x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afaceri necurate - Mafia motorinei neaccizate

Afaceri necurate - Mafia motorinei neaccizate

de Libiu Mateescu    |    13 Mai 2006   •   00:00
Afaceri necurate - Mafia motorinei neaccizate

Brasovul a devenit placa turnanta a unor operatiuni evazioniste cu pro-duse petroliere acoperite de oame-ni politici si sefi de institutii, care au reusit sa intarzie declansarea anchetelor..

ANCHETA
Brasovul a devenit in ultimul timp placa turnanta a unor operatiuni evazioniste cu produse petroliere in valoare de sute de miliarde de lei, acoperite de importanti oameni politici si sefi de institutii, care au reusit sa intarzie declansarea actiunilor penale in aceste afaceri.

In acest caz, sesizarea penala primita de Parchetul Judecatoriei Brasov din partea Garzii Financiare se refera la un lant evazionist declansat de comercializarea unor combustibili neaccizati proveniti de la Rompetrol SA Bucuresti, respectiv de la punctul de lucru Rafinaria Vega Ploiesti, precum si de la SC Rafinaria Steaua Romana SA Campina, in perioada 13 ianuarie-10 mai 2005. Valoarea totala a prejudiciului adus statului prin eludarea taxelor si accizelor datorate, se ridica la 124 de miliarde de lei vechi, principalul actor al evaziunii fiind o firma fantoma, G&F Company SRL Brasov, condusa de omul de afaceri Florin Daniel Guran.

LANTUL INFRACTIUNII. Firma brasoveana fantoma, G&F Company SRL Brasov, care folosea autorizatii de utilizator final de combustibili neaccizati, a preluat peste 7.000 de tone de astfel de combustibili-uleiuri minerale de la Rompetrol si de la Steaua Romana Ploiesti, comercializandu-se catre benzinarii brasovene, dar nu numai. Sediul si actionariatul firmei erau fictive fiind inmatriculata pe numele unui cetatean oarecare, Alin Leonard Zapodeanu, care a declarat ca nu a avut in viata lui vreo firma. Cercetarile ulterioare au scos la iveala faptul ca Guran ar fi folosit documente false copiate dupa buletinul acestui Zapodeanu. Organele de control au identificat sase facturi emise de firma-fantoma catre o alta firma din lantul evazionist, SC Preomi Gaz Ploiesti, in care uleiurile minerale apareau deja ca motorina-euro. "G&F" obtinuse in prealabil autorizatie de comercializare de combustibili neaccizati, insa numai pentru 2.000 de tone, in timp ce firma a vandut peste 9.000 de tone de motorina fara taxe, ca uleiuri minerale. Surse judiciare au dezvaluit ca, de fapt, "G&F" achizitiona motorina neaccizata de la rafinarii, sub forma de uleiuri minerale, la un pret cu cateva mii de lei sub cel normal, prin cointeresarea unor oameni din rafinarie. Ulterior, cantitatea de motorina neaccizata era trecuta printr-un lant de firme si vanduta unor benzinarii la un pret sub cel al rafinariei, o parte din diferenta ramanand sub forma de comision la benzinari. Cointeresarea acestora asigura preferinta pentru motorina intermediarului fata de achizitia directa de la rafinarie. Cea mai mare parte a profitului, de fapt a accizelor si a altor taxe datorate statului, in cuantum de 45% din pretul combustibilului, ajungea in buzunarul brasoveanului Florin Guran, patronul fantomaticei G&F Company SRL Brasov, care nu a respectat destinatia si cantitatea de uleiuri minerale tranzactionata, prevazute in autorizatia de comercializare a combustibililor neaccizati.

RELATII INALTE. Principalul suspect in afacerea ilegala cu carburanti, Florin Guran, este cercetat penal si in dosarul firmei Sobranie SRL Timis, tot pentru evaziuni legate de comercializarea de motorina neaccizata. Suspectul brasovean a mai scapat de doua firme, Romrac Prod SRL si Meguin Romania SRL Brasov, atunci cand urmau sa intre in atentia organelor de cercetare penala, instrainandu-le catre cetateni moldoveni suspectati de legaturi cu mafia rusa. Legaturile lui Guran cu inalti ofiteri de politie din Brasov au dus la intarzieri nepermise in derularea anchetei penale, sustin sursele judiciare. Ofiterii Garzii Financiare Brasov, precum si ai DNA Brasov, au identificat totusi punctele de lucru ale firmei fantoma G&F si au deslusit lantul evazionist care se intinde de la Brasov pana la Rompetrol Bucuresti si la Steaua Romana Ploiesti.

COMBINATIE. Rafinarea motorinei neaccizate a prejudiciat statul de 124 de miliarde de lei

DOSARUL " PETROLUL". S-a judecat la Brasov in 2003-2005 dupa nenumarate stramutari de la Ploiesti si Bacau, a relevat implicarea unor rafinarii, Astra Ploiesti, Vega, Petromidia si Rafo Onesti, in alimentarea unui lant evazionist cu anumiti combustibili scutiti de accize, in final toti faptuitorii, in frunte cu principalul inculpat, Mihai Florin, fiind eliberati din arest preventiv. Prejudiciul adus bugetului de stat a depasit 400 de miliarde de lei vechi. La vremea respectiva, nume grele din politica, Justitie si servicii secrete, respectiv secretarul de stat de la Justitie-Doru Trifoi, procurorul general adjunct Ilie Piciorus, senatorul Antonie Iorgovan, patronul SNTR-Ioan Nicolae, sefi ai SRI Prahova, etc., au fost implicati in musamalizarea sau apararea inculpatilor, in acest scandal. Ulterior, Doru Trifoi a fost obligat sa demisioneze din aparatul guvernamental in urma scandalului, iar seful SRI Prahova a fost demis in urma unui scandal similar in 2005. Afacerea "Petrolul se mai judeca si astazi la tribunalul Brasov, cu toti inculpatii in stare de libertate."

RECUNOASTERE
"Acest caz se afla in cercetarea noastra pentru ca prejudiciul este de peste un milion de euro, iar procurorii anticoruptie au identificat deja un punct de lucru unde se desfasura activitatea acelei firme. Este clara implicarea firmei G&F SRL Brasov in aceasta afacere."
Valentin Selaru
Prim-procuror DNA Brasov
DEZVINOVATIRE
"Eu am fost actionar minoritar la firma G&F, iar ulterior am vandut-o, fara a mai avea legatura cu tranzactiile de acolo. Am respectat legalitatea in derularea comertului cu carburanti si sunt sigur ca si DNA Brasov va constata acest lucru. Nu am prieteni sus-pusi"
Florin Guran
Principalul suspect
SOLICITARE
"De la DNA Brasov am primit o adresa la inceputul lunii aprilie, prin care ne-au fost solicitate copii dupa intreaga documentatie care a stat la baza livrarilor de produse neaccizate, in perioada 01.01. 2004-31 03 2006, pentru G&F, Mitco, Romrac, Ecopaint si Sobranie SRL Timis"
Roxana Sava
ofiter de presa, Rompetrol

DNA BRASOV CONFIRMA
Intrebat despre mersul anchetei penale in dosarul G&F Company Brasov-Rompetrol-Steaua Romana, prim- procurorul DNA Brasov, Valentin Selaru, ne-a declarat: "Acest caz se afla in cercetarea noastra pentru ca prejudiciul este de peste un milion de euro, iar procurorii anticoruptie au identificat deja un punct de lucru unde se desfasura activitatea acetei firme, confirmandu-se in mare masura banuielile noastre. Este clara implicarea firmei pe care o mentionati (G&F SRL Brasov n.r.) in aceasta afacere cu acesti carburanti neaccizati, insa nu avem indicii deocamdata despre o participare la aceasta evaziune fiscala de proportii a Rompetrolului sau a altor rafinarii, dar cercetam in continuare si aceste piste. Dosarul, fiind in cercetare, nu va putem dezvalui alte aspecte. Intarzierile in concretizarea unei solutii in acest dosar se datoreaza faptului ca altii (institutii de control n.r.) nu si-au facut treaba", remarca prim-procurorul DNA Brasov, confirmand astfel implicarea unor relatii sus-puse ale lui Florin Guran, in musamalizarea afacerii ilegale cu gust de petrol.

ROMPETROL ARE STIINTA
Unul din ofiterii de presa ai Rompetrol, Roxana Sava, a confirmat ca la Rompetrol Rafinare Bucuresti SA au ajuns adresele DNA Brasov si ca a inceput cercetarea penala in acest caz: "Pentru G&F Company SRL Brasov am primit adrese din partea mai multor institutii. De la DNA Brasov am primit o adresa la inceputul lunii aprilie, prin care ne-au fost solicitate copii ale certificatelor, conforme cu originalul, dupa intreaga documentatie care a stat la baza livrarilor de produse neaccizate, in perioada 01.01.2004-31.03.2006, pentru firmele G&F, Mitco, Romrac, Ecopaint si Sobranie SRL Timis. Documentele solicitate au fost comunicate DNA Brasov in 11.04. 2006. Catre G&F Company SRL Brasov s-au livrat in 2005 uleiuri minerale neaccizate conform Codului Fiscal si normelor de aplicare, 841 de tone de benzina de extractie, 2.499 de tone de ulei nerafinat si 1.991 de tone de white spirit, in valoare totala de 101 miliarde de lei vechi. Rafinaria Vega nu produce motorina euro, iar de o implicare a Rafinariei Petromidia (in Dosarul "Petrolul" din 2002-2005 n.r.) nu avem cunostinta.
×
Subiecte în articol: special brasov rompetrol guran