SPECIAL/DEZVALUIRI
Un grup de afaceristi italieni a pus ochii pe Aeroportul Timisoara. Invartelile negustoresti ale italienilor fac obiectul unor investigatii ale Parchetului Anticoruptie, ale Fiscului, dar si ale serviciilor de informatii de la Bucuresti si de la Roma. In ultimii ani, afacerile firmelor patronate de Danilo Vettore au beneficiat de sprijin politic si de protectia unor ofiteri SRI.
Aeroportul Timisoara, provoaca migrene SRI
Intr-un articol publicat la 10 ianuarie in revista londoneza de limba italiana Press Tribune, Danilo Vettore, cel mai potent om de afaceri din Banat, in calitate de reprezentant al grupului Industrie Maurizio Peruzzo, lauda colaborarea de succes dintre firmele holding-ului si autoritatile timisene. Serviciile secrete sunt insa de parere ca, in cazul investitorului italian, nu se poate vorbi neaparat de "succes", ci, mai degraba, de unele "relatii de amicitie" in sferele fostei si actualei Puteri...
TIBERIU KISS
AEROPORTUL TIMISOARA. Daca ar fi dupa unii investitori, controlul antitero ar trebui facut de agenti particulari, eventual de italieni
|
PROBLEME FINANCIARE. Delegatul IMP pentru Romania nu spune nimic nici despre faptul ca, in ciuda aparentelor, "cea mai serioasa entitate din judetul Timis" trece printr-o grava criza financiara. Chiar daca lucrarile cu bani de la buget curg la fel ca-n prima zi, conform rapoartelor de audit, Euroconstruct Timisoara si-a dublat pierderile in anul 2004. Astfel, in primele luni ale anului trecut, societatea de constructii a acumulat pierderi de 39,4 miliarde de lei, de doua ori mai mari decat cele raportate in aceeasi perioada din 2003, adica 17,1 miliarde de lei. Cert e ca, in septembrie 2004, Euroconstruct avea datorii de 174,1 miliarde de lei. Totodata, raportul de audit mai precizeaza ca pana la sfarsitul anului in curs, firma timisoreana de constructii trebuie sa stranga bine de tot cureaua, astfel incat, pana in iarna, sa fie capabila sa achite o datorie totala de 230,6 miliarde de lei. 81,2% din capitalul social al Euroconstruct sunt detinute de Interfinancial, o alta societate luxemburgheza.
Citește pe Antena3.ro
NASUL. Danilo Vettore se lauda cu potenta sa financiara
|
AFARA CU SECURISTII! Afacerea a cazut in ultimul moment, din pricina unui raport al SRI care a ajuns direct pe masa ministrului Miron Mitrea. Si totusi, partea cea mai interesanta a acestei afaceri reiese dintr-un proces verbal de sedinta, incheiat cu ocazia prezentarii "planului de afaceri" propus de reprezentantii firmei Save. Iata ce rezulta din stenograma discutiilor, purtate intre angajatii AIT si un oarecare Pasqualini, reprezentant omnipotential al societatii italiene: "Dle Pasqualini, la ora actuala, in Romania, prin hotarare de guvern, serviciul AT/AD (n.n. - antitero) este asigurat de SRI, care are propria dotare si propriul personal. Se va prelua acest serviciu? Nu. S-au gandit (n.n. -cei de la Save) la asigurarea propriilor dotari si la pregatirea propriului personal". Cu alte cuvinte, pentru cei de la Save, prioritatea numarul 1 era sa renunte la paza militara de pe aeroport si sa-si aduca propria "firma de paza si ordine", ceea ce inseamna ca ar fi avut controlul asupra intrarilor si iesirilor din tara a unei anumite categorii de cetateni italieni, veniti in Timisoara pentru orice altceva decat pentru afaceri.
SUB LUPA... La ora actuala, serviciile de informatii verifica modul in care un numar de 19 functionari publici banateni, care 7 de top, au reusit sa beneficieze de preturi absolut liberale pentru "betoanele" furnizate de Euroconstruct, in vederea ridicarii unor vile, case de vacanta sau terenuri de tenis. Sau maniera in care o parte din prestatiile firmei Euroconstruct catre un numar de trei functionari publici ar fi fost achitate de alte doua firme, tot cu capital integral italian. Evident, foile de parcurs ale betonierelor grupului IMP vor lamuri exact cine a platit marfa si la ce adresa a fost livrata! In fine, ultimele doua dileme ale anchetatorilor sunt mari: cat de apropiat a fost Danilo Vettore de Diana Blefari, nepoata fostei ambasadoare a Italiei la Bucuresti, arestata anul trecut sub acuzatia de apartenenta la "Brigazile Rosii" si ce legatura are delegatul IMP cu noul proiect Interport din Cluj-Napoca, asociere in care a intrat o alta firma italiana - Cofima - implicata in mega-scandalul "Sme".
AVERTISMENT
|
"Obiectul: vizita unei delegatii din Timisoara/Romania, octombrie 1999, organizata sub acoperirea Asociatiei Industriasilor din Trevizo, pentru a stabili si coordona finantarea campaniei electorale pe 2000 a partidului X. Consortiul care va finanta aceasta campanie s-a stabilit a fi format din doua mari grupuri financiare care activeaza pe raza regiunii Timis, grupul Y si Z. La finalul vizitei in Italia, reprezentantilor partidului X li s-a promis o finantare de 3 milioane de marci germane. S-a stabilit totodata sa fie sprijinita intrarea pe piata medicamentelor din Romania a unei firme care se ocupa cu distribuirea produselor farmaceutice." ("Comunicare confidentiala" a Serviciului Secret Intern Italian)
|
PANICA
|
"Raportul nostru privind privatizarea AIT cu italienii de la Save a ajuns la ministrul Mitrea. S-a enervat cand si-a dat seama ca cineva a incercat sa-l traga in piept. A trimis nota la Timisoara prin dna Hildegard Puwak, care a pus-o pe masa presedintelui de atunci al CJT, pesedistul Dan Ioan Sipos. Dupa ce a citit materialul, Sipos l-a chemat urgent la birou pe seful SRI Timis, col. Ioan Calin. L-a intrebat cum de a fost posibil ca acel material sa ajunga la Bucuresti peste capul lui. Asa se explica faptul ca, in urma acestei actiuni, col. Calin a dat pentru doi ofiteri de informatii calificative nesatisfacatoare. Imediat dupa, seful SRI Timis a fost trecut in rezerva, fiind demonstrate relatiile lui cu "clinica" PSD Timis si implicit cu italianul Danilo Vettore". (Ofiter SRI Timis)
|
ANCHETA
|
"Avem in lucru, de circa un an, o investigatie ampla asupra comunitatii de italieni din vestul Romaniei, cercetari pe care le facem in comun cu colegii nostri din Italia. Multi dintre ei vin in Romania sub diverse motive, deschid o firma care nu produce mai nimic, dar ei achizitioneaza continuu imobile si terenuri. Pentru noi, aceste aspecte sunt oarecum noi, insa pentru procurorii si carabinierii italieni, acestea sunt, oarecum, la ordinea zilei." (Procuror, Parchetul Timis)
|