Ana Maria Pătru nu îşi face procese de conştiinţă că a fost la chermeză cu pedeliştii şi cu preşedintele Traian Băsescu, spunând senin că era în timpul ei liber şi că oricum ea singură nu putea schimba rezultatul alegerilor. Jurnalul Naţional consideră însă că vicepreşedintele AEP a afectat imaginea instituţiei pe care o reprezintă şi îi cere demisia. Politicienii o acuză, la rândul lor, de lipsă de imparţialitate, iar pesediştii cred că demisia este singura soluţie.
În ediţia de joi, Jurnalul Naţional a dezvăluit că la şpriţul de la Pescăruş, unde şeful statului a sărbătorit împreună cu lideri şi eurocandidaţi ai PD-L victoria mezinei EBa, a participat şi Ana Maria Pătru, vicepreşedinte AEP şi membru BEC. Contactată atunci pentru a-i afla opinia, doamna Pătru a refuzat să stea de vorbă cu noi.Abia ieri, la Sala Palatului, acolo unde celor 33 de parlamentari le-au fost înmânate diplomele, am avut ocazia să discutăm cu domnia sa şi să-i smulgem câteva cuvinte. Solemnă şi oarecum importantă pe parcursul festivităţii, vicepreşedinta AEP a schiţat câteva zâmbete doar atunci când preşedintele Băsescu a ajuns în dreptul ei să ciocnească o cupă cu şampanie.
Între cei doi a avut loc un scurt schimb de replici - probabil de felicitare reciprocă-, după care doamna Pătru şi-a luat aceeaşi mină serioasă. La încheierea evenimentului am reuşit cu greu - căci domnia sa s-a simţit deranjată să mai repete nişte lucruri, pe motiv că "dăduse o dată declaraţie" - să-i adresăm câteva întrebări.
Pe picior de fugă, doamna Pătru ne-a mărturisit cu nonşalanţă şi oarecum iritată că duminică era în timpul ei liber şi a acuzat campania de presă dusă împotriva ei. "Nu sunteţi de vină dumneavoastră, ci persoanele care v-au instigat împotriva mea, care nu cunosc legea şi nici măcar nu fac un efort să o cunoască", a ripostat Pătru.
Deşi am întrebat-o dacă legea despre care vorbeşte dumneaei este una care să-i dea dreptul să bea cot la cot cu preşedintele ţării, ţinând cont de statutul său în cadrul BEC, oficialul AEP a refuzat să răspundă. Abordată şi de Mediafax, care i-a semnalat că BEC nu analizase încă toate contestaţiile când ea petrecea la restaurant, Pătru a replicat că, fiind "un simplu membru, cu un singur vot, nu schimbă cu nimic rezultatul alegerilor".
"Eu sunt convinsă că dumneavoastră ştiţi că nu am încălcat nici o prevedere legală, asta este o campanie de presă. În timpul meu liber decid singură ce fac, nu am încălcat nici o prevedere legală", a spus ea.
LEGE STRĂMBĂ, CONDUITĂ IMORALĂ
Susţinând că nu a greşit cu nimic, Pătru nu face altceva decât să se ascundă în spatele unei legi strâmbe, care prevede doar că în calitate de vicepreşedinte al AEP nu poate fi membru politic, iar ca membru al BEC este obligat la imparţialitate doar în îndeplinirea atribuţiilor ce-i revin.
"În îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii birourilor electorale exercită o funcţie ce implică autoritatea de stat. Exercitarea corectă şi imparţială a funcţiei de membru al biroului electoral este obligatorie", stabileşte legea, lăsându-i lui Pătru loc să se apere că la restaurant era în timpul său liber şi că atunci nu avea cum să influenţeze votul în favoarea PD-L.
Partenera de pahar a democrat-liberalilor nu ţine însă cont de faptul că a doua zi a mers la BEC şi, de parcă n-ar mai fi fost prietenă şi cunoştinţă a partidului lui Boc şi a şefului statului, şi-a intrat în atribuţii, făcând ceea ce prevede legea: să rezolve, alături de ceilalţi membri ai Biroului, contestaţiile şi cazurile de fraudă. Că a influenţat sau nu dosarele rămâne sub semnul întrebării, însă juriştii spun că legea nu o poate pedepsi pe membra BEC pentru că s-a afişat şi a petrecut cu membrii şi candidaţii unui partid.
"Din punct de vedere penal sau administrativ nu a încălcat legea. Moral însă a încălcat-o. A te afişa în plină activitate a BEC alături de membrii unui partid înseamnă că eşti omul acelui partid", ne-a declarat Florin Iordache, vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.
AFARĂ DE LA AEP
Pesediştii recunosc şi ei că Ana Maria Pătru nu poate fi sancţionată prin lege, dar îi cer demisia. "Este inadmibisibil ca în noaptea în care se numărau voturile şi se rezolvau contestaţiile ea să stea la masă cu preşedintele Traian Băsescu şi cu membri ai PD-L. Mergând la acea petrecere, ea a dovedit că este agent al PD-L în BEC, al doilea după cel de drept numit de partid. Pe de altă parte, prezenţa ei acolo pune un mare semn de întrebare în privinţa independenţei celor numiţi în astfel de funcţii.
PSD îi cere demisia doamnei Pătru din funcţia de vicepreşedinte al AEP", a precizat pentru Jurnalul Naţional purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, explicând că, în condiţiile în care şeful statului se declară partizan şi face campanie pentru partidul din care a făcut parte, nu-i de mirare că acelaşi lucru îl fac şi cei pe care el i-a numit în funcţii.
Liberalii cred că prezenţa Anei Maria Pătru la chermeza de la Pescăruşul constituie o dovadă a fraudei electorale.
"S-a întâmplat să avem o dovadă de fraudă electorală în sens simbolic, fără îndoială, în participarea doamnei Pătru, vicepreşedinte al AEP şi membru în BEC, la sindrofia pe care familia Băsescu împreună cu PD-L au organizat-o în seara alegerilor, în vreme ce această autoritate şi mai cu seamă BEC erau în misiune, doamna respectivă, fost vicepreşedinte al PD-L Vâlcea şi desemnată de Administraţia prezidenţială în AEP, a trebuit să se ocupe cu înregistrarea şi rezolvarea contestaţiilor, semnalărilor de eventuale fraude", a acuzat liderul PNL, Crin Antonescu.
El a arătat că prin "sindrofia" din Herăstrău "s-a depăşit orice limită a tupeului şi a nesimţirii", în văzul întregii lumi arătându-se "cum funcţionează instituţiile de arbitraj în ţara asta, cum funcţionează AEP, cine face şi desface în dispreţul legii, alegătorilor, presei, al cetăţeanului şi contribuabilului român".
Mama petrecăreţei AEP, mare şefă la protocol
În urmă cu doar trei-patru ani, numele Anei Maria Pătru (foto) nu spunea nimic. Acum, ea ia prânzul cu Elena Udrea şi cina cu Elena şi Traian Băsescu.
Relaţiile sale cu politicieni influenţi au ajutat-o să urce rapid treptele ierarhice fără prea mare efort. Cel care a promovat-o la Vâlcea, unde a deţinut funcţia de vicepreşedinte al filialei PD-L, este senatorul democrat-liberal Dorel Jurcan, iar la Bucureşti a ajuns vicepreşedinte AEP, numită de Preşedinţie, cu ajutorul Elenei Udrea. Gurile rele spun că Pătru şi Udrea sunt atât de bune prietene, încât au devenit partenere de afaceri în turism, cele două investind într-o pensiune la Obârşia Lotrului.
În plus, Pătru ar avea, împreună cu soţul, o firmă de reconversie profesională, însă declaraţia ei de interese nu spune nimic în acest sens. Cea de avere, postată pe site-ul AEP, este în schimb ceva mai consistentă şi arată că Pătru are un teren intravilan la Mangalia şi unul la Vlădeşti (Vâlcea), achiziţionate în 2007 şi 2008, un apartament în Râmnicu-Vâlcea şi o Dacia 1310. În ceea ce priveşte terenul de la Vlădeşti, deşi în acte apare ca proprietară a doar 500 de mp, localnicii spun că prin terţe persoane suprafaţa deţinută de actuala vicepreşedintă a AEC este mult mai mare.
Orice copil îşi ajută părinţii, aşa că Ana Maria a decis că e cazul să facă ceva bun şi pentru mama sa. De aceea, în martie 2009, mama, Maria Bercea, pensionară, fostă profesoară de Limba română la Şcoala Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea şi membru PD-L, a fost "unsă" şef la... RAAPPS Olăneşti.
Mai exact, director-coordonator al Sucursalei pentru Reprezentare şi Protocol Olăneşti. Doamna Bercea le-a luat astfel faţa altor pedelişti din Vâlcea şi a urcat pe cel mai înalt scaun al instituţiei ce are în portofoliu vile de vacanţă, terenuri şi alte facilităţi de cazare, masă şi agrement din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Sibiu, Timiş şi Vâlcea.
Tot în parohia Mariei Bercea este şi fosta vilă a lui Nicolae Ceauşescu de la Olăneşti, loc preferat de Traian Băsescu atunci când vine în zonă. Şi pentru ca toată familia să fie mulţumită, fratele Anei Maria Pătru, Bercea Sorin Cristian, a fost "promovat" şi el, fiind angajat ca referent la AEP filiala Sud Oltenia.
Gabi Golea