x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 556.000 de lei, băgați în sistemul de conferințe pentru „Salonul Alb” de la Senat

556.000 de lei, băgați în sistemul de conferințe pentru „Salonul Alb” de la Senat

de Ion Alexandru    |    22 Noi 2021   •   07:20
556.000 de lei, băgați în sistemul de conferințe pentru „Salonul Alb” de la Senat

Instituția condusă de Anca Dragu a majorat, săptămâna trecută, prețul stabilit în august pentru achiziția unei instalații de conferință destinate unei singure săli din Palatul Parlamentului, costul final ajungând la nu mai puțin de 113.475 de euro cu TVA. Este vorba despre un sistem de console, cu microfoane, boxe, camere video și accesorii pe care le va livra un client mai vechi al contractelor atribuite de atât de Senat, cât și de Camera Deputaților. Eltek Multimedia SRL este o societate controlată de un fost partener de afaceri al ex-deputatului PSD, Sebastian Ghiță.

 

În 26 august, în plină vacanță parlamentară, Senatul României, la conducerea căruia se află Anca Dragu, de la USR, a cumpărat o instalație de conferință și sonorizare, aceasta urmând a fi montată în Salonul „Dimitrie Cantemir”, de la Palatul Parlamentului, cunoscut și sub denumirea de „Salonul Alb”. Achiziția s-a făcut fără licitație, printr-o procedură simplificată de selecție de oferte, la care s-a înscris un singur ofertant. Nici două luni mai târziu, în 15 noiembrie, Senatul notifică SICAP – Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice – cu faptul că s-a majorat prețul achiziției, astfel încât instalația a ajuns să coste 467.250 de lei fără TVA, adică 556.027.5 lei cu TVA inclusă (113.475 de euro).

Interesant este că afacerea a fost pusă la cale încă din data de 19 iulie 2021, când, de asemenea, era vacanță parlamentară, iar, potrivit caietului de sarcini care a stat la baza achiziției, autoritatea contractantă era dispusă să plătească pentru acest sistem nu mai puțin de 470.588,24 de lei fără TVA.

 

Legături interesante de afaceri

 

Compania care a primit contractul se numește SC Elteck Multimedia SRL, un client mai vechi al contractelor Parlamentului, atât direct, cât și prin cele primite de acționarul majoritar al acestei companii. Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), la sfârșitul anului trecut, avea patru asociați, dintre care o persoană juridică și trei persoane fizice. Este vorba despre SC Avitech Co SRL, despre Andi Iosif Segal, despre Andrei Dobrică și despre Viorel Dorel Biziru. În data de 4 februarie 2021 însă, Andrei Dobrică decide să cedeze toate părțile sociale deținute către un anume Mădălin Andrei Aniculesei, în urma acestor mișcări, SC Avitech Co SRL controlând 88% din capitalul social, iar fiecare dintre cele trei persoane fizice - câte patru procente. 

SC Avitech Co SRL, este, de asemenea conform datelor furnizate de ONRC, deținută, în proporții egale, de oamenii de afaceri Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru. Primul dintre aceștia doi a fondat, în anul 2007, la Ploiești, compania SC 360 Revolution SRL, împreună cu fostul deputat PSD, client al Unității de Elită a DNA de la Ploiești, Sebastian Ghiță. Acesta din urmă controla 51% din societate, iar Anton Gabriel Roescu, 49 la sută. În 2011, fostul deputat PSD a decis să iasă din societate, cedându-i acțiunile unui anume Daniel Iulian Buduluș.

 

 

Cumpărături similare, de la aceiași furnizori, și la Senat, și la Camera Deputaților

 

„Jurnalul” a dezvăluit, în vara acestui an, că, aproape anual,  Camera Deputaților contractează servicii de mentenanță pentru sistemul instalat în sala de Plen care permite votul electronic, transmiterea audio-video a ședințelor și traducerea discuțiilor în opt limbi. În 10 mai 2021, valoarea service-ului contractat este de 132.000 de euro, iar firma contractată cu acest prilej a fost tot SC Eltek Multimedia SRL. Interesant este faptul că pe site-ul companiei Eltek Multimedia SRL apar referințe cu privire la livrarea și montarea acestui sistem integrat de comunicații și de vot atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senatul României.

La fel de interesant este că, în 2018, Senatul României a încheiat cu firma-mamă a Eltek Multimedia SRL – SC Avitech Co SRL, un sistem integrat de conferință, vot electronic și traducere simultană. Afacerea a costat 1.220.559,62 de lei fără TVA 

Revenind la afacerea perfectată în vară, dar scumpită în 15 noiembrie, aflăm, potrivit caietului de Sarcini, că „Salonul Alb” de la Parlament urmează să fie dotat de către SC Eltek Multimedia SRL cu 18 componente ale acestei instalații de conferințe contractată. Respectiv – o consolă pentru președinte, dotată cu o unitate tabletop, 50 de console pentru participanți, o unitate centrală a sistemului de discuții, un sistem de camere pentru preluarea imaginilor video, format din trei camere și un switcher video automat, o matrice video utilizată pentru preluarea semnalelor de la camerele video și sistemul de prezentare, precum și orientarea acestora către cinci ecrane LCD.

De asemenea, sistemul mai este dotat cu șase seturi de transmițătoare/ receptoare a sistemului video la distanță, un switch de rețea, o unitate server a sistemului pentru management de până la maximum 700 de console, un sistem de control conferințe, un mixer audio, patru receptoare microfoane wireless, patru emițătoare microfoane wireless, o cască audio, cinci display-uri profesionale, două miniconvertoare „cross”, patru incinte acustice, două echipamente de streaming și conferință audio-video și un rack de echipamente.

×