x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ancheta - Greva foamei pentru "doi s’un sfert"

Ancheta - Greva foamei pentru "doi s’un sfert"

de Filip Tudorachi    |    19 Aug 2005   •   00:00
Ancheta - Greva foamei pentru "doi s’un sfert"

O afacere judiciara tenebroasa, cu terminatii in zona serviciilor secrete. Fostul politist Dan Jimborean dezvaluie cum a dat pe mana Politiei italiene o retea de traficanti.

Un "banal" caz de trafic de persoane instrumentat la Bistrita scoate la lumina izmenele murdare ale unor servicii secrete. Un clujean, fost subofiter de Politie, pretinde ca seful de la Bistrita al Directiei de Protectie Interna a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) celebra unitate "doi s’un sfert", condusa de generalul Virgil Ardelean, l-a bagat dupa gratii pentru a se razbuna. Povestea, verificata de reporterii nostri, se contureaza ca fiind reala.

Fostul subofiter de politie Dan Jimborean a fost arestat la inceputul lunii iulie pentru 30 de zile si, recent, mandatul sau a fost prelungit. Acesta este acuzat ca ar fi racolat si transportat in Italia doi minori pentru a fi plasati intr-o retea de hoti. Acum doua zile Jimborean a declarat greva foamei pretextand ca arestarea sa este o inscenare. Un procuror i-a luat o declaratie in care ex-politistul isi explica gestul. Informatiile furnizate de acesta sunt extrem de interesante si, vorba "serviciilor", se leaga. Firele duc spre Zaharie Cotoc, seful Directiei de Protectie Interna a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) cunoscuta sub numele de "doi si-un sfert".

PERSONAJUL. Jimboreanu a fost aparent un simplu subofiter de paza si ordine la Cluj trecut in rezerva acum cativa ani. Dupa plecarea sa din sistem, Jimboreanu a revenit la Bistrita, localitatea de bastina. Aici a devenit sofer ocupandu-se cu transportul de persoane in special spre Italia. Masinile pe care le folosea fostul politist erau inchiriate de la omul de afaceri local Adrian Sas. Totul a mers uns pana ce una din masinile inchiriate de Jimborean a fost furata. Ex-politistul pretinde ca Sas l-a contactat si i-a cerut sa-i plateasca o suma de bani pentru "neglijenta". Acesta a refuzat si in scena a intrat nimeni altul decat ofiterul Zaharie Cotoc. Jimborean il cunostea pe Cotoc prin intermediul aceluiasi Sas. In discutiile purtate intre cei doi, Jimborean a fost atentionat ca daca nu plateste suma de bani va avea probleme. Total intamplator acum mai bine de o luna Jimborean este chemat la Bistrita pentru a da o declaratie. Acuzatia: trafic de minori.

SUB ANCHETA. Avocatul lui Jimborean, Calin Pustai ne-a declarat ca a intrat la banuieli inca din momentul in care clientul sau a fost citat la Parchetul Judecatoriei Bistrita, fara a se preciza de ce si in ce calitate. In realitate, Jimborean era cercetat de Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorism a Parchetului Tribunalului Bistrita, de procurorul Ioan Lumperdean, cunostinta aceluiasi Zaharie Cotoc. Desi, conform Codului de Procedura Penala, daca o infractiune se savarseste pe raza mai multor curti de apel, dosarul trebuie trimis la Bucuresti, procurorul Lumperdean tine cu dintii de dosar. Contactat telefonic, acesta a declarat ca s-a "autoanalizat" si a ajuns la concluzia ca poate instrumenta dosarul de Bistrita.

LEGATURI INTERESANTE. Jimborean declara ca a aflat de relatia dintre procuror si seful "doi s’un sfert" tocmai din discutiile avute in cercul afaceristului Sas. Cotoc alaturi de un fost ofiter de politie, Mihai Belei, sef la "pasapoarte", actual lider PRM Bistrita si candidat la primaria orasului au fost nasii de cununie ai lui Sas. Relatiile dintre cei trei dateaza dinainte de ’89. Sas a controlat doua societati comerciale SC Romana SRL si SC Vanos SRL, ultima fiind inchisa dupa ce s-au facut recuperari de TVA pe scriptele ei. Contabilitatea firmelor lui Sas a fost tinuta, spune Jimborean, de un inspector din cadrul Finantelor bistritene, pe nume Cosma, a carui fata, Simona, este casatorita cu fiul generalului de Politie Nicolae Berechet. Alte afaceri profitabile facute de Sas au fost cu artificii cumparate de la Suceava, afacere avizata de Politia Bistrita. Tot Sas a fost "intrebat de sanatate" de ofiterii de la Crima Organizata Bistrita pentru implicarea sa intr-o combinatie cu lire italiene false. Afacerea s-a stins de la sine. Afaceristul a manipulat o serie de terenuri obtinute de la Agentia Domeniului Statului, printre care si o livada in aproprierea localitatii bistritene Viisoara.

Partea interesanta a marturisirilor lui Jimborean a survenit in timpul audierilor. Acesta sustine ca i-a luat pe cei doi minori in masina sa si i-a dus in Italia deoarece aici trebuiau sa fie preluati de parintii acestora. La fata locului, cei doi minori au fost asteptati de altcineva. Jimborean a contactat autoritatile italiene, mai exact Squadra Mobile, si a indicat politistilor italieni unde se afla minorii. Deci, asa-zisul traficant a colaborat cu politistii italieni. In tara, presupusa sa infractiune a fost "descoperita" dupa luni intregi. Si cine putea conduce mai bine munca de informare in acest caz decat serviciul de informatii condus de Zaharie Cotoc, pentru ca directia de informatii a MAI are si atributii pe linia de crima organizata.

Cotoc s-a scapat initial si a recunoscut ca s-a ocupat de caz, dupa care ne-a trimis sa vorbim cu procurorul Lumperdean. Oricum, oficial, Cotoc nu are nici o legatura cu cazul deoarece informatia este strict clasificata. Interesant este ca recuperarea minorilor a fost condusa de inspectorul italian Mario Puzzu si s-a soldat cu un succes pentru autoritatile italiene. Fireste, se pune intrebarea de unde il stia Jimborean pe inspectorul italian. Surse din comunitatea de informatii clujene vehiculeaza informatia cum ca acesta este agent sau colaborator acoperit al SRI. Jimborean se afla in legatura directa cu Gelu Olteanu, ofiter de legatura la Roma, de origine din Cluj.

Contactat telefonic, seful "doi s’un sfert" Bistrita, Zaharia Cotoc, s-a aratat surprins de informatie. Chiar daca ar fi asa, regulile interne ale SRI spun ca Jimborean nu poate fi deconspirat. Ramane o singura intrebare: cine a avut de castigat de pe urma scoaterii pe tusa a lui Jimborean? Un alt amanunt ce tine de procedura serviciului de crima organizata spune ca o retea trebuie deconspirata in intregime, cu legaturile ei externe, beneficiarii finali ai traficului. In acest caz s-a preferat sa se rupa reteaua si sa cada "acarul" Jimborean. Numai ca "acarul" a inceput sa vorbeasca.

CARE-I PROBLEMA?
Zaharia Cotoc, seful "doi si-un sfert" Bistrita, a recunoscut ca este amic cu omul de afaceri Adrian Sas, dar nu vede nici o problema in contextul cazului Jimborean. Cotoc isi recunoaste si alte legaturi interesante, cu fostul sef al pasapoartelor Bistrita, Mihai Belei si cu fostul deputat PRM de Bistrita Ioan Sonea, pe care il stie de cand acesta era profesor. Cotoc a declarat ca nu vrea sa ofere detalii despre caz indicandu-ne sa vorbim cu Virgil Ardelean la Bucuresti. Cert este ca ofiterul este la curent cu faptul ca Jimborean a inchiriat o masina de la Sas, recunoaste ca-l cunoaste pe Jimborean de mai multa vreme dar il considera mitoman si ca foloseste anumite chestii si informatii preluate din ziare. Cotoc crede ca Jimborean este un tip cu imaginatie foarte bogata si ca povestea sa este cusuta cu ata alba, mai mult toate informatiile sunt absurde.
×
Subiecte în articol: special bistriţa sfert jimborean cotoc