x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ajutor fictiv pentru copiii disparuti

Ajutor fictiv pentru copiii disparuti

de Carmen Preotesoiu    |    07 Feb 2007   •   00:00

Cinci fundatii romanesti declara ca ajuta la gasirea copiilor disparuti de la noi. In realitate, nici una dintre ele nu a lipit macar un afis pentru acesti copii. ChildFocus Belgia, initiatoarea proiectului, sustine ca datele au fost trimise de "Salvati copiii" - Romania, care a primit si o suma de bani pentru asta.

UN PROIECT JURNALUL NATIONAL
  • Copii disparuti
    ADEVARATII VOLUNTARI. In cazul unui copil disparut, cei care se mobilizeaza la cautari nu fac parte din nici o fundatie, ci sunt oameni simpli, dar cu suflet mare

    Ani de zile, nimanui nu i-a pasat de soarta copiilor disparuti din Romania. Organizatia "Salvati copiii" a trimis insa, la cererea Comisiei Europene, date despre cinci fundatii romanesti care dau in branci pentru copiii disparuti. ONG-urile sustin ca n-au nici un amestec in asta. Iar "Salvati copiii" se scuza spunand "oricine mai poate gresi".

    In 2001, Child Focus - Centrul European pentru Copiii Disparuti si Exploatati Sexual (Belgia) - lansa un Director menit sa ajute la rezolvarea a doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta majoritatea tarilor europene: disparitiile de copii si, respectiv, exploatarea sexuala a acestora. Lansat sub denumirea de "Childoscope", Directorul cuprinde peste 280 de organizatii din 29 de tari, printre care si Romania. Organizatia desemnata sa reprezinte Directorul "Childoscope" in tara noastra a fost "Salvati Copiii" - Romania, membru asociat al Child Focus. Misiunea organizatiei a fost aceea de a semnala existenta, rolul si structura asociatiilor din Romania care se ocupa de cazurile de copii disparuti si de a trimite datele stranse peste hotare. Conform datelor din "Childoscope", facute publice in noiembrie 2001, in Romania ar exista nu mai putin de cinci ONG-uri care se ocupa de copiii disparuti: "Familia si Ocrotirea Copilului - FOC, "Feed the Children", Fundatia "Ajutor si Grija pentru Tineri" CRY, Centrul de ingrijire "Sf. Dumitru" si "Salvati Copiii Romania". In Belgia au fost trimise informatii extrem de detaliate, incepand cu istoricul fiecarei organizatii si continuand cu modul lor de actiune in cazul disparitiei unui copil, colaborarea pe care o au cu autoritatile locale si cu mass-media.

    LA PLACINTE. Conform presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, (n.r. - vezi http:// www.childfocus.be/en/activities_3.php?language=e) scopul declarat al infiintarii acestui Director era accesul la fondurile externe. Fiecare tara putea, in baza acestor date, sa obtina investitii pentru realizarea de centre care sa furnizeze informatii despre copii disparuti, sa instruiasca personalul pentru a participa la cautari si sa ofere oamenilor acces permanent la un numar de urgenta gratuit.

    De la aparitia Directorului au trecut mai bine de cinci ani. In Romania, multi dintre copiii care au disparut in tot acest timp n-au mai fost gasiti niciodata. Si nici unul dintre ONG-urile mai sus pomenite nu le-a sarit in ajutor atunci cand a fost vorba de cautarea lor. Nimeni nu s-a grabit sa lipeasca pe strada vreun afis pentru acesti copii, nineni nu a spus macar un cuvant de consolare parintilor disperati. Nimeni n-a facut nimic!

    Am plecat la drum, decisi sa batem la usile celor cinci organizatii care au declarat public, in fata unor oficiali straini, ca se ocupa (si) de copiii disparuti din Romania. Speram ca poate, cine stie?, vom descoperi ceea ce nu reusiseram sa vedem de ani de zile: ca acele ONG-uri chiar se ocupa de copiii disparuti!

    LA RAZBOI. Prima pe lista, Fundatia "Feed the Children". In romaneste - "Hraniti Copiii". Conform Directorului "Childoscope", fundatia se ocupa de copiii disparuti cu varsta cuprinsa intre 3 si 14 ani. Nu se poate decide ce tip de disparitie "acopera" prin activitatea sa - plecare voluntara, rapire parentala, alt tip de rapire, disparitie in conditii neelucidate - , asa ca in dreptul fiecareia e trecut "no answer" (fara raspuns). Dar isi declara, negru pe alb, procedurile pe care le urmeaza in astfel de cazuri: contactarea parintilor, cooperarea cu alte organizatii specializate, contactarea mass-media, cooperarea cu politia. Declara ca ofera ajutor specializat si juridic copiilor gasiti si, tot pe hartie, face si preventie: organizeaza simpozioane, seminarii, studii, ofera consultanta. In realitate nu se intampla nimic din toata povestea de mai sus...

    "Doresc sa ma ajute cineva in legatura cu un copil disparut!", i-am spus la telefon secretarei fundatiei, dupa ce, vreme de cateva minute, am rugat-o, fara succes, sa-mi ofere adresa organizatiei. "Nu ne ocupam noi, doamna, de copiii disparuti! Niciodata n-am facut-o. Incercati in alta parte!", imi raspunde femeia, vizibil deranjata. Si, trosc, imi inchide telefonul. Dupa numai cateva ore, presedinta Fundatiei, Marilena Buttu, ma primeste in Centrul de Zi "Traian" din Sectorul 2. Toata numai un zambet, incepe sa insire realizarile Fundatiei, dar si premiile obtinute in 2006. Imi vorbeste despre prevenirea abandonului scolar, despre ameliorarea relatiilor intrafamiliale sau de intrajutorarea a numeroase familii de nevoiasi, oferindu-le, pe langa consiliere, si alimente, si ingrijirea copiilor lor in centre de zi. Nici gand de copii disparuti. "E prea complicat. Nu se afla in vizorul nostru acest segment de activitate", declara presedinta. Ramane uimita cand afla care-i e de fapt "activitatea" conform Directorului. "Trebuie neaparat sa aflam de unde si pana unde. Noi habar nu avem de ce suntem trecuti pe aceasta lista", se mira directoarea Buttu. Si zambetul ii piere de pe buze.

    "NOI? GRESEALA". O alta fundatie, declarata de "Salvati copiii" ca ar avea ca scop principal in activitatea sa copiii disparuti, este "Familia si Ocrotirea Copilului" din Bucuresti. Se "ocupa" de copiii disparuti cu varste cuprinse intre 7 si 16 ani. Nu raspunde nici ea in chestionar ce tip de disparitie "acopera". Dar are procedura detaliata: ia legatura cu familia, careia ii ofera consiliere vreme de sase luni, garanteaza confidentialitatea, ofera sprijin temporar copilului gasit, asistenta juridica si sprijin pentru reintegrarea sociala. Fireste, se ocupa si de preventie: merge in scoli, unde-i informeaza pe copii despre drepturile lor, despre viata sexuala si abuzuri. Organizeaza simpozioane, seminarii, studii...

    Mihail Carp, directorul executiv al Fundatiei "Familia si Ocrotirea Copilului", rasfoieste stupefiat raportul. "Nici pomeneala. Nu ne-am ocupat niciodata de asa ceva. E drept ca noi trimitem date la Salvati Copiii despre activitatea noastra pentru a colabora cu ei, dar niciodata despre copii disparuti. Poate e vreo greseala", incearca directorul Carp sa gaseasca o explicatie.

    UIMIRE. Alte doua pagini din Directorul Childoscope prezinta amanuntit activitatea Fundatiei "Ajutor si grija pentru tineri" CRY (Bucuresti). Conform studiului, fundatia se ocupa de copiii disparuti cu varsta intre 3 si 18 ani. Cu predilectie fugari (plecari voluntare la nivel national sau... international), rapiri parentale doar in interiorul tarii si de disparitii inexplicabile (in circumstante necunoscute). La proceduri se specifica urmatoarele: contactul cu mass-media in toate cazurile, anuntarea disparitiilor pe pagina de web a fundatiei, colaborarea cu alte ONG-uri. Presedinta fundatiei, Persida Marin, declara insa ca ONG-ul pe care-l conduce nu s-a ocupat niciodata cu asa ceva. "Nu am lucrat in trecut si nici acum nu avem in vizor copiii disparuti, mai ales ca fonduri pentru astfel de actiuni nu prea se aloca. Asa ca ne-am orientat activitatea catre copiii si tinerii proveniti din centre de plasament, catre copiii din familii defavorizate si catre familiile aflate in situatii de risc", declara doamna Marin, dupa care adauga: "Am vazut Directorul cu ceva vreme in urma. Am ramas muta de uimire si chiar m-am intrebat cum Dumnezeului am ajuns acolo, mai ales ca ceea ce e trecut in acele pagini nu e adevarat. Mi-am spus ca poate e o greseala, mai ales pentru ca l-am vazut pe internet. Si nu m-am mai gandit sa verific"...

    NEGARE. Ridicat din umeri si un "nu stiu nimic de asa ceva" am primit si din partea Centrului de ingrijire "Sf. Dumitru", care, conform celor scrise in Director, ar face parte din categoria institutiilor care se ocupa de copiii disparuti cu varsta cuprinsa intre 4 si 16 ani. Ba mai mult, in raport ni se precizeaza si cum actioneaza in cazuri de disparitie, dar si cum incearca sa previna astfel de situatii. Valeriu Botezatu, coordonator de programe in cadrul Centrului de ingrijire "Sf. Dumitru", spune: "Personal nu am auzit ca noi sa ne ocupam de asa ceva. Lucrez de cinci ani in fundatie, dar nu am vazut pe cineva ca s-ar ocupa de segmentul acesta, mai cu seama ca procedurile sunt greoaie". Directoarea fundatiei, Elena Avramescu, sustine si ea acelasi lucru: "Nu ne-am ocupat si nici nu ne ocupam de copii disparuti in nici un fel."

    EXPLICATII. Organizatia "Salvati copiii" Bucuresti a fost cea desemnata de "Child Focus" Belgia sa se ocupe de furnizarea unor informatii corecte si clare despre organizatiile din Romania care au in vizor si copiii disparuti. Conform Directorului Childoscope, si "Salvati copiii" s-ar ocupa de copiii disparuti. Presedinta Organizatiei, Gabriela Alexandrescu, recunoaste insa ca in toti anii de cand functioneaza nu s-au implicat in nici un caz de disparitie a unui copil, si asta pentru ca "nimeni nu a venit la noi sa ne ceara acest lucru. Noi actionam numai daca suntem solicitati", mai ales ca, adauga doamna Alexandrescu, "«Salvati Copiii» Romania nu primeste fonduri din bugetul de stat pentru acest lucru". Raportul financiar pe 2005 arata insa ca 8% din veniturile organizatiei provin de la institutiile statului. Un procent mic din acesti bani putea fi alocat si pentru salvarea copiilor disparuti, mai ales ca organizatia declarase ca se ocupa (si) de acest domeniu. Implicarea celor de la "Salvati Copiii" Romania se face, din pacate, numai la modul declarativ. "Dumneavoastra nu gresiti niciodata? Poate ca au inteles gresit ce trebuie scris!", imi raspunde sec si nervos presedinta organizatiei, atunci cand o intreb cum de au aparut in Director alte patru fundatii care nu au nici in clin, nici in maneca cu copiii disparuti, dupa cum insesi reprezentantele acelor fundatii ne-au marturisit.

    SUFLETU"". Ii amintim doamnei Alexandrescu de rolul pe care l-a avut organizatia pe care o conduce, acela de a explica fundatiilor, cat se poate de clar, cerintele Directorului. "Nu stiu ce s-a intamplat. Poate ca au inteles ca se pune accentul pe abuzatii sexual", incearca o explicatie presedinta "Salvati Copiii". Apoi o cheama in birou pe cea care a coordonat Directorul in Romania, Georgeta Paunescu. "Noi am trimis chestionare la foarte multe fundatii. Unora le stiam foarte bine activitatea. Am primit datele, le-am tradus si le-am trimis mai departe", spune coordonatoarea. "Dar, daca le cunosteati activitatea, nu v-ati intrebat de ce la domeniul «copii disparuti» au scris «DA»?", am intrebat-o. Mai cu seama ca tot dumneaei mentionase, in prealabil, ca la intalnirea pe care a avut-o cu cei de la Child Focus le-ar fi precizat belgienilor ca "in Romania nu existau pe atunci organisme neguvernamentale care sa se ocupe de copiii disparuti".

    Raspunsul coordonatorului de proiect la aceasta intrebare: "Ne-am bazat pe incredere" este de tot rasul si starneste suspiciuni. Mai ales ca este vorba despre un proiect in care s-au investit bani din partea Comisiei Europene prin Programul Daphne. De un program care dorea sa arate cat suflet pun organizatiile din Romania pentru copiii disparuti. A aflat si Child Focus despre adevarata activitate a celor cinci ONG-uri, printr-un mail trimis de noi in Belgia. Raspunsul pe care l-am primit de la cei care au realizat Directorul a fost clar si edificator: "Regretam ca organizatiile romanesti care au fost incluse in Director nu corespund cerintelor impuse de noi si va asiguram ca ii vom contacta si le vom cere justificari. Cele patru ONG-uri nu au primit fonduri pentru prezenta lor in Director. «Salvati Copiii» a fost singura organizatie care a primit o suma de bani, pentru ca ea a fost desemnata de noi sa se ocupe de selectia ONG-urilor din Romania".

    SUPARARE!
    Constantin Cioboata/ROMPRESFOTO
    ESCHIVARI. "Salvati Copiii" nu-si recunoaste greselile
    Dupa vizita la sediul "Salvati Copiii" - Romania, am primit la redactie un e-mail de la Gabriela Alexandrescu, presedintele organizatiei. Titlul mesajului este "Suparare!". Regretand ca spatiul din ziar nu ne permite prezentarea integrala a textului, va redam cele mai importante pasaje din el: "Un fapt evident in ceea ce va priveste, in relatia cu Salvati Copiii, este ca, in loc sa incercati sa cooperam in acest domeniu destul de dificil si greu de abordat, doriti permanent sa ne faceti pe noi vinovati, criticandu-ne chiar si in fata partenerilor externi de la Child Focus (Belgia) si a altor persoane care s-au intalnit cu dumneavoastra. Mentionam ca Salvati Copiii Romania nu primeste fonduri nici din bugetul statului, nici de la alte organisme nationale si internationale in acest domeniu. (...) Directorul ONG-urilor a fost elaborat in cadrul unui proiect european, coordonat de Child Focus, si a cuprins date din opt tari. Inca de la inceput, Salvati Copiii a evidentiat faptul ca in Romania nu exista organisme neguvernamentale care se ocupa de copiii disparuti. A fost agreata solutia includerii in Director a organizatiilor cu experienta in lucrul cu copiii victime ale abuzului sexual, traficului, si copiii strazii, fapt care poate fi confirmat de coordonatorul belgian. Chestionarul a fost trimis cu aceasta mentiune catre un numar de 15 organizatii cu experienta in domeniile enuntate mai sus, din care au trimis chestionarul completat opt ONG-uri. Salvati Copiii a trimis chestionarele catre coordonatorul proiectului."

    O ALTA OCA MICA
    "Tot ceea ce am facut, si dumneavoastra nu apreciati, (...) cooperarea cu alte institutii pentru infiintarea unui Centru pentru Copiii Disparuti in Romania, dupa modelul belgian (ceea ce se va intampla in prima jumatate a anului 2007), (...) le-am facut din fonduri proprii", mentioneaza Gabriela Alexandrescu in mail-ul sau. Dar, surpriza, si in acest caz realitatea e cu totul alta!
    "Centrul este deja infiintat si cea care s-a ocupat de realizarea lui a fost dna Mihaela Geoana (n.r. - membru in boardul ICMEC)", ne-a declarat Gabriela Coman, director al Centrului. "Initial, Gabriela Alexandrescu a luat legatura cu ICMEC-ul, dar cei de la ICMEC au refuzat, considerand ca nu e bine sa se amestece domeniul de lucru al organizatiei «Salvati Copiii» cu cel al copiilor disparuti. Asa ca, impreuna cu doamna Geoana, am realizat toate demersurile pentru infiintarea acestui centru. Daca va fi nevoie, noi vom colabora cu «Salvati copiii» pe partea de consiliere", a precizat Gabriela Coman.

    VA URMA
    Trei tati spanzurati. Copiii lor disparuti au fost gasiti morti. N-au rezistat si si-au pus capat zilelor.
  • ×