Timpul, cu siguranţă, nu-l mai poate înapoia nimeni. Niciodată. Motiv pentru care trebuie să ţinem cu dinţii de el, trebuie să ştim cum să ni-l petrecem, cum lăsăm secundele, clipele să se scurgă în clepsidra vieţii noastre. Zilnic, pierdem ore şi ore în trafic, în transportul în comun.
Condiţiile în care călătorim spre destinaţiile noastre le ştim cu toţii. Nu ne fac prea fericiţi, dar am putea găsi noi înşine modalităţi de a ne umple timpul care se scurge în acest fel... Aşa a apărut ideea colecţiei unice de literatură a Jurnalului Naţional: "Carte de buzunar". Numai titluri importante, sub forma unor volume mici. Volume "la purtător". Volume din colecţia "Carte de buzunar", care de la 31 mai vor putea fi achiziţionate împreună cu Jurnalul Naţional, în fiecare luni, la un preţ special: 5 lei.
Primul titlu al colecţiei "Carte de buzunar" este "Drumul spre înalta societate", roman scris de John Gerard Braine: Joe Lampton, un tânăr cu origini modeste, dar cu o ambiţie de nemăsurat, urmăreşte ascensiunea în lumea deloc familiară a înaltei societăţi, ale cărei repere sunt bogăţia, maşinile luxoase şi femeile strălucitoare. Ca întotdeauna, preţul succesului este uriaş, iar ţinta lui stă sub semnul trădării şi al tragediei: "Eram cineva: eram amantul unei femei măritate, ieşeam cu fiica unuia dintre cei mai bogaţi oameni din Warley, nimic nu-mi stătea în cale".
"Drumul spre înalta societate" este considerat unul dintre romanele emblematice ale "tinerilor furioşi" din Anglia postbelică, aducându-i scriitorului John Gerard Braine deopotrivă succesul şi consacrarea.
Apariţia romanului "Drumul spre înalta societate" a reprezentat un succes rapid şi răsunător pentru Braine. La doi ani de la apariţia cărţii pe piaţă, regizorul Jack Clayton a realizat, în 1959, filmul cu acelaşi nume, producţie ce i-a avut ca protagonişti pe actorii Simone Signoret şi Laurence Harvez. Filmul, care a fost printre producţiile de succes ale şcolii de film britanice de la începutul anilor '60 şi care a fost urmat de un serial de televiziune, a primit şi un Premiu Oscar.
Jurnalul Naţional a ajuns la cea de-a patra colecţie de carte. Şi-a bucurat cititorii cu cele mai bune titluri din colecţia "Biblioteca pentru toţi", a adus zâmbete celor mici prin colecţia "Cele mai frumoase poveşti" şi a adus un plus de savoare prin intermediul colecţiei "Jamie Oliver".
Scurtă biografie
John Gerard Braine (1922, Bingley, Yorkshire, Anglia - 1986, Londra), prozator englez, reprezentant al mişcării "tinerilor furioşi", a început să scrie proză scurtă în 1951, dar nu s-a bucurat de succes decât o dată cu apariţia primului său roman, "Drumul
spre înalta societate" (1957).
Cartea a fost foarte bine primită atât în rândul criticilor, cât şi de public şi a fost ecranizată cu succes în anul 1959.
Între cele 12 lucrări de ficţiune ale scriitorului se mai numără: "Viaţa în înalta societate" (1962), care continuă povestea vieţii lui Joe Lampton după zece ani de la prima cunoştinţă cu el, "The Jealous God" (1964), "The Crying Game" (1968), povestea satirică a unui jurnalist a cărui viaţă este complet schimbată de un scandal politic, "Stay with Me Till Morning" (1970), "Waiting for Sheila" (1976), "These Golden Days" (1985).
Citește pe Antena3.ro