x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Agenții SPP, desemnați de Guvernul României să păzească armat înalții funcționari ai Uniunii Europene

Agenții SPP, desemnați de Guvernul României să păzească armat înalții funcționari ai Uniunii Europene

11 Sep 2024   •   07:20
Agenții SPP, desemnați de Guvernul României să păzească armat înalții funcționari ai Uniunii Europene

Guvernul României a aprobat, recent, un acord încheiat de Serviciul de Protecție și Pază și de Serviciul de Acțiune Externă al Uniunii Europene, prin care SPP va detașa un număr de experți specializați pentru paza armată și protecția șefului Delegației UE. Acordul este semnat, din partea României, de către generalul Lucian Pahonțu, ca reprezentant al Executivului de la București. O justificare a acestui acord este că, în anumite țări terțe, protecția demnitarilor UE nu poate fi asigurată de firme private de securitate. Armamentul și alte echipamente, inclusiv dronele de supraveghere în timpul misiunilor sunt asigurate de către SPP, iar delegația UE, beneficiarul serviciilor de protecție și securitate prestate, va pune la dispoziție vehiculele blindate,  stațiile radio, mijloacele de comunicație prin satelit și o cameră pentru misiuni de securitate.

Executivul condus de Marcel Ciolacu a publicat, săptămâna aceasta, în Monitorul Oficial al României, o Hotărâre de Guvern prin care a fost aprobat un acord administrativ între Guvernul României și Serviciul de Acțiune Externă al Uniunii Europene (EEAS) privind asigurarea protecției șefilor delegației și ambasadorilor Uniunii Europene, acord semnat la Bruxelles, în data de 22 iulie 2024, și la București, în data de 24 iulie 2024.

HG-ul în discuție are numărul 1075 și a fost emis încă din 28 august 2024, este semnat de către premierul Marcel Ciolacu și este contrasemnat de către directorul Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Lucian Pahonțu, precum și de ministru Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Acordul aprobat stabilește, așa cum rezultă din documentul citat, termenii și condițiile prin care Serviciul de Protecție și Pază va pune la dispoziția Serviciului de Acțiune Externă al UE un număr de experți angajați din cadrul SPP, cu titlul de experți delegați (SNEs). Este vorba despre experți cu un nivel ridicat de expertiză și de competență care au misiunea să asigure delegațiile Uniunii Europene cu protecția adecvată. Astfel, în acest scop, se arată că „doar angajații SPP din România care desfășoară în cadrul instituției funcții echivalente vor fi potriviți pentru a activa în cadrul acestui acord”. Acești experți urmează să fie selecționați conform procedurilor prevăzute pentru personalul ce urmează să fie detașat „pentru misiuni în zone cu risc crescut”.

Misiuni pentru „împrejurări excepționale”

Acești experți, denumiți „SNES”, vor asigura „protecția armată pentru personalul Delegației Uniunii Europene, în special pentru șeful Delegației Uniunii Europene sau pentru Însărcinatul cu afaceri, în absența acestuia”. Această protecție va putea fi asigurată și pentru alți angajați, „în împrejurări justificate și excepționale”. În cele mai multe cazuri, acești experți detașați de la SPP vor trebui să asigure securitatea mobilă, iar în anumite cazuri ar putea fi solicitați să asigure și securitatea statică.

Ei vor fi plasați sub directa autoritate a șefului Delegației și se vor conforma instrucțiunilor acestuia, dar și instrucțiunilor date de ofițerul regional al Serviciului de Acțiune Externă al UE. De asemenea, acești experți vor trebui să aibă cunoștințe temeinice ale unei limbi de vorbire a Uniunii Europene și o cunoaștere la nivel satisfăcător pentru a doua limbă, de preferat engleza. 

În cadrul acestui acord, SPP și EEAS au stabilit că vor deconta cheltuielile. Astfel, SPP va asuma cheltuielile de călătorie în interes de serviciu de la locul recrutării către locul detașării, cheltuielile de circulație la sfârșitul serviciului de la locul detașării către locul de întoarcere și o asigurare medicală în țara de detașare ce va include toate costurile medicale în țara de detașare și repatrierea medicală în Europa.

Mai mult, părțile vor conveni că experții vor fi îndreptățiți la indemnizațiile menționate în Decizia EEAS SNA, conform căreia, în funcție de distanța dintre locația de origine și locul de detașare, pornesc de la aproximativ 50 de euro pe zi și pot ajunge până la aproximativ 1.000 de euro pe zi. „Aceste indemnizații zilnice și lunare sunt destinate pentru a fi indemnizații de subzistență, pentru a acoperi cheltuielile de trai ale agenților detașați (pentru hrană, transport, taxe locale telecomunicații, traducere). Aceste indemnizații nu vor fi interpretate ca remunerație plătit de către EEAS. Agenții vor continua să primească salariul brut plătit de către SPP”, mai precizează acest acord.

Fiecare dintre cele două părți va contribui la misiune cu câte ceva

EEAS va coopera cu autoritățile locale ale statului destinatar în care este localizată delegația UE, în scopul de a obține toate autorizațiile necesare pentru importul și folosirea armelor necesare, astfel încât experții detașați să își îndeplinească misiunile. Acolo unde este necesar, din motive de securitate, delegația va asigura cazarea pentru acești experți.

SPP va asigura acestor experți tot echipamentul solicitat, atât pentru echipă, cât și individual, incluzând arme și alte echipamente relevante pentru desfășurarea serviciului solicitat, cum ar fi echipamente de vedere pe timp de noapte, sisteme de navigație sau drone pentru supraveghere, în timp ce Delegația UE va pune la dispoziție vehiculele blindate, stațiile radio, mijloacele de comunicație prin satelit, precum și o cameră pentru misiuni de securitate.

Ca urmare a Anexei II din Regulamentul Consiliului (UE) 1417/2013, agenții SPP detașați pot primi și permis de liberă trecere, dacă sunt întrunite condițiile. „SPP și EEAS vor trata toate informațiile procurate în scopul acestui acord administrativ drept confidențiale și nu le vor dezvălui către alte entități sau persoane fără acordul scris prealabil al celeilalte părți”, se mai arată în acest document.

Cum este justificată încheierea acestui acord

Acordul a fost semnat de secretarul general al Serviciului European de Acțiuni Externe (EEAS), Stefano Sannino, dar și de către directorul SPP, Lucian Pahonțu, din partea… Guvernului României. Încheierea acestui acord este motivată ca urmare existenței articolului 10 alineat 1 din Decizia Consiliului 2020/427/UE, care prevede că Serviciul European de Acțiune Externă urmează să întreprindă toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că gestionează eficient riscurile la adresa personalului propriu, a bunurilor fizice și a informațiilor și că își va îndeplini obligația de diligență și de responsabilități în acest sens.

Conform Deciziei invocate, EEAS poate, în cazuri specifice, să recurgă la un număr limitat de experți specializați detașați de la serviciile naționale de protecție și pază a demnitarilor. „În anumite țări terțe, în care sunt localizate delegații ale Uniunii Europene, protecția șefului delegației Uniunii și a altor angajați ai UE din cadrul delegației nu poate fi asigurată de către companii private de securitate”, sună una dintre justificările încheierii acestui acord.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×