x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alex Codruţ Bălaşa se vinde pe Ebay în Anglia din cauza corupţiei din România

Alex Codruţ Bălaşa se vinde pe Ebay în Anglia din cauza corupţiei din România

de Irina Cristea    |    12 Feb 2012   •   21:00
Alex Codruţ Bălaşa se vinde pe Ebay în Anglia din cauza corupţiei din România

Pentru Alex Codrut Balasa, Romania pare sa fie tara tepelor. L-a "tradat" deopotriva in afaceri si dragoste. Atat de tare, incat tanarul de 25 de ani a plecat in Marea Britanie, unde a facut valva recent cu un anunt in care si-a scos la vanzare pe un site de licitatii online serviciile si experienta. Vrea sa o ia de la zero, vrea o sansa de a-si rezolva problemele in care s-a trezit sufocat, vrea sa isi indeplineasca visul. Dar nu in Romania.

Pentru britanici, povestea lui Alex e o variatiune pe eterna tema a imigrantului est-european care apeleaza la metode inedite pentru a-si gasi de lucru in Regat. Pentru Alex, e vorba de cu totul altceva. "Povestea mea este o poveste despre viata unui roman, despre Romania si mediul de afaceri din tara, despre Guvernul corupt si legile defecte si despre cum am ajuns sa-mi vand cunostintele pe eBay in Marea Britanie", a rezumat el, intr-un dialog in exclusivitate cu Jurnalul National.

La 25 de ani, putine sunt domeniile unde Alex nu se pricepe sau unde n-a incercat sa afle cat mai multe. Pe principiul "cum se face", a fost interesat, pe rand, de electronica, mecanica, informatica. Paradoxal, spune ca cei mai frumosi ani de pana acum sunt cei pe care i-a petrecut in actorie. A jucat teatru intr-o trupa pregatita de actrita Carmen Trocan, a urcat pe scenele bucurestene si a simtit, o data in plus, ca totul ii este la indemana. O dovada in plus a fost perioada petrecuta la Praga, ca pilot de incercare pentru o companie auto. Era imediat dupa absolvirea liceului. Atunci parea ca posibilitatile sunt infinite si ca trebuie doar sa isi aleaga drumul potrivit.

Insa drumul potrivit a tot intrziat sa i se arate. Au inceput sa i se arate doar problemele. "In 2007 am infiintat o firma care oferea servicii de curatenie. Am inchis activitatea dupa cateva luni, fiind primul esec. Apoi am incercat sa fac amenajari interioare, pana cand l-am cunoscut pe un mafiot din Brasov care nu m-a platit. Dauna a fost atat de mare incat am fost nevoit sa inchid si aceasta activitate, fiind al doilea esec. Practic, pierdusem toti banii. In 2008 am semnat un contract de brokeraj de credite cu o banca si am inceput sa vand credite", povesteste Alex.

Tot atunci a aparut ceea ce parea sa fie sansa lui. Stand de vorba cu un prieten, i-a venit ideea sa faca o afacere cu pizza. "Am imprumutat bani de la banca si am construit Happy Time - pizza cu livrare la domiciliu. De aici am inceput sa gust din Romania". Credea ca avea tot ce ii trebuie: un vis, putere de munca si ... bani de inapoiat la banci. Nu vroia decat sa lupte si sa munceasca. Curand si-a dat seama exact cam cu ce are de luptat. A intrat in paienjenisul spagilor pentru autorizatii, pentru avize, pentru aprobari. A dat piept cu Romania de care incearca acum sa se tina departe. "Am invatat ca pentru a obtine orice ti se cuvine, altcineva trebuie sa isi

primeasca . Am invatat ca daca le faci carte de munca tuturor salariatilor, nu mai ai multe zile cu usa deschisa. Am invatat de la un functionar ca poti sa primesti patru amenzi intr-un an pentru faptul ca nu ai autorizatie de la Primarie si tot iesi la jumate decat daca ai plati autorizatia. Asta pentru ca si primarul are restaurant". Intr-un final, a prins mersul lucrurilor. S-a adaptat. Si-a facut o "relatie" la Primarie si totul a mers ca pe roate. In 2010, Alex reusise sa isi achite datoriile si afacerea mergea bine. A fost momentul in care a vrut sa pluseze. Sa transforme pizzeria cu livrare in restaurant pizzerie. "Am mutat Happy Time intr-un spatiu mare, pe Pache Protopopescu. Doar chiria costa 3.250 de euro, o suma uriasa pentru vremea aceea".

Cu greu am cumparat mese, am renovat, am rugat furnizorii sa ma crediteze. Iar ei au crezut in visul meu", isi aminteste tanarul. In visul lui a crezut si familia lui. Mama si fratele participau direct la afacere. Cu ei si cu alti 12 angajati, Happy Time Restaurant devenise un fel de afacere de familie.

Si afacerea, si familia lui Alex aveau sa sufere o grea lovitura odata cu aparitia in viata lui a Cristinei, o fata de 21 de ani care venise sa se angajeze ospatarita. Se intampla in septembrie 2010. Doua luni mai tarziu, Alex si Cristina se mutau impreuna. Moment in care ambitiile fetei au inceput sa creasca. A preluat de la Alex administrarea afacerii, si-a angajat prieteni si vecini. Afacerea a inceput sa mearga in pierdere. La fel si relatia Cristinei cu familia lui Alex. Pana s-a ajuns la ruptura, spune el. "M-a constrans sa aleg intre ea si ei. Imi doream atat de mult sa am o sotie si trei copii, pentru care sa muncesc, incat am facut o greseala groaznica... am renuntat la familia mea pentru a ramane cu Cristina".

In august 2011, afacerea era in agonie. Nu mai erau bani nici macar pentru plata angajatilor si a furnizorilor. Ca pentru a demonstra ca se poate ajunge din rau in mai rau, Alex a facut datorii disperate la camatari. Iar cand acestia au venit sa isi recupereze investitia si au plecat cu doua camioane in care incarcasera, practic, afacerea lui, Alex a stiut ca totul se terminase.

Nici atunci nu a vrut sa se dea batut. "I-am propus sa ne mutam in alta tara si sa creada in mine. I-am spus ca vom face o afacere noua, ca o vom lua de la capat". Tot atunci, Alex si Cristina s-au casatorit. "Am continuat sa lupt. Am vrut sa pornesc o noua afacere ca sa platesc datoriile si sa-mi intemeiez o familie", explica tanarul. Au plecat in Anglia, cu doar 300 lire in buzunar si s-au angajat amandoi la restaurantul unui teatru din Coventry. Daca Alex era convins ca el si sotia sa o vor lua de la zero impreuna, Cristina avea alte planuri. La doua luni dupa casatorie, l-a parasit pentru un englez, administrator si bucatar la restaurantul unde lucra.

Pentru Alex, a fost o loviturt pe cat de dura, pe atat de neasteptata. Ianuarie 2012 l-a gasit devastat sentimental, fara serviciu, doar cu mancarea de la Craciun si cu 20 lire in buzunar. A locuit perioada la prieteni, a inceput sa isi revina si a reinceput sa faca ceea ce e obisnuit sa faca: sa caute solutii, sa isi faca planuri. "Am supravietuit din web design si dintr-un job la o cafenea. Usor-usor mi-am gasit o camera unde sa stau si am cautat sa-mi asigur painea, stiind sa fiu chibzuit. Asa am ajuns sa imi vand serviciile pe eBay", spune romanul.

In anunt, Alex cere aproximativ 70 de euro pentru opt ore pe zi. Opt ore in care isi pune la dispozitia clientului toate aptitudinile profesionale. "Scopul pentru care am pus reclama pe eBay este de a gasi oameni care au nevoie de un bun manager, de un om experimentat, de un sfat sau de un muncitor pentru orice proiect. Nu vreau sa atrag banii altor oameni sau sa experimentez. Deja am experimentat pe pielea mea, stiu exact ce merge si ce nu merge. Vreau doar sa profesez in folosul altora, cat si in folosul meu. Pentru ca trebuie sa faci pasi mici pentru a construi totul de la zero, din nou. Iar eBay este un pas mic", crede el.

Pasul pe care nu este dispus sa il faca prea curand este sa revina in Romania. Chiar daca viitorul sau in Marea Britanie e cel putin incert. "In Romania, ca sa fii respectat iti trebuie bani. Daca vrei sa ai bani, in Romania trebuie sa sistemul. Pentru ca legile sunt defectuoase si cei ce le cunosc profita pentru a se imbogati", spune Alex. Si o spune din proprie experienta. "Nu am platit unele taxe sau impozite pentru ca legea mi-a permis sa le evit. De ce ? Pentru ca sunt atatea guri flamande de hranit, incat sistemul nu-ti permite sa lucrezi legal, mai ales daca esti mic, cu bani imprumutati si cu o afacere noua. Pentru ca esti indemnat sa alegi calea asta tocmai de oficiali. Pentru ca legea permite! Pentru ca Politia inchide ochii si mananca pizza, in loc sa-si faca datoria. Mi-e rusine, dar altfel nu as fi reusit", incheie Alex.

Romanul spera ca in Marea Britanie va avea o noua sansa. O altfel de sansa – una corecta. "Vreau sa fiu un om cinstit, sa muncesc si sa fiu apreciat, sa construiesc o afacere si sa lupt in continuare pentru a plati datoriile pe care le am in Romania. Nu am alta sansa, nu am alta posibilitate. In vest, lumea e civilizata si legea e lege. Aici dreptul ti se respecta".

×
Subiecte în articol: romania Marea Britanie ebay afacere