După care, masca a devenit obligatorie și în spațiile deschise, în locurile aglomerate. Apoi, masca a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise, fapt ce a fost declarat neconstituțional de către CCR chiar săptămâna trecută.
Prelungită lună de lună, starea de alertă a cunoscut, progresiv, noi și noi restricții, iar, până de curând, totul părea să se concentreze în jurul vaccinării anti-Covid 19 sau a testării. Multe astfel de măsuri de restricționare sau de condiționare a exercițiului unor drepturi și libertăți au fost propuse, în urma unor hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care, nepublicate în Monitorul Oficial, au fost catalogate de instanțele de judecată drept nule din punct de vedere juridic. Însă ele au stat la baza unor Hotărâri de Guvern care, de asemenea, în parte, au fost desființare în instanțele de judecată, deoarece conțineau măsuri discriminatorii.
Ei bine, aceste restricții au fost menținute în ciuda avalanșei de hotărâri judecătorești, emise, numai în ultima lună, de către trei curți de apel, care au anulat, în tot sau în parte, hotărârile de guvern anterioare, care impuneau exact același gen de condiționalitate a prezentării dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală.
Magistrații acuză excesul de putere
Numai în datele 27 decembrie 2021, 30 decembrie 2021, 4 ianuarie 2022 și 5 ianuarie 2022, Curțile de Apel București, Bacău și Cluj au desființat aceste prevederi. Prelungirea stării de alertă din noiembrie 2021 a fost desființată chiar de trei ori, în timp ce, la Bacău, au fost desființate toate actele guvernului care au legătură cu instituirea, declararea și prelungirea stării de alertă. Cea mai cruntă decizie judecătorească arată că „Executivul instituie discriminarea, printr-un exces de putere”, atunci când le permite celor vaccinați sau trecuți prin boală să aibă acces în anumite spații sau la anumite evenimente, fără a face dovada unui test negativ, în timp ce persoanele nevaccinate sau netestate sunt obligate să prezinte un astfel de test. Pentru că aceste hotărâri judecătorești în cascadă se află încă în termenul atacării lor la Înalta Curte de către Guvern.
Munca judecătorilor, sabotată
Avocatul Adrian Toni Neacșu menționa, în legătură cu această practică a Guvernului de a emite pe bandă rulantă HG-uri, cu aceleași interdicții ca acelea anulate de instanțe, toate aceste dosare pe care statul le-a pierdut în primă instanță au fost atacate la Înalta Curte. Termenele sunt lungi, astfel încât, până la soluționarea definitivă a unei cereri de anulare a unei HG, valabilă 30 de zile, această HG iese din vigoare, fiind emisă alta, care, la rândul ei, trebuie atacată, având, în cele din urmă, același efect tardiv. Din 18 mai 2020, de la intrarea în vigoare a Legii 55/2020, instanțele judecătorești sunt sabotate în rolul lor constituțional de control asupra actele administrative emise în starea de alertă, încălcându-se dreptul fundamental al cetățeanului de a avea unde se plânge în mod eficient, atrăgea atenția avocatul Adrian Toni Neacșu.
Scandalul crizei sanitare – Certificatul Covid la locul de muncă
Debutată, la finalul anului 2020, cu caracter voluntar și gratuit, campania de vaccinare împotriva Covid-19 a devenit, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, tema unei controverse legislative fără precedent în România. Fostul premier Florin Cîțu a depus, în Parlament, un proiect de lege pentru instituirea obligatorie a prezentări unui certificat digital la locul de muncă, la stat, din care să reiasă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Iar testarea să se facă pe cheltuiala salariatului.
Proiectul a picat, la vot, în Senat și, în prezent, este blocat în Camera Deputaților. La nivel politic, PNL, UDMR și USR s-au arătat pentru implementarea acestei restricții, deoarece așa ar putea fi impulsionată creșterea ratei de vaccinare în România.
Avocatul Poporului, mai multe asociații din societatea civilă și Consiliul Legislativ au atras, însă, atenția că, prin aceste măsuri, se încalcă flagrant drepturile omului, demnitatea umană și, în special, dreptul la muncă și principiul securității juridice. După apariția variantei Omicron, care a demonstrat că vaccinurile au foarte puțină eficiență împotriva ei, la nivel guvernamental retorica pro-certificat „verde” a slăbit. Inclusiv medicii specialiști cataloghează acest document ca fiind o măsură politică, decât una medicală.
Certificatul Covid, utilizat în interiorul granițelor, ar fi adus România pe lista statelor europene în care o astfel de măsură a generat mișcări ample de stradă.
Cele mai penibile anchete penale deschise în pandemie
Parchetele au avut de lucru serios în timpul pandemiei, mai ales pentru a investiga „infracțiunile” nou introduse de Executivul Orban pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. Majoritatea dosarelor deschise astfel au fost clasate. Câteva dintre cauzele instrumentate sunt de „cascadorii râsului”. Spre exemplu, o femeie de 87 de ani din Sectorul 6 s-a ales cu dosar penal, în vara anului 2020, pentru că, depistată pozitiv cu Sars-Cov2 fiind, a refuzat transportul și internarea la spital.
Dosarul „Bricheta”
Însă, cel mai penibil dosar este cel deschis de procurorii giurgiuveni, în 23 aprilie 2020, unui cetățean plasat în carantină în Hotelul „Andy”, de pe Autostrada București-Pitești, la kilometrul 36. Omul ar fi ieșit să fumeze pe balconul camerei în care se afla cazat, moment în care a scăpat din mână bricheta, obiectul căzând pe sol. Era ora 18.00, când bărbatul a escaladat balconul hotelului, și-a recuperat bricheta și a revenit în cameră. Însă acest gest l-a costat un dosar penal, întocmit, în data de 9 mai 2020, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin Vale, județul Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.
Ancheta „Tufișul”
Un alt dosar penibil al pandemiei a fost deschis de Parchetul Sectorului 3, după o acțiune a Poliției Centrul Vechi, din București. În după-amiaza de 18 martie 2020, poliția s-a sesizat din oficiu în legătură cu o farsă filmată cu camera ascunsă, în strada Halelor, din sectorul 3. Un bărbat filma un clip, pe care dorea să îl publice pe YouTube, iar protagonistul era un alt bărbat îmbrăcat „într-un costum artizanal din frunze, asemănător unui tufiș”, care „a speriat trecătorii, ieșindu-le brusc în față, s-ar fi apropiat de o persoană vătămată, prin surprindere, și i-ar fi tușit în față de la o distanță de câțiva centimetri, provocându-i o stare de temere, în contextul răspândirii epidemiei COVID-19”.
Victima n-a gustat farsa și a depus plângere penală. Iar polițiștii au întocmit actele de cercetare pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare, precum și pentru zădărnicirea combaterii bolilor.