"In data de 14 iulie 2010, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucureati a fost sesizat cu privire la faptul ca numita Mircea Magdalena (cunoscuta publicului drept Madalina Manole) a fost gasita decedata in locuinta sa din orasul Otopeni, str. Grivita.
La adresa mentionata s-a deplasat un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, care a efectuat cercetarea la fata locului impreuna cu lucratori de politie judiciara din cadrul IPJ Ilfov - Serviciul Investigatii Criminale. In urma primelor cercetari efectuate au rezultat indicii ca persoana in cauza a ingerat in mod voluntar o substanta toxica, justificandu-si gestul printr-un mesaj tip SMS. In cauza s-a dispus efectuarea unei autopsii medico-legale si a unor examene toxicologice, care urmeaza sa stabileasca in mod cert cauza si mecanismul mortii. In prezent sunt audiate mai multe persoane cu privire la aspectele relevante ale cauzei".
Comunicatul difuzat de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti in urma cu un an avea sa deschida calea unui fluviu de articole si dezbateri tv pe marginea informatiilor furnizate de organele judiciare. Ipotezele au fost rand pe rand desfiintate de anchetatori.
Raportul de autopsie medico-legala a relevat ca moartea artistei a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute consecutiva intoxicatiei cu carbofuran. Calea de patrundere a toxicului a fost digestiva (orala). La autopsie s-a constatat o leziune traumatica (plaga contuza parietala stanga cu infiltrat sanguin epicranian subiacent) care s-a putut produce cel mai probabil prin lovire de plan dur in cadrul starii de rau care a premers decesului, nu are legatura cu mecanismul de producere al mortii si pentru care sus-numita ar fi necesitat opt-noua zile de ingrijiri medicale pentru vindecare in caz de supravietuire.
Madalina Manole a inghitit in mod voluntar 400 de mililitri de Furadan (denumire comerciala a substantei carbofuran), un pesticid atat de puternic incat ingerarea unui singur mililitru poate provoca decesul unui om. Furadanul a fost procurat, la cererea Madalinei, de catre Berta Slav - o admiratoare si prietena a acesteia - , de la Cristian Urziceanu, un barbat care s-ar ocupa cu comercializarea ilegala a unor astfel de produse.
In septembrie 2010, sotul Madalinei, Petru Mircea, a facut publica o scrisoare de adio redactata olograf de artista, scrisoare pe care ar fi gasit-o intr-o noptiera, printre alte hartii. "Sunt o neputincioasa, o nevrednica, o complexata, am un milion de defecte si astea ma fac sa ma gandesc ca trebuie sa opresc aici viata mea! Nimeni altcineva nu e vinovat de starea mea, doar eu. Voi toti ma iubiti. Mi-ati aratat lucrul asta mereu, tot timpul. Si totusi eu gandesc ca trebuie sa ma opresc aici cu viata. Asa gandesc eu, asa trebuie", isi justifica Madalina dorinta de a incheia socotelile cu viata.
La 19 ianuarie 2011, prin Rezolutia nr. 2675/P/2010, procurorii au dat aviz de neincepere a urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de omor in cazul mortii Madalinei Manole, "intrucat decesul numitei Mircea Magdalena Anca nu a fost consecinta vreunei fapte prevazute de legea penala". Parintii artistei au contestat aceasta decizie la Tribunalul Bucuresti, iar la 27 iunie 2011 judecatoarea Manuela Mladin a admis cererea de redeschidere anchetei privind decesul artistei. Printre altele, judecatoarea arata, in motivarea deciziei, ca procurorul de caz s-a axat exclusiv in cercetare pe fapta de omor si nu a verificat temeinic sustinerile parintilor Ion si Eugenia Manole, potrivit carora fiica lor ar fi fost impinsa sa se sinucida.