SÎNT ŞI INTERCEPTĂRI ● După un an de cercetĂri, clanul lui Sile Pietroi a fost reţinut. el nu!
Într-o acţiune a poliţiştilor şi procurorilor bucureşteni au fost ieri
capturaţi membrii unei reţele mafiote. Capul grupării, Sile Pietroi,
zis "măcelarul din Glina",a reuşit să scape. Acesta este chiar
personajul care în timpul campaniei electorale a făcut diverse servicii
pentru fostul viceprimar Răzvan Murgeanu. Conform unor surse judiciare,
la oameni din anturajul lui Pietroi ar fi apelat şi persoanedin
staff-ul primarului Liviu Negoiţă.
SÎNT ŞI INTERCEPTĂRI ● După un an de cercetĂri, clanul lui Sile Pietroi a fost reţinut. el nu!
Într-o acţiune a poliţiştilor şi procurorilor bucureşteni au fost ieri capturaţi membrii unei reţele mafiote. Capul grupării, Sile Pietroi, zis "măcelarul din Glina",a reuşit să scape. Acesta este chiar personajul care în timpul campaniei electorale a făcut diverse servicii pentru fostul viceprimar Răzvan Murgeanu. Conform unor surse judiciare, la oameni din anturajul lui Pietroi ar fi apelat şi persoanedin staff-ul primarului Liviu Negoiţă.
Poliţiştii bucureşteni, sprijiniţi de lucrători SPIR, au ridicat ieri printr-o acţiune în forţă 16 persoane căutate pentru infracţiuni cu violenţă, în urma a 25 de percheziţii făcute la diverse locaţii din Bucureşti şi judeţul Ilfov, respectiv comunele Glina, Căţelu şi Pantelimon. Potrivit lui Christian Ciocan, purtătorul de cuvînt al Poliţiei Capitalei, cei săltaţi nu au opus rezistenţă, ei fiind aduşi pe rînd la sediul poliţiei şi reţinuţi pentru cercetări. Gruparea, condusă de Sile Pietroi (44 de ani), cunoscut personaj al lumii interlope, este acuzată de mai multe infracţiuni în Capitală şi în judeţul Ilfov, precum şantaj, tîlhărie, lipsire de libertate, tentativă de omor şi vătămare corporală. Mai mult, potrivit unor surse judiciare, şeful reţelei ar fi făcut favoruri chiar şi unor oameni politici, respectiv fostului viceprimar Răzvan Murgeanu şi primarului Liviu Negoiţă, în campania electorală pentru alegerile locale.
LA PÎNDĂ, UN AN! Povestea a început prin luna octombrie 2007, ziua 2, cînd, conform datelor oferite de anchetatori, la Poliţia Sectorului 3 a fost depusă o plîngere pentru săvîrşirea infracţiunii de şantaj. Imediat au fost începute cercetările corespunzătoare, procurorul Parchetului Tribunalului Bucureşti, Maximilian Bălăşescu, fiind cel care a coordonat întreaga acţiune.
CA ÎN FILME. "Coordonatorul" clanului mafiot este Fierbîntu Vasile, cunoscut în lumea interlopă cu porecla de "Sile Pietroi", un fel de măcelar al comunei Glina, stăpînul absolut peste tot ce înseamnă oamenii de aici şi bunurile lor. Plîngerea cu pricina se referea la o infracţiune de înşelăciune şi şantaj constînd în inducerea în eroare a unei persoane să cedeze un contract de leasing privind şase autoturisme. Ca să nu depună plîngere la poliţie, Sile Pietroi împreună cu alte persoane din anturajul lui au încercat să intimideze urmărind victima prin locuri publice, respectiv magazine sau chiar la domiciliul acesteia şi atrăgîndu-i atenţia că, în cazul în care încearcă să-şi recupereze automobilele, va avea de-a face cu tot clanul lui.
"Împreună cu ofiţerii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale şi în mod deosebit cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii am lucrat la acest caz, şi pînă la această dată am reuşit să strîngem încă 11 plîngeri, majoritatea pe violenţă, respectiv tîlhării, lipsire de libertate, tentativă la omor calificat, ultraj împotriva bunelor moravuri. Acest individ Sile Pietroi a reuşit în decursul timpului să-şi facă un anturaj care să îşi impună autoritatea în comuna Glina atît prin ameninţări, cît şi prin vorbe bune şi trimiteri de sume de bani. Au reuşit să stăpînească comuna, după care au început, în lipsa clanului Cămătaru, să intre şi în Bucureşti", a declarat procurorul de caz.
SILE PIETROI, GROAZĂ ŞI SPAIMĂ! La data de 14 octombrie 2007, convorbirile telefonice dintre acesta şi diverse persoane cu care interacţionase au scos în evidenţă faptul că acest individ e foarte stăpîn pe ceea ce face şi pe comenzile pe care le dă. Marea majoritate a infracţiunilor sînt de ultraj contra bunelor moravuri, pentru că în general îi plăcea să se bată în stradă, pentru ca toată lumea să cunoască cine e Sile Pietroi. Anturajul lui se bazează mai mult pe relaţii de rudenie, din clan făcînd parte aproape toţi fraţii lui, plus prieteni, care, în general, sînt foşti sportivi: Gigi Boxiorul, Dan Tramvai şi alţii. Din informaţiile oferite de procurorul Maximilian Bălăşescu, mulţi oameni au trecut prin momente de spaimă şi teroare, după ce au avut de-a face, chiar şi fără voia lor, cu Sile. "Chiar unul dintre fraţi a folosit un pistol cu bile de cauciuc împotriva unei persoane de 61 de ani, pentru că l-a deranjat într-un magazin din cartier. Nu ezitau să intre peste oameni în locuinţe sau să răpească pe cineva, pentru simplu fapt că erau deranjaţi. În localitatea Glina avea o fermă unde duceau oamenii, supunîndu-i la diverse violenţe. Nu-l interesa că-i rupe mîinile cu ranga sau că îi dă cu ranga peste degete." Printre victimele îngenuncheate de Pietroi sînt şi doi avocaţi.
Reacţie Răzvan Murgeanu
Timp de un an , atît cît a durat ancheta, au fost interceptate aproximativ 60 de numere de telefon, pe lîngă infracţiunile de violenţă, urmînd ca pe parcursul cercetărilor să se stabilească şi alte infracţiuni, în mod deosebit înşelăciuni cu terenuri, înşelăciuni cu acte de bănci, cu locuinţe, diverse servicii făcute unor oameni politici în campania electorală."Dacă vă referiţi la pozele alea publicate de un ziar, să ştiţi că n-am nici o implicare de tip penal sau mafiot sau mai ştiu eu ce. Eu pot să vă spun că nu ştiu cine e Pietroi ăsta sau Fierbintu Vasile, cum spuneţi că-l cheamă. Eu pot să vă spun că m-am întîlnit cu Titi Chera care mai era cu un tip, Marian. M-au ajutat în campanie cu tăiatul afişelor, cu bannerele, dar nu le-am promis nimic în schimb. Mi-a spus că l-a ajutat pe Chiliman în 2004 şi că acesta i-a întors spatele şi de aceea a spus că vrea să mă sprijine pe mine", ne-a declarat Răzvan Murgeanu . Acesta a mai precizat că nu ştie dacă a vorbit cu Pietroi la telefon, pentru că în perioada electorală a vorbit "cu sute de oameni" care l-au ajutat. Pînă la închiderea ediţiei Liviu Negoiţă nu a putut fi contactat telefonic.
AUDIO
Pregătirea acţiunii
"Îi luăm p-aştia?"
"Să-l bat să-l înnebunesc?"
"Da' să dai bine! Hai că vin acum!"
Bătaia
"Lasă-l bă! Stai cuminte! E maşina noastră, eşti nebun?"
Explicaţii
"Ce-ai făcut mă? Era mai mulţi?"
Aplanarea conflictului
"Spune-le la ăia să dea banii"
- click pentru a asulta discuiile telefonice interceptate de Poliţia Capitalei
Citește pe Antena3.ro