x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Al-Jazeera, o televiziune foarte controversata

Al-Jazeera, o televiziune foarte controversata

01 Apr 2005   •   00:00

"INSULA DE STIRI" - Interfata intre lumea araba si Occident

SPECTACULOSI. Televiziunea din Qatar este, de cele mai multe ori, purtatoarea de cuvant a rapitorilor
Al-Jazeera inseamna, in limba araba, "insula". Televiziunea qatariota Al-Jazeera, din Golful Persic, infiintata la 1 noiembrie 1996, era, pana la invazia Afganistanului de catre americani, in 2001, un canal de difuzare prin satelit putin cunoscut.
  • de ANCA ALDEA
  • Al-Jazeera a fost infiintata printr-un decret al emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, televiziunea dorindu-se primul post arab de stiri independent din Orientul Mijlociu, o zona in care majoritatea institutiilor de presa sunt controlate de stat. In sapte ani de la infiintare, Al-Jazeera si-a castigat o reputatie contestata de americani, dar apreciata de lumea araba.

    BILINGV. Astazi, canalul de stiri, care s-a ridicat in audienta prin exclusivitatile obtinute de jurnalistii sai in timpul si mai ales dupa razboiul din Irak, si-a facut faima si un nume in Occident. Al-Jazeera, specializata in stiri si programe de informare, este receptionata in Orientul Mijlociu, nordul Africii, Europa si America de Nord. Transmite 24 de ore din 24 si are, in momentul de fata, un canal in limba engleza si un website bilingv - in araba si engleza.

    LOCUL AL V-LEA. In 2002, la un an dupa ce site-ul Aljazeera.net a inceput sa transmita in limba araba, a fost vizitat de 811 milioane de cititori. In prezent, website-ul se afla in topul celor 50 de site-uri cele mai vizitate din lume. Astazi, televiziunea se afla pe locul al cincilea in topul primelor celor mai influente institutii mass-media din lume. In prezent, televiziunea qatariota, principala sursa de informare din lumea araba, a devenit, in egala masura, principala sursa de informare a guvernelor tarilor implicate in coalitia multinationala din Irak. Televiziunea dispune de 30 de birouri teritoriale, in cele mai sensibile regiuni - in Orientul Mijlociu, in Europa Occidentala si de Est (la Moscova si Sarajevo), in Asia si pe America de Nord (la Washington si New York). Zeci de corespondenti lucreaza la televiunea abonata la cele mai importante agentii de stiri internationale, intre care BBC si CNN.
    BANI DIN DOUA SURSE
    Hamad bin Khalifa al-Thani, emirul Qatarului, a finantat cu 140 de milioane de dolari primii cinci ani de activitate a televiziunii Al-Jazeera. In 1996, la infiintare, televiziunea a angajat redactori, reporteri si corp tehnic de la serviciul BBC in limba araba. Astazi, televiziunea sustine ca se autofinanteaza prin publicitate. Cu toate acestea, Guvernul de la Doha, Qatar, furnizeaza, in fiecare an, 100 de milioane de dolari.
    "SUNTEM PESTE TOT"
    "Visul oricarui ziarist sosit in Qatar este sa ajunga la Al-Jazeera, celebrul canal de televiziune care a spulberat ierarhiile mediatice mondiale, transmitand, in exclusivitate, imagini de pe frontul de lupta din Afganistan si un interviu cu Ossama ben Laden", scria, in 2002, revista Lumea Magazin din Romania. Intrebat cum obtine Al-Jazeera exclusivitatea, unul dintre redactorii-sefi adjuncti a raspuns: "Aflandu-ne pretutindeni, la locul si la timpul potrivit".

    AUDIENTA
    La 29 decembrie 2001, miliardarul saudit Ossama ben Laden, considerat inamicul numarul 1 al Americii, a transmis Al-Jazeera o inregistrare video in care isi impartaseste parea despre atentatele teroriste din 11 septembrie din SUA. Caseta a ajuns la Al-Jazeera, chiar in ziua de Craciun, prin intermediul unui curier din Pakistan. Pentru a-si asigura audienta maxima, conducerea Al-Jazeera a hotarat difuzarea inregistrarii fragmentate, la o ora de varf, in cursul serii. Televiziunea a dat publicitatii, intr-o prima faza, doar primele cinci minute din caseta, iar a doua zi a transmis versiunea integrala a inregistrarii, de 33 de minute. Televiziunea prin satelit cu sediul in Qatar a precizat ca a primit caseta in ziua de Craciun de la un curier din Pakistan. (Anca Aldea)

    CONFLICT
    La 1 februarie 2005, cotidianul britanic International Herald Tribune scria ca relatiile intre SUA si Qatar, pe teritoriul caruia se afla o baza militara americana, s-au inrautatit in 2004, pentru ca Al-Jazeera a fost expulzata de pe teritoriul Irakului de catre americani. Inalte oficialitati americane, ca Donald Rumsfeld si Condoleezza Rice, i-au admonestat de nenumarate ori pe oficialii qatarezi, apreciind ca emisiunile de stiri ale televiziunii sunt rau-intentionate sau false.

    Asasinati in direct


  • de ANA ILIE
  • Peste 150 de cetateni straini au fost rapiti in Irak de la inceperea razboiului. Teroristii au difuzat, fie pe Internet, fie la televiziunea de limba araba Al-Jazeera, imagini inregistrate cu multi dintre cei pe care ii tineau captivi.

    MESAJE. De multe ori, principalul scop al transmiterii acestor imagini era enumerarea revendicarilor teroristilor, dispusi sa isi elibereze prizonierii in schimbul unei sume de bani sau a retragerii trupelor straine de pe teritoriul Irakului. Uneori, inregistrarile teroristilor contineau imagini cutremuratoare: oameni executati cu un glont in ceafa sau prin taierea gatului, in timp ce teroristii rostesc cuvinte grele la adresa guvernelor ce isi mentin trupele pe teritoriul irakian.

    CU SANGE RECE. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de rapire a fost cel al americanului Nicholas Berg, sechestrat si ulterior executat, la 11 mai 2004, prin taierea gatului, de insusi Abu Musab al-Zarqawi, liderul ramurii irakiene a Al-Qaeda. Multi isi mai amintesc inca, precum un fior, imaginile difuzate de Al-Jazeera si ulterior preluate de presa internationala. Berg, ingenuncheat, in uniforma portocalie a detinutilor de la Guantanamo, este inconjurat de cativa barbati imbracati in negru, mascati, purtand arme. Dupa ce rosteste un mesaj sfidator la adresa comunitatii internationale, cel care a fost ulterior identificat ca insa fiind al-Zarqawi ii taie capul americanului si il tine cateva secunde in fata camerei de luat vederi.

    PLEDOARIE. Margaret Hassan, o voluntara cu cetatenie dubla, irlandeza si irakiana, a fost rapita si ea in Irak in toamna anului trecut. Imagini infatisand-o captiva au fost difuzate in mai multe randuri de Al-Jazeera, si in toate Margaret pleda pentru retargerea trupelor britanice din Irak. Soarta a facut ca tot Al-Jazeera sa intre si in posesia imaginilor cu asasinarea prin impuscare a irlandezei, care insa nu au fost difuzate, din respect pentru sentimentele familiei acesteia.

    EXECUTIE. Un alt caz foarte mediatizat a fost cel al britanicului Kenneth Bigley. El a fost rapit impreuna cu americanii Eugene Armstrong si Jack Hensley, care au fost asasinati inaintea sa. Lumea a avut ocazia sa urmareasca, initial prin intermediul Al-Jazeera, mai multe inregistrari cutremuratoare cu Bigley, care pleda pentru viata sa. In cele mai multe inregistrari, acesta critica aspru guvernul britanic condus de Tony Blair, pentru implicarea in razboiul din Irak. Cea mai terifianta inregistrare a britanicului in varsta de 62 de ani a fost si ultima: cinci minute care au inregistrat asasinarea lui Bigley, o executie grotesca si sangeroasa.

    EXCEPTIA. Nu toate rapirile au avut insa un sfarsit atat de tragic. Poloneza Teresa Borcz Khalifa a fost eliberata dupa o luna de prizonierat in Irak, in conditii misterioase. Cata vreme s-a aflat in captivitate, teroristii au pus in circulatie doua inregistrari cu Borcz Khalifa, la Al-Jazeera, in care aceasta cerea guvernului polonez sa-si retarga cei 2.500 de soldati din Irak.

    Suferinta, ca spectacol


  • de ANCA ALDEA
  • Postul de televiziune Al-Jazeera a fost, voit sau nu, de-a lungul timpului, "purtatorul de cuvant" al teroristilor irakieni, prezentand imagini care au impresionat profund opinia publica internationala. La 2 martie 2005, Al-Jazeera a prezentat o inregistrare video a jurnalistei franceze Florence Aubenas, in care aceasta cerea, disperata, ajutor. Vizibil obosita si tracasata, cu parul valvoi si imbracata intr-un tricou gri, ea este filmata cerand ajutor. Ea a facut declaratia stand in genunchi in fata unui perete vopsit rosu inchis. Aubenas a fost luata ostatica in urma cu 11 saptamani, in Bagdad, impreuna cu soferul sau. Ea se afla in continuare in mainile rapitorilor.

    REVENDICARI. La 20 august 2004, jurnalistul american Micah Garen a aparut intr-o inregistrare data publicitatii de Al-Jazeera. El a fost rapit de insurgenti irakieni, iar pe caseta acestia au amenintat ca il vor ucide daca SUA nu isi vor retrage trupele din Irak. In aceasta inregistrare, jurnalistul a declarat ca rapitorii sai il trateaza civilizat. "Sunt un jurnalist american in Irak si mi s-a cerut sa transmit un mesaj. Sunt captiv si sunt tratat foarte bine." Garen a fost luat ostatic, cu 48 de ore inaintea transmisiei, in orasul Nassiriah, in sudul tarii, in timp ce se plimba cu translatorul sau printr-o piata. Intr-o interventie in direct la Al-Jazeera, sora lui Garen a apelat la rapitorii fratelui sau cerandu-le sa il elibereze pe jurnalist. Garen a fost eliberat cateva zile mai tarziu.

    PRIMUL ASASINAT. La 27 august 2004, Al-Jazeera a prezentat o inregistrare video in care membrii gruparii Armata Islamica din Irak anuntau ca jurnalistul italian Enzo Baldoni, care fusese rapit in urma cu mai multe zile, si-ar putea pierde viata daca Roma nu-si retrage trupele din Irak. Pe inregistrare sunt aratate pasaportul si toate actele lui Baldoni. Dupa expirarea celor 48 de ore date de insurgenti Italiei, Al-Jazeera a anuntat ca a intrat in posesia unei noi inregistrari in care jurnalistul este executat cu sange rece. Baldoni a fost primul ziarist asasinat de rebelii irakieni si cel de-al 12-lea jurnalist luat ostatic in Irak in cursul anului 2004.

    CONSTRANGERI. La 29 august 2004, Al-Jazeera a prezentat o inregistrare in care membri ai gruparii Armata Islamica din Irak au acordat Frantei 48 de ore pentru amendarea legii care interzicea purtarea simbolurilor ostentative religioase in institutiile de invatamant din Franta. Pe caseta apar si doi jurnalisti francezi, George Malbrunot si, respectiv, Christian Chesnot, in fata unui panou negru pe care scrie numele gruparii. "Mi-ar placea sa-i spun familiei mele ca totul e in regula", spune unul dintre captivi. Jurnalistii au fost tinuti de rebeli mai mult de patru luni pana li s-a dat drumul.

    La 7 februarie 2005, Al-Jazeera a dat publicitatii o inregistrare video in care jurnalista italiana Giuliana Sgrena, luata ostatica la inceputul lui februarie, spunea: "Va implor, puneti capat ocupatiei". (Irakului - n.r.) Italia a anuntat retragerea trupelor, si Sgrena a fost eliberata de rapitorii sai.
    ×