Printre firmele care au incasat zeci de miliarde de lei din proiectari de diguri in zonele afectate de inundatii se afla si cea a fostului ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie.
|
|
PRAPAD. Reamenajate prost, principalele baraje de pe raurile din vestul tarii nu au putut face fata calamitatilor
|
ANCHETE. In urma cu doua zile, un deputat PSD facea opozitie cerand Guvernului sa ancheteze modul in care a fost gestionata problema inundatiilor. Nimic rau in asta, numai ca s-ar putea ca Guvernul sa il ia in serios si sa ancheteze modul in care s-au facut unele lucrari, in ultimii patru ani, de catre firme precum cea a familiei fostului ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie (SC AQUAPROIECT SA si SC APA PROIECT SRL) si a prietenului sau, Marian Sterian, (SC APASCO SA). Astfel, ar putea iesi la iveala nu numai faptul ca s-au impartit sute de miliarde de lei acestor firme pentru diferite proiecte si investitii de consolidare sau reamenajare a unor diguri, dar s-ar putea constata si faptul ca unele dintre ele au fost facute de mantuiala. O parte din aceste aspecte au fost semnalate de Jurnalul National, Ministerul Mediului si Gospodariri Apelor sesizandu-se si declansand o ampla verificare a modului in care s-au atribuit aceste contracte. Poate ca in paralel autoritatile vor verifica si modul in care s-au efectuat aceste lucrari, pe banii contribuabililor.
"LUCRARI". Centralizatorul proiectelor pentru obiectivele de investitii pentru perioada 2000-2004 arata ca firma SC AQUAPROIECT SA, apartinand familiei fostului ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie, a obtinut lucrari de proiectare de zeci de miliarde de lei, chiar in zonele grav afectate de inundatii. Exemple: pentru "punerea in siguranta a barajului Taria pentru alimentarea cu apa a localitatii Bozovici", SC AQUA PROIECT SA a obtinut, prin licitatie, 675 de milioane de lei in 2002 si 145 de milioane de lei in 2003. Localitatea Bozovici este una dintre cele 58 afectate din judetul Caras-Severin. Pentru judetul Timis, un exemplu bun ar fi cazul localitatii Curtea, unde aceeasi firma a obtinut, in perioada 2000-2004, aproximativ 6,5 miliarde de lei pentru proiecte de "amenajare rau Bega si afluentii in zona de lunca". Evident, localitatea Curtea este in momentul de fata grav afectata de inundatii. Interesant este faptul ca cele doua firme actionau de multe ori intr-o armonie desavarsita. Astfel, SC AQUAPROIECT SA proiecta lucrari pe care SC APASCO SA Maneciu le executa. Este cazul aceleiasi comune Curtea, unde firma fostului ministru Aurel Constantin Ilie a incasat 6,5 miliarde din proiectari, in timp ce firma prietenului sau, Marian Sterian, a obtinut in jur de 100 de miliarde de lei in urma executarii lucrarii. Exemple de genul acesta pot fi gasite si in judetul Caras-Severin, de asemenea grav afectat de inundatii, dar in care cele doua firme au obtinut sume importante pentru astfel de "lucrari". Dar cele doua firme nu sunt singurele artizane ale unor astfel de lucrari. Directorul general adjunct al Administratiei Nationale Apele Romane, Ovidiu Gabor, arata cu degetul si spre alte firme, cum ar fi SC SOCOT SA sau SC REPCON SA, societati care de asemenea au executat lucrari in zona grav afectata de inundatii, obtinand contracte de sute de miliarde de lei. Un exemplu elocvent este cel al societatii SC REPCON SA, care, pentru amenajarea raului Timis a obtinut, in perioada 2001-2003, peste 100 de miliarde de lei pentru lucrari de executie in zona grav afectata azi, Lugojel-Jena. Proiectarea acestei lucrari apartine tot SC AQUAPROIECT SA, pentru care a obtinut aproape 4,5 miliarde de lei.
SALVARE EUROPEANA. Pusi fata-n fata cu razvratirea naturii, specialistii autohtoni din domeniul amenajarii apelor au gasit solutia salvatoare pentru criza calamitatilor din vestul tarii. Noi credite de la institutiile de creditare europene. Potrivit directorului general al Administratiei Apele Romane, Aurel Pana, chiar in aceste zile se asteapta semnarea si avizarea unui credit in valoare de 60 de milioane de euro, bani ce vor veni de la Banca Europeana de Investitii (BEI). "O data ce vom intra in posesia creditarii vom aloca aceste fonduri pentru reparatiile digurilor, care au cedat in aceste zile in urma inundatiilor din zona de vest a tarii", ne-a precizat Aurel Pana. In legatura cu calitatea lucrarilor de amenajare care au fost efectuate in zona afectata de ape in ultimii ani, directorul adjunct al Autoritatii, Ovidiu Gabor, ne-a precizat ca, in marea lor parte, digurile care au fost construite in perioada anilor â60-â70 au cedat. "Exista totusi si zone intretinute de curand, cum ar fi una dintre cele doua brese create pe cursul raului Timis, pe zona localitatilor Rudna-Crai Nou. Aici, ultimele lucrari au fost finalizate chiar anul trecut, numai ca, din pacate, din calcule a reiesit ca aproximativ 30% din volumul de ape din acest rau a afectat zona, astfel ajungandu-se ca nivelul apelor sa atinga un metru si jumatate peste nivelul digurilor", ne-a precizat Gabor.
BANII ADUC PRIETENIA...
|
Jurnalul National a aratat ca, la capitolul proiecte, campioana a contractelor a fost, in timpul guvernarii PSD, firma fostului ministru Aurel Constantin Ilie, SC AQUAPROIECT SA. Numai in perioada 2003-2004 aceasta firma a obtinut contracte de 166 de miliarde de lei, multe dintre acestea fiindu-i atribuite prin incredintare directa. Firma prietena a ministrului, SC APASCO SA Maneciu, a avut in 2003 contracte de 198 de miliarde de lei, iar in 2004 de 175 de miliarde de lei, in total fiind vorba de 373 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, unii proiecteaza si altii executa. Probabil asa s-a intamplat si cu proiectul complexului arhitectural din Maneciu al familiei Ilie, care a fost executat cu ajutorul prietenului Marian Sterian.
|
|
CHELTUIALA
"O data ce vom intra in posesia creditarii, vom aloca fonduri pentru reparatiile digurilor, care au cedat in aceste zile in urma inundatiilor din zona de vest a tarii" Aurel Pana director general al Administratiei Nationale Apele Romane
Citește pe Antena3.ro PAGUBE "Exista totusi si zone intretinute de curand, cum ar fi una dintre cele doua brese create pe cursul raului Timis, pe zona localitatilor Rudna-Crai Nou. Aici, ultimele lucrari au fost finalizate chiar anul trecut, numai ca, din pacate, din calcule a reiesit ca aproximativ 30% din volumul de ape din acest rau a afectat zona, astfel ajungandu-se ca nivelul apelor sa atinga un metru si jumatate peste nivelul digurilor" Ovidiu Gabor director general adjunct al Administratiei Nationale Apele Romane |