x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete 80.000 de euro pe an costă actualizarea software-ului echipamentelor de protecție de la Palatul Victoria

80.000 de euro pe an costă actualizarea software-ului echipamentelor de protecție de la Palatul Victoria

de Ion Alexandru    |    31 Mai 2022   •   07:35
80.000 de euro pe an costă actualizarea software-ului echipamentelor de protecție de la Palatul Victoria

Secretariatul General al Guvernului plătește aproape 80.000 de euro pentru actualizarea, pe o perioadă de un an, a echipamentelor de securitate instalate la Palatul Victoria.

 

 Iar compania care va furniza soluțiile informatice este cea care a livrat Poliției Române, în anul pandemiei de COVID-19, echipamente pentru recunoașterea facială a persoanelor. SGG a făcut cunoscut, încă din 12 aprilie 2022, faptul că intenționează să achiziționeze servicii de actualizare a echipamentelor de securitate existente la nivelul acestei instituții guvernamentale, publicând pe SEAP un anunț de participare, iar contractul a fost semnat săptămâna trecută. 

Concret, este vorba despre achiziția de servicii de actualizare informatică și, potrivit caietului de sarcini care a stat la baza selectării unui operator economic care să presteze aceste servicii, „la nivelul Secretariatului General al Guvernului, arhitectura sistemului informatic utilizat are în componență pentru protecția în timp real împotriva vulnerabilităților la nivel de rețea și aplicație un număr de echipamente Fortinet dedicate ce asigură protecția împotriva amenințărilor cibernetice, fără a degrada disponibilitatea rețelei și timpul de bună funcționare”.

Iar, pentru detecția și înlăturarea amenințărilor este necesară achiziția actualizărilor de securitate necesare fiecărui echipament.

Despre ce „jucării” este vorba

Mai exact, este vorba despre 12 echipamente care ar necesita actualizări de securitate, pentru o perioadă de un an. Primul echipament se numește „FortiMail 400F” și este un dispozitiv pentru securitatea mail-ului, care poate verifica până la 250.000 de mesaje pe oră. După care este vorba despre patru tipuri de echipamente „FortiGate – 100 E, 200 E, 240 D și 1000 D”. Acest tip de echipament de securitate protejează la nivele înalte intranetul și rețelele externe legate la rețea fizic sau prin wireless.

Un alt tip de echipament aflat în dotarea Secretariatului General al Guvernului este „FortiAnalyzer 400E” – o platformă centralizată pentru agregarea securizată a datelor, la care se adaugă echipamentele denumite „FortiSandbox-VM” și „FortiWeb 400 E”. Primul dintre ele reprezintă o soluție integrată pentru protecția împotriva atacurilor cibernetice de tip „Zero-Day” – un atac care exploatează vulnerabilități necunoscute de softurile clasice de protecție.

Un singur ofertant înscris în cursă

Ei, bine, pentru actualizarea, pentru un an, a tuturor acestor echipamente, Secretariatul General al Guvernului era dispus, conform anunțului de participare citat anterior, să plătească suma de 319.373,73 de lei fără TVA. Iar în  vederea achiziționării propriu-zise a serviciilor, autoritatea contractantă a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, la care s-a înscris un singur ofertant.

În data de 23 mai 2022, Secretariatul General al Guvernului a atribuit companiei SC Dataware Consulting SRL, contractul nr. 103/2022, la o valoare de 317.188 de lei fără TVA, respectiv de 377.453,72 de lei cu TVA inclusă (77.931,4 euro). În documentația de atribuire se precizează că serviciile de actualizare sunt considerate livrate în momentul în care pe pagina de suport a echipamentelor în contul aferent SGG se vor prelungi în mod corespunzător perioadele de valabilitate a serviciilor conform cerințelor.

SC Dataware Consulting SRL este o companie înființată în ianuarie 2011 și, din datele furnizate de Registrul Comerțului, a fost fondată de Călin Cristian Georgescu (cu 52% aport la capitalul social) și Constantin Adrian Savu (cu 48% aport la capitalul social). Obiectul de activitate al societății, declarat la momentul înființării, era „activități de consultanță în tehnologia informației”. 

„Big Brother” pentru IGPR, în primul an al pandemiei

Firma care a adjudecat acest contract pus la bătaie de Secretariatul General al Guvernului este aceeași care în 2020, an al pandemiei de COVID-19, a fost contractată de Inspectoratul General al Poliției Române pentru furnizarea unor echipamente informatice destinate recunoașterii faciale a persoanelor.

Conform documentelor care au stat la baza acestei achiziții, polițiștii pot să extragă, să prelucreze, să introducă în bazele de date și să identifice imagini ale persoanelor fizice preluate inclusiv de pe camerele web (instalate pe laptopuri sau PC-uri), de pe camerele telefoanelor mobile inteligente, din rețelele de camere de supraveghere sau ale televiziunilor cu circuit închis sau de la ATM-urile bancare, precum și cele postate pe rețelele de socializare. Acest „Big Brother” va fi utilizat – atenție – pentru „identificarea suspecților care săvârșesc fapte penale”, dar și pentru identificarea celor „care urmează să comită fapte penale sau antisociale”. Bazele de date cu aceste imagini urmează să fie interconectate cu alte structuri polițienești, și nu numai, din Uniunea Europeană, contractul fiind finanțat din fonduri UE. 

Dataware Consulting, firma care a primit pentru această afacere un contract de peste 1,18 milioane de euro, a mai asigurat o soluție tehnică asemănătoare și Ministerului Afacerilor Interne, însă este un client fidel al contractelor cu instituții de forță ale statului, printre care regăsim Poliția de Frontieră, Jandarmeria, SRI sau DNA. De asemenea, compania a fost contractată, în mai multe rânduri, de Secretariatul General al Guvernului.

×