x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete „Studentul”: Culoarul prin care gruparea Trăilă - Dumbravă - Coldea a „optimizat” cel puțin două dosare îl are la capăt pe același judecător

„Studentul”: Culoarul prin care gruparea Trăilă - Dumbravă - Coldea a „optimizat” cel puțin două dosare îl are la capăt pe același judecător

de Ion Alexandru    |    29 Mai 2024   •   00:05
„Studentul”: Culoarul prin care gruparea Trăilă - Dumbravă - Coldea a „optimizat” cel puțin două dosare îl are la capăt pe același judecător

Demascarea afacerilor dubioase pe care rețeaua foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, prin care se promitea libertate în schimbul banilor, prin intervenții în justiție, ar trebui să conducă la demantelarea întregului „culoar” prin care protagoniștii acestor afaceri acționau.

Dosarul penal deschis de noua conducere a DNA și instrumentat de procurorul Mihaiela Moraru Iorga, în care este cercetată gruparea Tocaci – Trăilă - Dumbravă - Coldea, privește cel puțin trei situații infracționale. Cazul Sanimend și al omului de afaceri Cătălin Hideg este doar o parte a acestui dosar. Două dintre acestea merg pe un „culoar” la capătul căruia se află același judecător, de la Tribunalul București, Cătălin Gabriel Bunea. Într-un caz, lucrurile s-au soluționat mai mult decât favorabil pentru „client”, în celălalt, pentru că nu s-au onorat „contractele”, s-a sfârșit prost.

În actul prin care s-a instituit măsura controlului judiciar pe cauțiune asupra fostei conduceri a SRI, Direcția Națională Anticorupție arată că s-a sesizat din oficiu, încă din data de 15 mai 2024, cu privire la săvârșirea altor infracțiuni de trafic de influență, în legătură cu firmele controlate de oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și Emil Mihai Tufan. „Prin ordonanța din 5 mai 2024, s-a dispus extinderea urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență, fapte în legătură cu firmele controlate de Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai, iar, ulterior, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”, se arată în documentul citat.

Toate aceste trei cazuri (Hideg, Adamescu și Tufan) au în centrul lor casa de avocatură a lui Doru Trăilă, iar două dintre spețe duc la același judecător de la Tribunalul București, pe nume Cătălin Gabriel  Bunea.

Cazul „Hideg”, care s-a soldat cu denunțul-bombă

În cazul Hideg, omul de afaceri care a denunțat aceste practici de tip mafiot arată că a fost constrâns să încheie cu Societatea Civilă Profesională „Doru Trăilă și Asociații” un contract de asistență juridică și de reprezentare în Dosarul nr. 27485/3/2022 de la Tribunalul București, unde judecătorul de fond a fost acest magistrat Cătălin Gabriel Bunea. Fostul general SRI Dumitru Dumbravă, inculpat în dosarul DNA, cunoscut drept „stăpânul câmpului tactic din justiție”, pe vremea când era în activitate, vorbește, în înregistrările aflate pe masa procurorilor, despre relația dintre acest judecător și avocatul Doru Trăilă. În ordonanța DNA, se menționează că, în cadrul discuțiilor purtate cu Cătălin Hideg, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă au lăsat să se înțeleagă că au influență asupra judecătorului Bunea.

„Imaginea publică a numiților Coldea Florian și Dumbravă Dumitru care, exercitând de-a lungul timpului, funcții însemnate în instituții importante ale statului, au fost percepuți ca oameni puternici și influenți, fiind considerați în comunitate ca având influență asupra magistraților, era un factor de natură a crea în mod real convingerea cumpărătorului de influență că aveau posibilitatea de a influența actul de justiție. În condițiile în care numiții Tocaci Dan Victor, Trăilă Doru Florel, Dumbravă Dumitru și Coldea Florian au întreținut această reprezentare, lăsând să se creadă că au influență asupra judecătorului, prezentat ca fost student al avocatului Trăilă”, scriu procurorii. 

N-a plătit toți banii și a încasat patru ani

Concret, în schimbul a 600.000 de euro, Cătălin Hideg, trimis în judecată de Parchetul European, la butoanele căreia se află colaboratoarea lui Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene, ar fi urmat să beneficieze de „consultanța” grupării Dumbravă-Coldea, în sensul ridicării măsurii controlului judiciar și a deblocării conturilor, pe de o parte, și a obținerii, la fond, a unei condamnări la o pedeapsă cu suspendare. Pentru că omul de afaceri nu a achitat toți banii, lucrurile au luat o turnură potrivnică. Tribunalul București a menținut măsurile preventive, iar la data de 16 februarie 2024, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea a pronunțat Hotărârea 200/2024, prin care l-a condamnat pe Cătălin Hideg la patru ani de închisoare cu executare, iar firma Sanimed Impex SRl a fost condamnată la o amendă penală de o jumătate de milion de lei.

Într-o discuție telefonică pe care Hideg a purtat-o cu Dan Tocaci, primul se plânge de această situație, fiind, însă, lămurit că această condamnare a fost dată pentru că gruparea Dumbravă-Coldea nu a primit toți banii. Mai mult, i s-a explicat că nici controlul judiciar nu a fost ridicat, tot ca urmare a intervențiilor aceleiași grupări, pe motiv că datornicul ar fi putut părăsi țara și s-ar fi sustras de la plata datoriilor. 

De precizat este că, în premieră în astfel de spețe, deși EPPO ceruse pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru Hideg, iar judecătorul Bunea a dat doar 4 ani, parchetul lui Kovesi nu a atacat hotărârea instanței de fond. Doar Hideg a formulat apel. „Oricum, de la zece ani, așa cum visa madam (Laura Codruța Kovesi – n.red.), s-a dus către… Adică el (judecătorul Cătălin Gabriel Bunea – n.red.) putea să dea 2 ani și trei luni pentru fiecare faptă. A dat trei ani”, îi explica generalul Dumitru Dumbravă lui Cătălin Hideg, într-o altă convorbire aflată pe masa DNA.

Casa de Avocatură a lui Trăilă a racolat alți doi milionari pe care să-i consilieze

Alt dosar celebru, același judecător, cu o decizie uluitoare. Este vorba despre dosarul 17650/3/2021. DNA l-a trimis în judecată pe celebrul Bogdan Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, pentru două infracțiuni de dare de mită. Cercetările au început în 2013 și s-au finalizat în 2021, însă, după mulți ani de purtat prin instanțe, Adamescu jr a intrat pe mâna aceleiași case de avocatură a lui Doru Trăilă, casă de avocatură care, așa cum s-a văzut în cazul lui Hideg, lucra îndeaproape pentru „optimizarea” dosarelor clienților în instanță, cu Dumitru Dumbravă și Florian Coldea.

La data de 29 februarie 2024, exact în perioada în care îl condamna la patru ani de închisoare pe Cătălin Hideg, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea, la care, ce să vezi, ajunsese și dosarul lui Adamescu, a anulat tot dosarul instrumentat de Direcția Națională Anticorupție. Mai concret, magistratul, ex-student al lui Doru Trăilă, a infirmat procesul verbal de sesizare din oficiu din anul 2013, ordonanțele prin care a fost începută urmărirea penală in rem și urmărirea penală in personam, schimbarea încadrării juridice, ordonanțele prin care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și rechizitoriul prin care Bogdan Alexander Adamescu a fost trimis în judecată.

Mai mult, judecătorul Bunea a dispus excluderea tuturor probelor administrate în cauză în ceea ce-l privește pe Bogdan Alexander Adamescu, audierile de martori, denunțuri, convorbiri și conversații telefonice, înregistrări realizate în mediul ambiental și toate probele rezultate prin punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. Dosarul a fost retrimis la DNA.

Averea lui Tufan, administrată de rețeaua generalilor

Tot pe mâna casei de avocatură a lui Doru Trăilă a intrat și omul de afaceri Emil Mihai Tufan. În ordonanța DNA din cazul „Coldea”, procurorii arată că, la data de 11 ianuarie 2019, SC Intel Cube Consulting SRL (actuala SC Wise Line Consulting SRL – firma lui Dumitrru Dumbravă) a încheiat cu SCP „Doru Trăilă și Asociații” un contract de consultanță pentru soluționarea unor litigii ale Soceram SA (firma lui Emil Tufan) cu First Bank. La 8 mai 2019, s-a încheiat un act adițional la acest contract, iar la 12 aprilie 2021, SC Wise Line Consulting SRL și casa de avocatură a lui Doru Trăilă au semnat un act adițional pentru servicii de consultanță pentru asistarea Eldis SA (o altă firmă a lui Tufan). Valoarea acestor contracte se ridică la 205.000 de euro. O parte din bani a plecat către firma lui Florian Coldea.

Astfel, casa de avocatură a lui Doru Trăilă a ajuns să administreze averea milionarului Emil Mihai Tufan, fostul iubit al Andreei Marin, condamnat în anul 2020 pentru tentativă de omor. În februarie 2023, avocatul Doru Trăilă a devenit fiduciarul averii lui Tufan, pe o perioadă de șapte ani, iar firmele Soceram și Eldis au plătit bani către SCP „Doru Trăilă și Asociații”, bani care au fost redirecționați către firma lui Dumbravă și, de aici, către firma lui Coldea. 

Emil Mihai Tufan a fost condamnat, în 2020, la 3 ani și jumătate de închisoare după ce a încercat să-și ucidă, prin înjunghiere, o angajată în timp ce aceasta se afla la volanul unei mașini de teren. El și-a recunoscut fapta și a fost condamnat pentru tentativă de omor. A ieșit după un an și 9 luni, iar, la scurt timp după eliberare, a fost preluat de către Doru Trăilă.

Evoluția profesională a judecătorului Cătălin Gabriel Bunea

Judecătorul Cătălin Gabriel Bunea a absolvit, în anul 2011, Facultatea de Drept din cadrul Universității București, promovând examenul de licență în același an. Între 1 octombrie 2011 și 30 iunie 2013, a lucrat ca auditor de justiție la Institutul Național al Magistraturii, iar între 1 iulie 2013 și 26 ianuarie 2015, a activat ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. În 27 ianuarie 2015, a fost numit judecător la Judecătoria Câmpulung. Ulterior, el a activat la Tribunalul Argeș, la Tribunalul Giurgiu, la Judecătoria Sectorului 1 București și la CSM, în cadrul Direcției de Afaceri Europene. În prezent, este delegat la Tribunalul București.

Interesantă este și evoluția declarațiilor de avere ale acestui judecător. În 2013, nu avea case, nu avea terenuri, nu avea mașini, nu avea bani în conturi și câștiga 16.479 de lei pe an de la INM. În 2019, apare însurat, cu Silvia Elena Bunea, grefier la Tribunalul București. Menționează drept dar de nuntă sumele de 70.000 de lei și 5.000 de euro. În 2020, apar moștenirile, constând în terenuri agricole și intravilane în comuna Măgura, județul Teleorman, cu suprafața totală de 50.100 metri pătrați și o casă de locuit de 110 metri pătrați. Dar și un dar de botez, în cuantum de 30.000 de lei și 1.000 de euro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×