x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacerista Udrea,10 million dollar$ baby!

Afacerista Udrea,10 million dollar$ baby!

de Marius Gîrlașiu    |    03 Noi 2015   •   15:43
Afacerista Udrea,10 million dollar$ baby!
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Peste zece milioane de dolari reprezintă prejudiciul total stabilit de procurorii DNA în dosarele pe numele Elenei Udrea. Audiată ieri în cazul creditului de peste trei milioane de euro de la BRD, în care este urmărită penal pentru complicitate la abuz în serviciu, Udrea a spus că DNA ar trebui să înfiinţeze un departament special: „Secţia de urmărire penală a Elenei Udrea”.

Dosarul creditului de 3,3 milioane de euro contractat în anul 2007 de la BRD este cel de al patrulea instrumentat de procurorii DNA pe numele Elenei Udrea. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului mai este implicată în dosarele Microsoft, Gala Bute – ajuns pe rolul Curţii Supreme şi Hidroelectrica, caz în care s-a început deja urmă¬rirea penală după avizul Ca-merei Deputaţilor dat săp-tămâna trecută. Prejudiciile stabilite în Gala Bute (două milioane de euro) şi dosarul Hidroelectrica (cinci milioane de dolari) duc paguba totală la aproape 10 milioane de euro sau 11 milioane de dolari. Dincolo de moneda în care calculăm prejudiciile, rămân faptele seci din rechizitoriile procurorilor.

Credit preferenţial
În 2007, Elena Udrea a împrumutat de la BRD suma de 3,3 milioane de euro prin¬tr-un credit de nevoi personale luat în condiţii preferenţiale: fără rate, fără dobândă şi fără garanţii financiare pentru a cumpăra un teren de 6.000mp pe Strada Neajlovului, pe malul lacului Chitila. Pentru a-l obţine ar fi avut nevoie, teoretic, de venituri de un milion de euro pe an. Însă la acea vreme venitul total al avocatei Elena Udrea a fost de „doar” 31.901 euro. Chiar şi aşa a primit creditul în condiţii de „client privilegiat” pe 36 de luni, cu un act adiţi-onal cu titlul „Condiţii parti¬culare”, din 36 de luni beneficiind de o perioadă de graţie de 35 de luni.
Nu a plătit niciun euro
Cu doar două luni înainte de scadenţă, în septembrie 2010, un anume Alexandru Faur preia întregul credit al Elenei Udrea, care a scăpat astfel fără să plătească vreun euro. Dosarul credi¬telor ilegale de la BRD a fost demarat de procu¬rorii DIICOT, dar în cazul Elenei Udrea, DIICOT şi-a declinat competenţa şi a trimis do- sarul la DNA. În acelaşi caz a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu şi fostul director general adjunct al BRD, Sorin Popa, suspectat de procu¬rori că ar fi ajutat-o pe Udrea să prejudicieze banca. Simţindu-se persecu¬tată, Udrea se apără şi susţine că acuzaţiile procuro¬rilor vin doar pentru faptul că „banca respectivă dădea un tip de credite”. „Adică, dacă dumneavoastră solici¬taţi ceva ce se constată că n-a respectat tocmai procedurile, sunteţi com- plice”, a explicat fosta candidată la preziden¬ţiale.

DNA: „A cerut 5 milioane $”
Deputaţii au votat pentru începerea urmă¬ririi penale a Elenei Udrea în dosarul care vizează vânzarea unei vile din Eforie Sud, dar şi un contract între Hidroelectrica şi o firmă privată pentru care fostul ministru ar fi cerut unui om de afaceri cinci milioane de dolari. În acest caz s-a stabilit o cauţiune de cinci mili¬oane de lei. „O să mă împrumut de la Pescariu şi Claudiu Florică”, a reacţionat Udrea.



ÎCCJ a început pe 16 octombrie judecata în Dosa¬rul Gala Bute în care patru dintre inculpaţi şi-au recunoscut deja faptele şi au cerut să fie judecaţi în procedură simplificată. „Nu există nimeni în România care să spună că Elena Udrea a luat vreodată şpagă, cu probe”, s-a apărat Udrea.

 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea