nicu Rozolimo.

ASOCIERE. Primul este si administrator si detine o particica din SC Ciel Romania SA, unde actionar majoritar este NCCD SA din Luxemburg. Nicu Rozolimo este asociat si la Electrouzinproiect, firma care face parte, alaturi de Promec SA, Electrouzinproiect SA si AVAS, din actionariatul SC ASTEL SA. Cei doi actionari im- portanti de la Promec sunt Kassas Mohamad Imad si SIF Oltenia.

DIRIGENTIE. O alta cladire amenintata de prabusire in cazul unui cutremur este blocul din Maria Rosetti 55. Executia lucrarilor de consolidare la blocul din Maria Rosetti 55 a fost castigata de Athenaeum Construct, care pentru 9,6 miliarde trebuie sa faca cladirea sigura, pentru ca cei care locuiesc acolo sa nu tremure de frica la fiecare cutremur. La blocul din Maria Rosetti 55 nici urma de utilaje, muncitori sau orice altceva care sa arate ca acolo este un santier, desi a trecut un an de cand Athenaeum Construct a castigat licitatia de executie a lucrarilor. Cu toate astea, bucurestenii platesc firmei CRD - Compania pentru Dezvolatrea Afacerilor SA aproape 150 de milioane pentru cativa indivizi care ar trebui sa supravegheze un santier care nu exista. Pentru supravegherea santierului, actele au fost semnate inca din iulie 2005. Aceeasi firma mai trebuie sa urmareasca lucrarile din Stirbei Voda 17, langa Sala Palatului, lucrare pentru a carie executie s-a inhamat SC UNICON SA.

MAI MULT. Pentru ca este langa Sala Palatului, adica aproape de centru, dirigintii de santier ai CRD trebuie platiti de trei ori mai mult decat pe Maria Rosetti, adica 450 de milioane. La blocul din Stirbei Voda sunt semne ca se lucreaza, insa singurul utilaj de acolo nu arata ca lucratorii de la UNICON se daruiesc muncii. Florina Constantinescu, director adjunct executiv la Directia de Achizitii, Concesionari si Contracte, spune ca s-a apelat la solutia angajarii unor firme care sa faca dirigentie de santier din cauza faptului ca in Primaria Generala nu exista destui inspectori de profil. "Neavand suficient personal pentru a monitoriza lucrarile, s-a organizat o licitatie pentru proiecte de consultanta, de urmarire a lucrarilor de catre inspectori de santier. La licitatiile pentru ambele contracte au participat doar doua firme, CRD si Geomen Prodimpex", adauga directoarea. Despre Geomen Prodimpex se spune prin Primaria Capitalei ca este "copilul licitatiilor", pentru ca participa la aproape toate "si mai ciupeste cate ceva". Astfel, pentru nimic, Primaria plateste aproape 600 de milioane de lei.

CONGLOMERAT. Cele mai recente contracte pe care Primaria Bucurestiului le-a incheiat pentru consolidarea a doua cladiri au fost cele pentru blocurile din Calea Victoriei 128 A si Nicolae Balcescu 24. Ambele contracte au fost castigate de SC UNICON SA, valoarea insumata a acestora fiind de aproape 111 miliarde de lei. UNICON este strans legata de AVAS - Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului - cu care este asociata la SC ALLCOR SA. Printre actionarii celei din urma il gasim si pe Gheorghe Blidaru, care este si administrator la FIABIL SA, firma care a facut parte dintr-o societate, Press Construct, acum dizolvata, un cartel al constructiilor, alaturi de Romproiect, Erbasu, Sorocam, Foradex. Un alt actionar la ALLCOR este Italo-Convest SA, firma care are printre asociati societatea CONVEST SA, unde AVAS este actionar. La ora actuala, UNICON apare ca parata intr-un proces pe rolul Tribunalului Bucuresti, un proces legat de legea retrocedarii imobilelor nationalizate. In timp ce la blocul din Calea Victoriei nu au descins muncitorii, la cel din Nicolae Balcescu 24 presedintele asociatiei de proprietari era pregatit ca la 5 ianuarie sa fie demarate lucrarile. A trecut mai bine de o saptamana si nu s-a intamplat nimic.

RELAXARE. La blocul din Maria Rosetti 55 ar fi trebuit sa misune muncitorii, dar si dirigintii de santier. Nu am gasit pe nimeni, nici macar o pancarta care sa arate ca acolo ar exista vreun santier

ELECTORALA. Alte imobile pentru care s-au alocat bani spre a fi consolidate sunt cele din Victor Eftimiu 9 din cartierul Cotroceni si cel din Mihail Kogalniceanu 51, vizavi de Facultatea de Drept. Elena Cosasu, administratorul blocului de pe Kogalniceanu 51, spune ca in 1993 s-a facut o expertiza tehnica, dar abia din 2000, blocului i s-a pus bulina rosie. Si asta pentru ca expertizele se fac din bani publici si reprezinta un cerc vicios. "In ianuarie se va face avizarea fazei de proiect tehnic, pentru ca abia in octombrie 2005 a fost aprobat studiul de fezabilitate", adauga doamna Cosasu.

In ambele cazuri, licitatia a fost castigata de Romair Consulting, care s-a angajat la proiectarea consolidarii, valoarea ambelor contracte de proiectare fiind de putin sub 4 miliarde de lei. Romair Consulting a mai castigat la sfarsitul lui noiembrie 2004 executia unui proiect de urbanism zonal de aproape 5,3 miliarde pentru dezvoltarea integrata a sistemului municipal al infrastructurii tehnico-edilitare. Ulterior, un consilier general din Primaria Capitalei l-a acuzat pe Adriean Videanu, primarul general, ca ar fi dat contracte unor firme care au contribuit la campania sa electorala. Printre ele, Romair Consulting, prin patronul sau Gheorghe Boeru. Videanu a dezmintit si orice asociere electorala cu firma lui Boeru.

CONTRACTE. In septembrie 2005, Romair Consulting a mai castigat un contract de proictare parcaje subterane in Piata Obor, Piata Sudului, Piata Salii Palatului, Piata Presei Libere, Piata Hurmuzachi, contract a carui valoare este de aproape 2,9 miliarde de lei. Romair Consulting a mai castigat licitatiile pentru efectuarea unor studii de fezabilitate pentru reecologizarea unor parcuri bucurestene: Cismigiu, Tineretului, Herastrau si Carol. Valoarea totala - 9,9 miliarde de lei. Ultimul contract din noiembrie 2005 pe care Romair Consulting l-a castigat si a carui valoare se ridica la cca 2,4 miliarde a fost proiectarea si asistenta tehnica pe parcursul executiei lucrarilor aferente obiectivului de investitii: "Extinderea retelei de canalizare in zonele deficitare".

PENURIE
"Primaria nu are personal de specialitate, respectiv ingineri de santier. Neavand suficient personal pentru a monitoriza lucrarile, s-a organizat o licitatie pentru proiecte de consultanta de urmarire a lucrarilor de catre inspectori de santier. La licitatiile pentru ambele contracte au participat doar doua firme, CRD si Geomen Prodimpex."
Florina Constantinescu director adjunct executiv la Directia de Achizitii, Concesionari si Contracte
ASTEPTARE
"In 1993 a fost efectuata expertiza tehnica, insa doar in urma cu cinci ani, blocul a fost incadrat la categoria celor care prezinta risc in caz de cutremur. Expertizele pentru aceste proiecte se fac din bani publici si reprezinta un cerc vicios in ceea ce priveste documentatia. In ianuarie se va face avizarea fazei de proiect tehnic, pentru ca abia in octombrie 2005 a fost aprobat studiul de fezabilitate"
Elena Cosasu administratorul blocului de pe Kogalniceanu 51

PRIETEN CU STATUL ROMAN
Blocul de pe Bd. Nicolae Balcescu 25 ducea o lipsa acuta de instalatii electrice. Ca urmare, Primaria Capitalei a incredintat direct, fara licitatie, lucrarea de inlocuire a cablurilor electrice firmei Rotary Constructii SRL. Mihai Leonard Rotaru, patronul Rotary Constructii SRL, este asociat la Anamob design SRL cu Simu Horia Schiopu. Cel din urma este actionar majoritar la Amteck Investitii SRL, dar si administrator la Foradex SA, unde Amteck detine peste 15%, iar cenzor este firma ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, Team Audit Financiar. Foradex are printre actionari si statul roman, prin Ministerul Economiei si Comertului. Cablurile uzate ar trebui schimbate cu unele noi pentru 1,2 miliarde de lei. Unii ar putea spune ca suma este mica si ca aceasta lucrare nu merita atentie. Merita, atat timp cat se plateste din bani publici cu gramada. Rotary Constructii este specialista in contracte cu statul si aici putem da exemplul cladirii de pe Calea Victoriei 33-35, unde fiinteaza si Teatrul de Revista Constantin Tanase. Proiectul pentru refacerea cladirii a costat aproape 1,9 miliarde de lei. Proiect Bucuresti a mai castigat in 2005 contracte de cateva miliarde cu Primaria Bucurestiului, ultimul fiind de un milion de euro pentru proiectul Pasajului Basarabi, pasaj pentru care bucurestenii vor trebui sa plateasca dublu lucrarea, deoarece firma proiectanta a fost acuzata ca ar fi copiat pasaje din alte proiecte care nu au nici o legatura cu cel bucurestean. Lucrarea de consolidare din Calea Victoriei a inceput in septembrie 2003 si ar fi trebuit sa fie finalizata pana in mai 2005. A trecut mai bine de jumatate de an, cladirea arata ca vai de ea, circulatia este perturbata, iar molozul da in parg.

"…EU, TAC, EL, TIC, EU, TAC"
Teatrul de Revista Constantin Tanase este aprig disputat de firmele de constructii. Printre investitorii la cladirea teatrului si a blocului de locuinte de langa s-a numarat si statul roman, prin Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, cum se numea pe atunci. Cladirea arata ca dupa bombardament, dar, cu toate acestea, o alta firma de constructii a castigat un contract de "executie lucrari la obiectul de investitii: modernizare, reamenajare si supraetajare Teatrul de Revista Constatin Tanase". Contractul, de aproape 93 de miliarde de lei, a revenit firmei SC SCIT IMPEX SRL, la licitatie participand doar doua firme. Nici pana acum nu am putut afla de la Primaria Capitalei care a fost cea de-a doua firma. "Ar trebui sa scot toate dosarele si sa caut. Dureaza prea mult", a spus Florina Constantinescu, director adjunct executiv la Directia de Investitii, Concesionari si Contracte, in urma cu aproape doua saptamani. SCIT Impex impreuna cu Elecrouzinproiect, o firma ale carei legaturi cu PACIC SRL le-am aratat la inceputul materialului, au lasat in paragina o alta cladire din Bucuresti, cea de pe Jean Louis Calderon 59. Acest bloc este cuprins in programul national de consolidari, fiind considerat o cladire cu gradul 1 de risc seismic. Constructia de pe Calderon ar fi trebuit sa fie finalizata in aprilie 2004, dar, in afara unor amenjari interioare la parterul blocului unde functioneaza cateva firme de consultanta, nu se vede mare lucru. Un alt obiectiv de interes pentru bucuresteni pentru a carui consolidare s-a organizat licitatie in noiembrie 2004 a fost Teatrul de Vara din Parcul Herastrau. Licitatia a fost castigata de SC SCIT SRL, valoarea contractului fiind de aproape zece miliarde de lei.
×