Cinci fundatii romanesti declara ca ajuta la gasirea copiilor disparuti de la noi. In realitate, nici una dintre ele nu a lipit macar un afis pentru acesti copii. ChildFocus Belgia, initiatoarea proiectului, sustine ca datele au fost trimise de "Salvati copiii" - Romania, care a primit si o suma de bani pentru asta.
UN PROIECT JURNALUL NATIONALADEVARATII VOLUNTARI. In cazul unui copil disparut, cei care se mobilizeaza la cautari nu fac parte din nici o fundatie, ci sunt oameni simpli, dar cu suflet mare |
Ani de zile, nimanui nu i-a pasat de soarta copiilor disparuti din Romania. Organizatia "Salvati copiii" a trimis insa, la cererea Comisiei Europene, date despre cinci fundatii romanesti care dau in branci pentru copiii disparuti. ONG-urile sustin ca n-au nici un amestec in asta. Iar "Salvati copiii" se scuza spunand "oricine mai poate gresi". In 2001, Child Focus - Centrul European pentru Copiii Disparuti si Exploatati Sexual (Belgia) - lansa un Director menit sa ajute la rezolvarea a doua dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta majoritatea tarilor europene: disparitiile de copii si, respectiv, exploatarea sexuala a acestora. Lansat sub denumirea de "Childoscope", Directorul cuprinde peste 280 de organizatii din 29 de tari, printre care si Romania. Organizatia desemnata sa reprezinte Directorul "Childoscope" in tara noastra a fost "Salvati Copiii" - Romania, membru asociat al Child Focus. Misiunea organizatiei a fost aceea de a semnala existenta, rolul si structura asociatiilor din Romania care se ocupa de cazurile de copii disparuti si de a trimite datele stranse peste hotare. Conform datelor din "Childoscope", facute publice in noiembrie 2001, in Romania ar exista nu mai putin de cinci ONG-uri care se ocupa de copiii disparuti: "Familia si Ocrotirea Copilului - FOC, "Feed the Children", Fundatia "Ajutor si Grija pentru Tineri" CRY, Centrul de ingrijire "Sf. Dumitru" si "Salvati Copiii Romania". In Belgia au fost trimise informatii extrem de detaliate, incepand cu istoricul fiecarei organizatii si continuand cu modul lor de actiune in cazul disparitiei unui copil, colaborarea pe care o au cu autoritatile locale si cu mass-media. LA PLACINTE. Conform presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, (n.r. - vezi http:// www.childfocus.be/en/activities_3.php?language=e) scopul declarat al infiintarii acestui Director era accesul la fondurile externe. Fiecare tara putea, in baza acestor date, sa obtina investitii pentru realizarea de centre care sa furnizeze informatii despre copii disparuti, sa instruiasca personalul pentru a participa la cautari si sa ofere oamenilor acces permanent la un numar de urgenta gratuit. De la aparitia Directorului au trecut mai bine de cinci ani. In Romania, multi dintre copiii care au disparut in tot acest timp n-au mai fost gasiti niciodata. Si nici unul dintre ONG-urile mai sus pomenite nu le-a sarit in ajutor atunci cand a fost vorba de cautarea lor. Nimeni nu s-a grabit sa lipeasca pe strada vreun afis pentru acesti copii, nineni nu a spus macar un cuvant de consolare parintilor disperati. Nimeni n-a facut nimic! Am plecat la drum, decisi sa batem la usile celor cinci organizatii care au declarat public, in fata unor oficiali straini, ca se ocupa (si) de copiii disparuti din Romania. Speram ca poate, cine stie?, vom descoperi ceea ce nu reusiseram sa vedem de ani de zile: ca acele ONG-uri chiar se ocupa de copiii disparuti!
Citește pe Antena3.ro
SUPARARE!
| ||
|
O ALTA OCA MICA
|
"Tot ceea ce am facut, si dumneavoastra nu apreciati, (...) cooperarea cu alte institutii pentru infiintarea unui Centru pentru Copiii Disparuti in Romania, dupa modelul belgian (ceea ce se va intampla in prima jumatate a anului 2007), (...) le-am facut din fonduri proprii", mentioneaza Gabriela Alexandrescu in mail-ul sau. Dar, surpriza, si in acest caz realitatea e cu totul alta!
"Centrul este deja infiintat si cea care s-a ocupat de realizarea lui a fost dna Mihaela Geoana (n.r. - membru in boardul ICMEC)", ne-a declarat Gabriela Coman, director al Centrului. "Initial, Gabriela Alexandrescu a luat legatura cu ICMEC-ul, dar cei de la ICMEC au refuzat, considerand ca nu e bine sa se amestece domeniul de lucru al organizatiei «Salvati Copiii» cu cel al copiilor disparuti. Asa ca, impreuna cu doamna Geoana, am realizat toate demersurile pentru infiintarea acestui centru. Daca va fi nevoie, noi vom colabora cu «Salvati copiii» pe partea de consiliere", a precizat Gabriela Coman. |
|
VA URMA
Trei tati spanzurati. Copiii lor disparuti au fost gasiti morti. N-au rezistat si si-au pus capat zilelor. |