x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete După șapte ani de procese, Adriean Videanu și Ioan Niculae, achitați definitiv în dosarul „Romgaz”, pentru că fapta nu există

După șapte ani de procese, Adriean Videanu și Ioan Niculae, achitați definitiv în dosarul „Romgaz”, pentru că fapta nu există

de Ion Alexandru    |    30 Mai 2024   •   00:05
După șapte ani de procese, Adriean Videanu și Ioan Niculae, achitați definitiv în dosarul „Romgaz”, pentru că fapta nu există
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, și omul de afaceri Ioan Niculae au fost achitați, ieri, definitiv, de Înalta Curte, stabilind că faptele pentru care cei doi fuseseră trimiși în judecată, în 2017, nu există. DIICOT i-a acuzat de cei doi de constituirea unui grup infracțional organizat și delapidare în formă continuată, pentru acordarea de discounturi pentru Interagro la prețurile pentru gazul natural, fără drept. După șapte ani de târât prin instanță și după ce judecătorii au eliminat din probatoriu actele făcute de SRI în această cauză, iar acuzațiile procurorilor au fost spulberate.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ieri, cu majoritate de voturi, ca nefondate apelurile declarate de DIICOT și de inculpații judecați în dosarul „Romgaz”. Este vorba despre celebrul ministru al Economiei, Adriean Videanu, omul de afaceri Ioan Niculae, precum și Dan Victor Alecsandru și firma lui Ioan Niculae, Interagro SA.

Atât parchetul, cât și inculpații, atacaseră cu apel sentința penală 588 din 19 decembrie 2022, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit încheierii de ieri, judecătorii au dispus ca, „în baza articolului 275 alineat din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului formulat DIICOT vor rămâne în sarcina statului”. Decizia este definitivă.

A existat și o opinie separată, în care s-a apreciat că apelurile DIICOT și Romgaz ar fi fondate, în sensul „admiterii acţiunii civile şi obligării inculpaţilor în solidar în limitele prejudiciului dovedit. De asemenea, consider că în apelul Ministerului Public se impunea şi dispunerea unei soluţii de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale pentru săvârşirea infracţiunii de grup infracţional”.

Prejudiciu de 282 de milioane de lei, reținut de acuzatori

Instanța de apel a menținut, astfel, sentința instanței de fond, care, în decembrie 2022, i-a achitat de omul de afaceri Ioan Niculae și pe fostul ministru Adriean Videanu în baza articolului 16 alineat 1 din Codul de procedură penală, potrivit căruia „fapta nu există”.

Reamintim că, la data de 9 iunie 2017, DIICOT a dispus trimiterea în judecată a acestui dosar, unde inculpații achitați, ieri, definitiv de către magistrații instanței supreme au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și de complicitate la săvârșirea acestor infracțiuni.

Concret, Adriean Videanu a fost trimis în judecată pentru fapte despre care procurorii susțineau că au fost săvârșite în timpul mandatului de ministru al Economiei (2008 – 2010), dosarul vizând obținerea de gaz natural la prețuri sub cele practicate pe piață la acel moment, dar și a unor discounturi ilicite pentru compania Interagro SA, controlată de magnatul Ioan Niculae. Procurorii reținuseră un prejudiciu cauzat Romgaz de 282.630.330,49 de lei.

De precizat în acest caz este că, pe parcursul procesului, judecătorii au exclus mai multe probe strânse de procurori şi interceptări realizate de SRI, punând în aplicare deciziile CCR, prin care a fost stabilit că nu se pot folosi în dosarele penale interceptări realizate în baza Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României.

×