x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Gorghiu îi mărește „ambasada” lui Kovesi la București: Mai mulți polițiști, mai mulți grefieri și șoferi

Gorghiu îi mărește „ambasada” lui Kovesi la București: Mai mulți polițiști, mai mulți grefieri și șoferi

de Ion Alexandru    |    10 Oct 2024   •   06:40
Gorghiu îi mărește „ambasada” lui Kovesi la București: Mai mulți polițiști, mai mulți grefieri și șoferi

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind suplimentarea numărului de posturi „pentru Direcția Națională Anticorupție”. În fapt, este vorba nu despre DNA, în principal, ci despre EPPO, structura din România. Iar demersul legislativ vine ca urmare a unei solicitări exprese formulate de însăși Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European. Printre solicitările formulate se numără și aceea a suplimentării structurii de personal cu doi șoferi, pe motiv că Birourile EPPO din România au deja mașini pe care nu le conduce nimeni.

Astfel, „în temeiul Constituției României, al Legii nr. 304/2022 privind organizarea judiciară și al Legii nr. 6/2021 privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE 2017/139 al Consiliului de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidate  în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO)”, Cabinetul Ciolacu este chemat să aprobe, pe de o parte, ca „numărul mediu de posturi al DNA să se suplimenteze cu 5 posturi de ofițeri de poliție judiciară, 4 posturi de grefier, 2 posturi de specialiști și 3 posturi de șoferi, pentru structura de sprijin a procurorilor europeni delegați în România”.

Pe de altă parte, hotărârea ar trebui să aprobe ca „numărul mediu de posturi pentru DNA (…) să se suplimenteze cu un post de personal de specialitate juridică asimilat procurorilor și judecătorilor”.

Ei bine, în nota de fundamentare, semnată de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, se face, încă din debutul documentului, precizarea despre „sursa proiectului de act normativ”, cu mențiunea că este o „inițiativă a Ministerului Justiției, la solicitarea doamnei Laura Codruța Kovesi, procuror șef european, și a Direcției Naționale Anticorupție”.

Vor mai mulți polițiști judiciariști

Conform documentului citat, prin Legea nr. 6/2021, s-a prevăzut crearea unei Structuri de sprijin a procurorilor europeni delegați în România, „alcătuită în prezent dintr-un număr total de 41 de posturi, din care 25 de posturi de ofițeri de poliție judiciară, 8 posturi de specialiști, 6 posturi de grefieri și 2 posturi de șoferi”.

„Acest număr de posturi este subdimensionat în raport cu volumul de activitate al Parchetului European și cu numărul de procurori europeni delegați în România. Posturile de ofițeri de poliție judiciară au fost ocupate încă de la operaționalizarea Parchetului European, în anul 2021, și au fost, treptat, alocate Birourilor EPPO din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara”, scrie Alina Gorghiu.

De asemenea, se precizează că, în prezent, Birourile din Cluj-Napoca și Timișoara au devenit complet funcționale, ca urmare a numirii noilor procurori europeni delegați, „ceea ce necesită, implicit, creșterea numărului de posturi de poliție judiciară care să susțină eficient activitatea acestora”. Astfel, Ministerul Justiției apreciază „că o echipă de investigație este alcătuită dintr-un procuror și minimum doi ofițeri de poliție judiciară, modelul fiind, de altfel, utilizat pe deplin și în cadrul direcțiilor specializate ale Ministerului Public, unde există echipe de investigații formate din procuror și trei ofițeri de poliție judiciară”.

Grefieri, pentru scanarea documentelor

Tot în nota de fundamentare este menționat faptul că „acest format este de natură a asigura viteza de reacție necesară desfășurării de anchete complexe, în care se urmărește, în paralel, atât stabilirea persoanelor responsabile, stabilirea traseului produselor infracționale, precum și recuperarea pagubelor produse prin infracțiuni. Procurorul este cel care coordonează cele două direcții investigative, stabilind totodată sarcini ofițerilor de poliție judiciară din echipa sa, pentru a realiza cele două obiective”.

Mai mult, Gorghiu notează că „cele 6 posturi de grefieri sunt ocupate la Birourile EPPO și se constată că există o încărcătură deosebită generată de specificul diferit al activității ce presupune permanent scanarea tuturor documentelor întocmite în vederea pregătirii încărcării în Sistemul Gestionare Electronică a cazurilor EPPO, alături de activitatea de grefă obișnuită, participarea la redactarea documentelor, audieri sau la pregătirea dosarelor pentru finalizare”. În acest context, „este necesară suplimentarea schemei de personal cu un număr de 4 grefieri, aceștia urmând a fi alocați la toate Birourile EPPO”.

Au mașini, dar nu au voie să angajeze șoferi

În documentul citat se mai face referire și la  faptul că, „în actuala structură de personal sunt prevăzute posture de specialiști, iar în contextul operaționalizării complete a noilor birouri, pentru a asigura această expertiză în domenii specifice tuturor procurorilor europeni delegați, mai este nevoie de suplimentarea posturilor de specialiști cu două posturi”.

Nu în ultimul rând, Alina Gorghiu precizează că „în prezent, sunt prevăzute două posturi de șofer, ambele fiind ocupate la București, iar dotarea structurilor de transport constă în cinci autospeciale, astfel încât este necesară suplimentarea cu trei posturi, pentru a fi alocate la autovehiculele aferente Birourilor EPPO din teritoriu”.

Impactul financiar calculat pentru această suplimentare de posturi ce urmează să fie alocate structurii de sprijin a EPPO în România ar duce bugetul structurii, în anul 2025, la 4.688.996 de lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×