x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 1.400 de lei, o uniformă de poştaş.

1.400 de lei, o uniformă de poştaş.

de Raluca Cret    |    16 Iun 2011   •   21:00
1.400 de lei, o uniformă de poştaş.

Incepand cu 2006, Compania Na­tio­nala Posta Romana a incheiat o se­rie de contracte prin care a externa­lizat serviciile specifice si a impovarat nota de plata cu 1,2 miliarde de lei. Acu­zatiile la adresa fostei conduceri a Companiei Nationale Posta Ro­ma­na vin din teritoriu, unde acum anga­ja­tii sunt nevoiti sa suporte din propriul buzunar dezastrul financiar in care se afla compania. Directorul Oficiului Judetean de Posta Mures, Eu­gen Crisan, arata cu degetul spre contractele paguboase pe care le-a semnat conducerea postei, prin care serviciile practicate de posta de zeci de ani au fost externalizate. "Incepand din anul 2007, dar mai ales din anul 2008 s-au facut niste contracte total deficitare pentru situatia economica a postei, contracte in care s-au externalizat anumite servicii specifice postei, transportul de valori, nu­ma­ratul banilor, chestia asta o face posta de cand lumea, a trebuit sa inventam o externalizare pe foarte multi bani. Curatenie, intretinere, mentenanta si alte asemenea, informatizarea unor sisteme, si alea vai si amar de capul lor", a declarat Eugen Crisan. De altfel, lista contractelor a fost publicata in revista "Postasul" inca din 2009, cand, la presiunea sindicatelor, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general de atunci al CNPR, Marius Vatavu, a prezentat sumele care ajung in conturile firmelor private. Au fost comunicate insa doar o parte din contracte, restul fiind acoperite de clauza de confidentialitate.

Cea mai mare suma a fost destina­ta firmei G4S pentru transportul va­lorilor, iar contractul a fost semnat pe perioada 2006- 2011, avand o va­loare de peste 483 de milioane de lei.

In perioada 2008-2012 firma Blue Air urma sa primeasca 192 de mi­lioane de lei pentru transportul cores­pondentei cu avionul, iar alti bani au fost alocati pentru servicii de mentenanta, intretinere cladiri si instalatii, 148 de milioane, catre firma UTI, in­tre 2008 si 2012. In aceeasi pe­rioa­da, firma Gyr urma sa primeasca peste 116 milioane de lei pentru furnizare ser­vicii date si voce, iar pentru Rom­petrol au fost alocate 100 de milioane pentru plata carburantilor. Numai pentru inchirierea de masini CNPR a semnat un contract cu Porsche Mobility in valoare de 85 de milioane de lei, pe perioada 2008-2013, iar pentru cash management, firma Rom­consulting avea de primit aproape 37 de milioane de lei, contractul fiind semnat pentru perioada 2006-2011.

Sanatatea postasilor urma sa fie asigurata prin servicii medicale din 2008 pana in 2012 de firma Romar, contra unei sume de aproape 24 de milioane de lei, iar pentru managementul IT posta a alocat 28 de mi­lioane de lei, care urmau sa ajunga in conturile societatii Datatech, din 2008 pana in 2012.

Intr-un singur an, General Conf, firma de confectii, urma sa primeasca peste 18 milioane de lei, pentru confectionarea uniformelor de postasi. Directorul OJP Mures, Eugen Crisan, a facut si un calcul referitor la suma pe care urma sa o poarte fiecare postas: "Am facut un calcul estimativ, se poate vedea, vedem cam cati postasi sunt pe tara, cati oficianti, ma refer la beneficiarii de uniforme. Iese undeva la 1.200-1.400 de lei o uniforma de postas, pai unde am mai pomenit asa ceva? Un ac de cravata s-a cumparat cu 52 de lei si vin acum sa ne critice sa ne spuna noua ce nenorocire este in aceasta posta? Eu nu as zice ca este o nenorocire, dar da, este o problema si aceasta pro­blema trebuie sa o scoatem la capat. si atunci printre alte masuri luate de conducerea companiei este si aceasta de zile libere neplatite timp de o perioada de patru-cinci luni de zile, vedem noi". Crisan a mai precizat ca actuala conducere a companiei a reziliat unele dintre contracte, dar masura nu este suficienta pentru redresarea companiei.

Deocamdata costurile companiei vor fi suportate de angajati. Incepand din luna iunie, angajatii care fac parte din TESA vor fi nevoiti sa plece in concediu pe gratis, doua zile pe luna, iar din iulie li se va alatura si perso­nalul de executie, operativ si auxiliar. Aceasta inseamna o reducere sala­riala cu aproximativ 10%. "Sunt convins ca relatia noastra cu clientii nu va avea de suferit din cauza acestei masuri, pentru ca aceste zile se vor da pana in data de 14, cand incep achi­tarile. La ghisee lucrurile sunt mai simple, avem destul personal ca unul sa-l inlocuiasca pe celalalt", a subliniat Crisan.

Directorul OJP Mures a mai precizat ca nu ii este teama sa spuna lucrurilor pe nume. Crisan a plecat din PNtCD, iar acum s-a oprit in barca PDL-ului. "Eu nu ma feresc pentru ca nu mi-e frica de umbra mea. Am 61 de ani, am crescut demn, am facut parte dintr-un partid istoric, taranistii, nu mi-a fost frica nici pe vremea comunistilor, cand le-am spus ca nu au dreptate. Eu vorbesc pe baza de date pentru ca acolo unde ma stiu, pot sa vorbesc".

PSD acuza jaful si cere ancheta
Purtatorul de cuvant al departamentelor PSD, Olguta Vasilescu, a acuzat ieri "jaful" de la Posta Romana, afirmand ca modul abuziv in care au fost cheltuite mai multe sume, societatea a inregistrat in 2010 pierderi de 30 milioane de euro. Senatorul PSD a afirmat ca Posta Romana a inregistrat in 2009 pierderi de 43 milioane de euro, iar in 2010 pierderi de 29 milioane de euro, in conditiile in care a avut o cifra de afaceri de 327 milioane de euro. Vasilescu a spus ca managementul institutiei a platit ilegal suma de aproape patru milioane euro pentru polite de asigurare de viata ale angajatilor, polite care nici nu erau necesare si au fost incheiate cu incalcarea normelor CNPR. Ea a mai acuzat ca au fost acordate, anul trecut, prime "unor stabi" din Posta Romana, in valoare de 500.000 de euro. De asemenea, potrivit senatorului PSD, un raport al Curtii de Conturi arata ca Posta Romana nu a incasat creante in valoare de 959.000 euro. In plus, a adaugat Vasilescu, in 2010 au fost achizitionate mai multe autoturisme de pro­ductie germana, pentru care s-ar fi platit 1,4 milioane de euro. Ea a acuzat si faptul ca raportul Curtii de Conturi a constatat o lipsa din gestiunea ins­titutiei de 305.775 kilograme hartie, prejudiciul adus fiind de aproximativ 800.000 de euro. Potrivit senatorului PSD, Daniel Ionita, despre care a afirmat ca ar fi var cu deputatul PDL William Branza, a fost numit la conducerea societatii Posta Rapid SL din Castellon, Spania, care a incheiat un contract cu Posta Romana prin care aceasta institutie cesiona societatii din Spania drepturile de gestionare a serviciilor, producandu-se o paguba de 7 milioane de euro. Vasilescu a solicitat organelor abilitate ale statului sa se autosesizeze in legatura cu "jaful de proportii" de la Posta Romana.

×
Subiecte în articol: poşta romănă uniforma postas