x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ce mai vinde Ministerul Justiției. ANABI face concurență serioasă samsarilor de mașini

Ce mai vinde Ministerul Justiției. ANABI face concurență serioasă samsarilor de mașini

de Adrian Stoica    |    22 Noi 2023   •   09:00
Ce mai vinde Ministerul Justiției. ANABI face concurență serioasă samsarilor de mașini

Cei care doresc achiziționarea unei mașini la mâna a doua nu trebuie să ocolească oferta Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) care funcționează în subordinea Ministerului Justiției. Este una foarte bogată și zeci de mașini așteaptă să-și găsească un nou proprietar.

Cu puțin noroc, doritorii pot să-și găsească și o locuință la un preț mai bun, electrocasnice și chiar bijuterii. Toate acestea provin din confiscările dispuse de instanțe în cadrul unor procese și ele sunt scoase la vânzare prin licitații online pentru acoperirea pagubelor provocate de cei condamnați. La sfârșitul primului semestru al anului,  sumele de bani indisponibilizate în proceduri judiciare penale și aflate în contul unic ANABI erau echivalentul a 368,52 milioane de lei (circa 74,31 milioane de euro).

ANABI va scoate la licitație în perioada următoare mai multe autoturisme la prețuri mai mici decât cele de pe piață. De exemplu, pe 18 ianuarie va fi scos la licitație un autovehicul marca Cadillac BLS. Fabricat în 2008 și cu 207.000 km la bord, mașina este pusă la vânzare cu un preț de 3.500 de euro. Mașina se prezintă în stare bună, în urma inspecției fizice inspectorii Registrului Auto Român constatând că autoturismul este funcțional, în parametri normali și prezintă urme de uzură corespunzătoare unei utilizări normale. Prețul de vânzare este unul bun comparativ cu prețurile afișate de site-urile de vânzări auto, unde o astfel de mașină este cu circa 1.000 de euro mai scumpă. Pe lista de vânzări se mai găsește, de exemplu, și un autovehicul marca Porsche Cayenne al cărui preț de licitație pleacă de la 5.000 de euro. Chiar dacă are peste 300.000 km la bord, inspecția fizică a arătat că ea funcționează în parametri normali. Pentru comparație, pe o mașină similară, dar cu puțin peste 200.000 km la bord, pe site-urile auto se cere circa 35.000 de euro. Pe listă mai figurează și un  Cadillac Escalade. ANABI încearcă de mai mult timp să-l vândă, dar în ciuda reducerii succesive a prețului nu a găsit un doritor. La ultima licitație organizată luna trecută, prețul de vânzare a fost stabilit la 29.450 euro. Fabricat în 2015, cu o capacitate cilindrică de 6.162 centimetri cubi și cu un rulaj de numai 122.000 km, bolidul este adevărată bijuterie pe patru roți. Prețul de licitație este cu mult mai mic decât ce se cere pe piață, unde o astfel de mașină și cu un kilometraj similar sare de 70.000 de euro. 

 

Vrei un TIR? Încearcă la ANABI

Chiar și un TIR se numără pe lista de produse scoase la vânzare de ANABI. Este vorba despre un TIR Mercedes Benz, model Actros, cu numai 51 km la bord. Pentru această mașină ANABI a cerut la ultima licitație un preț de 104.220 euro, fără TVA, dar doritorii nu au apărut. Pe site-urile de vânzări nu există astfel de TIR-uri cu un kilometraj așa mic, cele mai multe având sute de mii de kilometri la bord, multe apropiindu-se de un milion de kilometri sau chiar depășind această bornă. Prețurile cerute pentru ele acoperă o plajă largă, pornind de la 15-17.000 de euro și până la 25 - 30.000 de euro,  ceea ce face ca oferta ANABI să fie una foarte atractivă pentru cei cu afaceri în domeniul transporturilor. În aceste condiții, lipsa mușteriilor la prima licitație poate fi pusă mai degrabă pe dorința celor interesați să împingă prețul de vânzare mai jos.

Cele mai multe oferte vizează vânzarea de terenuri, atât intravilan, cât și extravilan. Între acestea se disting pădurile, ANABI având preluate suprafețe foarte mari. Cea mai mare suprafață de pădure confiscată și ajunsă la ANABI este de un milion de metri pătrați (100 de hectare) în comuna Nucșoara, județul Argeș, dar nu a fost încă scoasă la licitație. 

 

Agenția a intrat pe piața criptomonedelor

Din dispoziția procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Ploiești, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a preluat în urmă cu circa două săptămâni în administrare 22.000.000 de monede Humans.ai (HEART), o criptomonedă românească, cu valoarea estimată, la acest moment, la aproximativ 300.000 euro. Fondurile au fost anterior poprite de organele de urmărire penală, în timpul perioadei de vesting, fiind transferate, cu suportul tehnic al dezvoltatorului criptomonedei, din portofelul acestei entităţi către portofelul ANABI. Vesting înseamnă perioada de blocare a monedelor cumpărate în faze anterioare unei listări publice, pe o perioadă de timp, cu eliberare graduală, în tranşe. Rolul e acela de a preveni la listare operațiunile de dumping (vânzare masivă). În această cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune, evaziune fiscală și deținere de droguri de risc pentru consum propriu fără drept. Pe întreaga durată a procesului penal, cu acordul sau la cererea proprietarilor ori cu încuviințarea instanței, ANABI poate valorifica bunurile mobile indisponibilizate, prin licitaţii publice online. 

 

×
Subiecte în articol: anabi concurenta samsari masini