Ordonanța este o nouă comasare, dar din punct de vedere tehnic și administrativ, a celor două scrutinuri și vine cu reglementări care stabilesc că președinții secțiilor de votare, ai birourilor electorale de circumscripție sau al BEC, desemnați pentru organizarea alegerilor prezidențiale, sunt aceiași care vor asigura și desfășurarea alegerilor parlamentare. Și indemnizațiile primite de cei implicați în procesul electoral sunt aceleași în cadrul ambelor scrutinuri. Se instituie clar, pentru primari, obligația de a asigura transportul sacilor cu voturi de la secții la birourile electorale de circumscripție și să asigure spații interioare adecvate pentru staționare, în vederea depunerii acestora.
Senatul României a fost convocat, ieri, în ședință extraordinară, pentru a pune în dezbatere proiectul de aprobare a Ordonanței de Urgență 98 din 25 iulie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României din 2024 și a alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat din anul 2024. Proiectul a fost, în acest sens, înaintat comisiilor raportoare – Comisia Juridică și Comisia pentru Administrație Publică -, acestea având termen să depună amendamente până la data de 4 septembrie, iar raportul comun trebuie să ajungă pe masa plenului până în data de 10 septembrie.
Conform Ordonanței de Urgență care urmează să fie aprobată prin lege, act normativ intrat în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial al României luni, 29 iulie 2024, la alegerile prezidențiale din 2024, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și locțiitorii acestora, desemnați potrivit legii, îndeplinesc și calitatea de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare și de locțiitori ai acestora și la alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților din 2024. De asemenea, la alegerile prezidențiale din 2024, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și locțiitorii acestora îndeplinesc și calitatea de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitori ai acestora și la alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților.
Iar lucrurile nu se opresc aici. Ordonanța mai prevede că operatorii de calculator desemnați la alegerile pentru președintele României din anul 2024 îndeplinesc atribuțiile ce le revin și la alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților. Mai mult, la alegerile pentru președintele României din 2024 și la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, Autoritatea Electorală Permanentă desemnează în fiecare comună, oraș, municipiu și sector al municipiului București câte un operator de calculator pentru fiecare secție de votare.
Aceleași locații, aceleași reguli privind buletinele de vot
Ordonanța de urgență mai prevede că, la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 2024, operațiunile electorale se desfășoară în aceleași secții de votare organizate pentru alegerea președintelui României din anul 2024, iar „în situații temeinic justificate”, sediile secțiilor de votare utilizate la al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui României din anul 2024 și la alegerile pentru Senat și pentru Camera Deputaților din anul 2024 pot fi diferite față de cele folosite la primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale, „sub condiția accesibilității și publicității acestora cu cel puțin trei zile înaintea votării.
Totodată, se mai arată că la alegerile pentru președintele României din anul 2024 și la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, imprimarea tuturor buletinelor de vot precum și a publicațiilor destinate birourilor electorale se asigură de către Regia Autonomă Monitorul Oficial. Aceste buletine se vor capsa sau se vor lipi. Cu cel puțin 15 zile înaintea zilei votării, Monitorul Oficial asigură imprimarea buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, tot cu 15 zile înaintea votării, Monitorul Oficial asigură și imprimarea buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare.
Indemnizații identice pentru stafful alegerilor
În același timp, la alegerile prezidențiale și cele parlamentare din anul 2024, pentru activitatea desfășurată în cadrul birourilor și oficiilor electorale se acordă indemnizații. Astfel, se acordă 300 de lei pe zi pentru președinții birourilor electorale din țară, locțiitorii acestora și operatorii de calculator.
Suma de 240 de lei pe zi se acordă membrilor birourilor secțiilor de votare din țară. 300 de lei pe zi se acordă pentru președinții birourilor electorale județene, ai birourilor electorale de circumscripție județene, ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, ai oficiilor electorale, pentru președintele biroului electoral de circumscripție al municipiului București și pentru ceilalți membri ai acestor birouri electorale.
170 de lei pe zi vor primi informaticienii, 200 de lei pe zi va primi personalul tehnic auxiliar, 360 de lei pe zi vor primi președintele Biroului Electoral Central, locțiitorul acestuia și ceilalți membri ai BEC. 300 de lei pe zi va primi personalul tehnic auxiliar al BEC, 250 de lei pe zi va primi personalul auxiliar al secțiilor de votare din străinătate. 730 de lei pe zi vor primi președinții și locțiitorii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate și 600 de lei pe zi vor primi membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate care îndeplinesc și atribuții de operator pe calculator.
Sarcini clare pentru primari, pentru evitarea batjocurii din 9 iunie
Interesant este că, în această ordonanță, se reglementează faptul că la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, după închiderea secțiilor de votare, primarii asigură transportul materialelor, documentelor și tipizatelor prevăzute de lege pentru desfășurarea procesului electoral de la birourile electorale ale secțiilor de votare către birourile electorale județene și de circumscripție, precum și cele de sector ale municipiului București, respectiv oficiile electorale, după caz.
Primarii municipiilor reședință de județ și președinții consiliilor județene vor asigura spații interioare corespunzătoare în proximitatea birourilor electorale județene și de circumscripție, pentru staționarea membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a personalului MAI care asigură securitatea materialelor, premergător depunerii acestora la birourile electorale ierarhic superioare.
La fel de interesantă este și reglementarea potrivit căreia, la alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2024, prefecții și subprefecții nu pot candida și nu pot participa la campania electorală, sub sancțiunea demiterii din funcție, decât în situația în care demisionează cu cel puțin 50 de zile înaintea datei alegerilor.