x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ţeapă la stat dată cu ajutorul milionarilor lu' Blejnar

Ţeapă la stat dată cu ajutorul milionarilor lu' Blejnar

de Petru Zoltan    |    24 Iul 2012   •   18:58
Ţeapă la stat dată cu ajutorul milionarilor lu' Blejnar

Nici nu s-a stins bine scandalul in care Sorin Blejnar, fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a fost acuzat intr-un dosar de evaziune fiscala de 15 milioane de euro, ca la suprafata a iesit un nou caz in care subordonatii sai erau pe mana cu evazionistii. Frauda se ridica la aproape 100 de milioane de euro. Astfel, rambursarile ilegale de TVA a ajuns la stadiul de sport national. Cei mai mari tepari ai statului au ajuns sa fie tocmai functionarii publici care ar trebui sa administreze banu' public. Politicieni, inspectori ANAF, comisari de la Garda Financiara impreuna cu interlopii sau diversi afaceristi controversati si-au dat mana pentru a prejudicia bugetul de stat, in conditiile in care Romania a fost nevoita sa introduca masuri dure de austeritate impotriva propriilor cetateni. Singura necunoscuta in acest caz este modul prin care statul va recupera paguba. Ieri dimineata, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), impreuna cu ofiterii de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate sI Politia de Frontiera au luat la perchezitionat 256 de locuinte din 11 judete, pentru a gasi dovezi impotriva unui grup organizat care a prejudiciat statul in ultimii doi ani cu aproape 100 de milioane de euro, prin rambursari ilegale de TVA. Potrivit anchetatorilor, evazionistii se ocupau de tranzactii intracomunitare cu zahar in care erau implicate firmele Lemarco SA Bucuresti reprezentata de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucuresti reprezentata de Sorin Stuparu, Novicio Food & Beverage SRL Ilfov reprezentata de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu- reprezentata de Sorin Adrian Gazdac si Livia Ioana Gazdac. Ultimii doi sunt ginerele si fiica senatorului de Giurgiu Cezar Magureanu, care va fi cercetat separat datorita functiei. De asemenea, afacerile din Giurgiu erau "protejate' de celebrul interlop Octavian Grecu, zis "Butoane'. Clanul "Butoane' a fost implicat in uciderea sportivului american Chauncey Hardy. Atunci au iesit la iveala legaturile dintre senatorul Magureanu si Butoane. Magureanu a precizat ca nu s-a implicat in afacerile ginerelui sau. "El a facut afaceri legale, dar poate nu a avut posibilitatea sa mai plateasca unele lucruri, ca sunt vremuri tulburi. Eu nu stiu lucrurile acestea, nu am informatii", a mai spus Magureanu, citat de Mediafax.

Milionarii lu' Blejnar
Protectia si facilitarea accesului la banii statului a fost oferita de Nicusor Dragan, directorul general adjunct din cadrul ANAF, Dan Stroe, seful pe achitii la ANAF, comisarul Nadia Pacala de la structura centrala a Garzii Financiare, Elena Madalina Naipeanu de la Directia Generala a Finantelor Publice. Pe plan local, gruparea era pastorita de George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zabava, Stelian Sebe, Mihaita Penciu, toti comisari in cadrul Garzii Financiare. Potrivit declaratiei de avere Nicusor Dragan impreuna cu sotia sa au facut avere din mai multe tranzactii imobiliare. In prezent mai detin trei terenuri in Bucuresti, Prahova sI Ilfov, plus doua apartamente in Bucuresti. In conturile lui Dragan se mai afla in jur de 1,2 milioane euro. La randul sau, seful de la achizitii ANAF, Dan Stroe are o avere de invidiat. In 2011 si-a cumparat doua terenuri sI doua case, ceasuri de aproximativ 60.000 de euro, bijuterii de 50.000 de euro, tablouri de 110.000 euro. In urma divortului din 2010, a ramas fara un teren si vila evaluate la 700.000 de euro. Personal mai administreaza o suma de 1,15 milioane euro. Ca sa mai ruleze din punguta cu galbei a imprumutat societatea Wellnes Plus Srl cu doar 11,5 milioane de lei, adica putin peste 2,5 milioane de euro. Totodata, mai detine actiuni in valoare de 2.112.390 de lei la firma Hifu Terramed Conformal Srl. El mai apare ca asociat in alte cinci firme.

Butoane, girantul
Clanul Butoane din Giurgiu este condus de Octavian Grecu, zis "Butoane". Pananu de mult isi vedea linistit de afacerile pe care le coordona cu mana de fier in tara si peste hotare. O parte curate, altele mai putin curate, de pe urma carora traiesc o buna parte din girugiuveni. Succesul in afaceri a fost afisat in tot orasul prin construirea unor vile ultramoderne evaluate la sute de mii de euro, bolizi de lux care alearga prin Giurgiu, dar si petrecerile cu manelisti, unde invitatii aruncau cu sutele de euro ca si cu hartia igienica in toaleta. La o astfel de petrecere a participat si senatorul Cezar Magureanu, in calitate de ales al comunitatii, zice el. Cu greu a recunoscut ca il cunoaste destul de bine pe Octavian Grecu, liderul interlopilor din Giurgiu, inca din copilarie. Insa, ce nu a vrut sa zica este faptul ca sotul fiicei sale, un tarnavean, a apelat la ajutorul interlopilor. Mai pe romaneste, Octavian Grecu impreuna cu Monica Grecu apar ca giranti intr-un contract de imprumut in valoare de 300 de mii de euro, incheiat intre firma Daniubus Food Trading si Emporiki Bank Romania, sucursala Alba Iulia. Un alt girant care apare in respectivul document este Raluca Ioana Livia Gazdac, fosta Magureanu. Societatea Daniubus Food Trading este controlata de Sorin Adrian Gazdac, sotul Ralucai Gazdac, respectiv ginerele senatorului giurgiuvean Cezar Magureanu. Astel, sotii Grecu pun gaj pentru ginerele lui Magureanu trei vile situate pe Strada Neajlovului 13 evaluate in total la 453.000 de euro.

×